Hae Rosiesta

Jaa

Ennenaikaiset vaihdevuodet: ”Vaihdevuoteni alkoivat alle nelikymppisenä”

Pauliinan, 39, vaihdevuosioireet alkoivat poikkeuksellisen varhain, ja meni pitkään, ennen kuin ne tunnistettiin. Lopulta myös oireiden rajuuden syy selvisi. Lue Pauliinan tarina.

teksti Tiina Laaninen ~ kuvat Roope Permanto
asiantuntijana gynekologi Leena Väisälä lääkärikeskus Aavasta

Pauliina tunsi töissä kesken asiakastapaamisen, kuinka lehahti äkisti punaiseksi. Paita liimautui selkään ja olo tuntui hikisemmältä kuin kuntosalikäynnin jälkeen. Nolotti ja ärsytti. Kuukautiset olivat jo ennen tätä muuttuneet epäsäännöllisiksi ja mieliala vaihteli. Pauliina oli 36-vuotias.

− Kävin työterveydessä ensimmäisen kerran oireideni takia jo pari vuotta ennen tätä tilannetta, kun kuukautiseni jäivät ensin kolmeksi kuukaudeksi pois ja alkoivat sen jälkeen niukentua ja aiemmin säännöllisen kiertoni pituus heitteli, Pauliina kertoo.

Työterveyslääkäri ei tunnistanut Pauliinan oireita vaihdevuosien varhaisiksi merkeiksi, eikä perusverikokeista löytynyt tavallisesta poikkeavaa. Pauliina oli myös itse ymmällään tilanteesta.

− Olin aloittanut juuri uudessa työssä, jossa oli kiireistä ja kuormittavaa. Lisäksi urheilin paljon. Lääkäri arveli elimistöni olevan jonkinlaisessa stressitilassa, joka korjaantuisi itsellään.

Ärhentelevä äiti

Kuukautisten heittelehtiminen jatkui, ja Pauliina tunsi itsensä usein väsyneeksi. Hän saattoi ärhennellä lapsilleen pienistäkin asioista.

− Kärsivällisyyteni oli tiessään. Jos lapset eivät totelleet heti tai sain odotella heitä iltapalapöytään, tiuskin ja raivosin. Pelkäsin, mitä minulle on tapahtumassa.

Saatoin maata sängyssä ilman vaatteita hiestä märkänä ja tuntea, etten
pysty liikahtamaan.

Työpäivien lisäksi kuumat aallot ja lehahdukset kiusasivat myös iltaisin ja öisin. Toisinaan nukuttuja tunteja kertyi yössä vain jokunen ja töihin lähteminen aamulla väsyneenä tuntui vaikealta.

− Kuumuus oli lamauttavaa. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja aiemmin kärsin usein kylmyydestä. Nyt saatoin maata sängyssä ilman vaatteita hiestä märkänä ja tuntea, etten pysty liikahtamaan.

Estrogeeni avuksi

Kun Pauliina asioi terveyskeskuksessa muun asian takia, hän kertoi kummallisista oireistaan, mutta tunsi, ettei häntä otettu vakavasti. Gynekologi puolestaan ei pitänyt todennäköisenä, että vaihdevuodet alkaisivat reilusti alle nelikymppisenä.

− Oireeni olivat rajuja ja vaikuttivat työssäjaksamiseeni ja vapaa-aikaan. Tiesin, että jotakin on pielessä. Ensimmäistä kertaa elämässäni mieleeni hiipi myös itsetuhoisia ajatuksia ja ahdistusta. Toisinaan olisin halunnut jäädä kotiin neljän seinän sisälle.

Koska Pauliinan oireet olivat erityisen voimakkaita, häneltä mitattiin lopulta sukupuolihormonitasoja. Kävi ilmi, että progesteroni-, testosteroni- ja estrogeenitasot olivat matalat. Ultraäänitutkimuksessa selvisi, että vasemman munasarjan toiminta oli sammunut kokonaan, oikealla puolella oli vain muutama munarakkula.

− Minulle määrättiin 37-vuotiaana ehkäisypilleri, joka sisälsi luonnonmukaista estrogeenia. Se tepsi aluksi erinomaisesti ja ehdin jo muutaman viikon iloita, että kuumat aallot ja ahdistus ovat tiessään.

Lue myös Vaikeat vaihdevuosioireet – vai sittenkin jotain muuta?

Monenlaisia oireita

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä lääkärikeskus Aavasta vahvistaa, että vaihdevuosien alkaminen Pauliinan tapaan alle 40-vuotiaana on harvinaista. Tämä on hänen mukaansa yksi syy sille, miksei alkavia vaihdevuosioireita aina heti tunnisteta.

− Suomalaisnaisten kuukautiset päättyvät keskimäärin 51-vuotiaana. Henkilökohtainen vaihteluväli on kuitenkin suuri ja tavanomaisesti vaihdevuosioireiden alkaminen sijoittuu 40−55 ikävuoden tietämiin. Vain noin 1 %:lla kuukautiset loppuvat alle 40-vuotiaana.

Tyypillisimpiä ensioireita Väisälän mukaan ovat kuukautiskierron epäsäännöllisyyden tai kuukautisten päättymisen lisäksi hikoilu, kuumat aallot ja uniongelmat. Mielialamuutokset voivat hänen mukaansa johtua monesta eri syystä, toisinaan myös vaihdevuosista.

− Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos oireet häiritsevät arkea.

Vaihdevuosioireet aiheutuvat useimmiten estrogeenin melko nopeasta vähenemisestä elimistössä. Monilla naisilla aloitetaan tällöin hormonikorvaushoito, joka Väisälän mukaan tuo valtaosalle naisista tehokkaan avun.

− Hormonikorvaushoito on aina yksilöllinen. Estrogeenihoitoon yhdistetään keltarauhashormoni suojaamaan kohtua, mikäli se on tallella.

Aiemmat oireet palasivat entistä rajumpina

Kun Pauliinan ensimmäinen estrogeenipillerikiekko loppui ja vuototauon piti alkaa, hänen kuntonsa romahti. Kuukautisia ei kuulunut, mutta aiemmat oireet palasivat entistä rajumpina. Aiemmin urheilullinen nainen ei enää jaksanut liikkua, voimat katosivat ja väsymys oli niin totaalinen, että Pauliina kuvailee muistuttaneensa sänkypotilasta.

− Olin aiemmin liittynyt erilaisiin hormonipuutosryhmiin Facebookissa ja etsinyt verkosta tietoa tukalaan olooni. Oireeni tuntuivat olevan moninkertaiset tavanomaiseen verrattuna ja ihmettelin, mistä on kyse.

Monikansallinen lääkäriryhmä perehtyi tilanteeseeni. Kun päätraumoihin erikoistunut lääkäri näki paperini, hän tiesi heti, mistä oli kyse.

Erään ryhmän ylläpitäjä vinkkasi Pauliinalle ulkomailla asuvasta lääkäristä, jolta oli saanut apua matalaan testosteronitasoonsa. Pian Pauliina tapasi lääkärin Skypen välityksellä. Jo ensimmäisen keskustelun aikana Pauliinalla heräsi toivo, että oireisiin voisi sittenkin saada apua.

− Lopulta monikansallinen lääkäriryhmä perehtyi tilanteeseeni. Kun siihen kuuluva päätraumoihin erikoistunut lääkäri näki paperini, hän tiesi heti, mistä on kyse. Vyyhti alkoi purkautua ja moni asia elämässäni sai selityksen. Myös oireideni voimakkuuden syy selvisi.

Pauliina on saanut Facebookin eri ryhmistä paljon vertaistukea, joka on ollut hänelle tärkeää. Tiedon lisäksi oleellista on ollut tuki ja rohkaisu ihmisiltä, joilla on ollut samankaltaisia oireita.
Pauliina on saanut Facebookin eri ryhmistä paljon vertaistukea, joka on ollut hänelle tärkeää. Tiedon lisäksi
oleellista on ollut tuki ja rohkaisu ihmisiltä, joilla on ollut samankaltaisia oireita.

Varhaisten oireiden syynä kohtalokas onnettomuus

Leena Väisälä sanoo, että jos vaihdevuosioireet alkavat varhain, äkillisesti ja rajuina, taustalla voi olla erityinen syy, kuten aiemmin sairastettu syöpä, säde- tai sytostaattihoidot tai esimerkiksi munasarjojen poisto.

Pauliinalla syyksi selvisi 12-vuotiaana tapahtunut lasketteluonnettomuus.

Lensin tuolloin rotkosta alas, löin pääni puuhun ja olin jonkin aikaa tajuton. Vasta pari vuotta sitten kuulin, että päähän kohdistuva trauma saattaa vaikuttaa hormonitoimintaan, kuten minulla on käynyt.”

Pauliinan aivolisäke on toiminut onnettomuudesta lähtien tavallista ”laiskemmin”, mikä on aiheuttanut monen eri hormonin tavallista pienemmän määrän elimistössä ja vaihdevuosien varhaisen käynnistymisen.

− Päähän saamani isku on ilmeisesti aiheuttanut muun muassa kilpirauhasen vajaatoimintani, hankaluuksia tulla raskaaksi, vaikean odotusajan sekä jatkuvaa janon tunnetta aiheuttavan vesitystaudin, jonka takia hyppäsin monta vuotta tietämättäni yhtenään vessassa.

Pauliina on kiitollinen siitä, että hänellä on nyt Suomessa lääkäri, joka hoitaa häntä kokonaisvaltaisesti. Hän iloitsee myös siitä, että uskaltaa taas haaveilla.
Pauliina on kiitollinen siitä, että hänellä on nyt Suomessa lääkäri, joka hoitaa häntä kokonaisvaltaisesti. Hän
iloitsee myös siitä, että uskaltaa taas haaveilla.

Ilo palasi takaisin

Hormonipuutokset ovat löytyneet parin viime vuoden aikana vähitellen, ja tällä hetkellä Pauliina syö purkista päivittäin yhdeksää eri hormonia. Yksi näistä on testosteroni, jota naisen elimistö tavallisesti tuottaa itse ja joka vaikuttaa muun muassa väsymykseen ja seksuaalisuuteen.

Seksuaaliset haluni hävisivät joksikin aikaa täysin ja olin kuiva kuin Sahara. Kuivuus on edelleen ongelmani, mutta nykyään pystyn jo iloitsemaan seksistä. Juuri testosteronin aloittamisella on ollut tähän iso vaikutus.

Pauliina iloitsee, ettei elämänilo sittenkään päättynyt vaihdevuosiin. Hyvän hoitotasapainon ansiosta arki on taas innostavaa ja aktiivista. Pauliin käy usein kuntosalilla, lihasvoima on palanut ja työpäivän jälkeen energiaa jää iltaankin. Murrosikäisten lasten mielestä mutsi ei enää raivoa, vaikka erimielisyyksiä tulisikin.

− Olen löytänyt Suomesta lääkärin, joka vastaa hoidostani kokonaisvaltaisesti. Tämä tuntuu helpottavalta, sillä pelkkä ajatus paluusta muutaman vuoden takaiseen oloon tuntuu ahdistavalta.

Pauliina kiittää nykyistä miesystäväänsä, joka on tukenut häntä ja ymmärtänyt. Tärkeää on ollut myös huumori sekä ystävien ja työkavereiden tuki.

− Ihanalta tuntuu sekin, että jaksan ja uskallan taas haaveilla. Haluaisin aloittaa opiskelun, kunhan ensin keksin, miksi haluan isona tulla.

Lue myös Millaisia ovat vaihdevuosien hormonihoidon sivuvaikutukset? Gynekologi murtaa myytit

MC-FI-00237

Näin vaihdevuodet todetaan

  • Vaihdevuosien toteamisessa keskeistä on naisen olo ja hänen tuntemansa oireet, kuten hikoilu ja kuumat aallot, uniongelmat, kuukautisten harveneminen ja loppuminen.
  • Tarvittaessa tilanteen kartoittamisen tueksi lääkäri voi kirjoittaa lähetteen laboratoriokokeisiin, esimerkiksi aivolisäkkeen follikkelia stimuloivan hormonin, FSH:n, ja kilpirauhasarvojen mittaukseen.
  • Lääkärin on tärkeä huomioida kokonaistilanne ja selvittää, voivatko oireet tai osa niistä johtua jostakin muusta kuin vaihdevuosista.
  • Monet naiset saavat merkittävää apua vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoidosta. Ennen hoidon aloittamista lääkäri arvioi yksilöllisesti hoidon hyödyt ja mahdolliset haitat. Asiakas päättä itse hoidon aloittamisesta.