Miten Alzheimer-tutkimuksiin pääsee?
Jos epäilet muistisairautta itselläsi tai läheiselläsi, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa potilas saa diagnoosin sitä enemmän hän hyötyy hoidosta. Alkuvaiheen tutkimukset tekee muistihoitaja tai lääkäri terveyskeskuksessa tai muistipoliklinikalla. Sieltä muistioireinen ohjataan tarvittaessa lisätutkimuksiin, joita ovat muun muassa aivojen toiminnalliset kuvantamistutkimukset ja selkäydinnesteen biomerkkiainetutkimukset.
Mitä biomerkkiaineet ovat ja miten ne liittyvät Alzheimerin tautiin?
Alzheimerin taudille on tyypillistä, että aivoihin kertyy beeta-amyloidi-42- ja tau-proteiinien muodostamia saostumia. Samalla näiden proteiinien määrät selkäydinnesteessä muuttuvat epänormaaleiksi. Beeta-amyloidi-42- ja tau-proteiineja voidaan käyttää biomerkkiaineina Alzheimerin taudin tunnistamisessa.
Alzheimerin tauti etenee hitaasti. Tautiperäiset muutokset alkavat aivoissa yli kymmenen vuotta ennen taudin puhkeamista.
Mitä biomerkkiaineita mittaavan Alzheimer-testin tulokset kertovat?
Roche Diagnostics on kehittänyt edellä mainituille biomerkkiaineille testit, joiden avulla voidaan selvittää proteiinien määrät selkäydinnesteessä. Testeillä voidaan varmistaa tai poissulkea Alzheimerin taudin mahdollisuus muistisairautta epäiltäessä.
Mittauksen perusteella pystytään myös ennustamaan varhaisen Alzheimerin taudin pahenemisriskiä mittausta seuraavien kahden vuoden sisällä.
Lue myös: Toistuva unohtelu voi olla oire alkavasta Alzheimerin taudista
Millaisia etuja biomerkkiainetutkimuksilla on?
Toisin kuin aivojen kuvantamistutkimukset, biomerkkiainetutkimukset ovat aina saatavilla. Niiden avulla Alzheimerin tauti voidaan myös havaita jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Biomerkkiainetutkimuksilla on mahdollista nopeuttaa diagnoosia ja siten myös hoidon aloittamista. Mahdollisimman varhain aloitettu hoito helpottaa potilaan oloa ja parantaa elämänlaatua.
Missä biomerkkiainetutkimuksia tehdään Suomessa?
Suomessa Alzheimerin taudin biomerkkiainetutkimukset tehdään Kuopiossa, Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksikön akkreditoidussa biomarkkerilaboratoriossa. Laboratorio käyttää Roche Diagnosticsin testejä.
Kuopion biomarkkerilaboratoriossa on tutkittu Alzheimerin tautia 1990-luvun alusta saakka, joten laboratoriolla on Euroopan mittakaavassakin poikkeuksellisen pitkä kokemus Alzheimerin taudista.
Kuinka luotettava biomerkkiainetesti on?
Yhdysvaltalainen Alzheimer’s Association seuraa tunnetuimpien biomerkkiainetestien laatua jatkuvasti ja julkaisee tutkimustulokset säännöllisesti. Niiden perusteella Roche Diagnosticsin biomerkkiainetestit ovat toistuvasti olleet luotettavimpia.