Mitä tarkoitetaan toiminnallisella testosteronivajeella?
Toiminnallinen testosteronivaje ja ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje ovat samoja asioita. Ilmiötä on kutsuttu myös andropaussiksi, mutta se on huono termi, sillä miehellä ei ole vaihdevuosia.
Toisin kuin naisella menopaussissa, miehellä ikääntymiseen liittyvästä sukuhormonitasojen laskusta aiheutuvat oireet ilmaantuvat vähitellen. Tämän vuoksi toiminnallinen testosteronivaje kuvastaa miehen tilannetta paremmin kuin andropaussi.
Missä iässä testosteronivaje alkaa näkyä?
Testosteronitaso alkaa laskea 40-vuotiaana, ja se laskee noin prosentin vuodessa. On yksilöllistä, millainen vaje aiheuttaa oireita, eikä niitä tule kaikille lainkaan.
Tavallisia testosteronivajeen oireita ovat ärtyisyys, väsymys, vetämättömyys, unihäiriöt ja yöhikoilu sekä seksuaalisen halukkuuden väheneminen. Testosteronivajeesta aiheutuva haluttomuus ei ole kohderiippuvaista, vaan kaikki kiinnostus seksiä kohtaan laimenee.
Lue myös: Testosteronivaje on myös nuorten miesten vaiva
Miten testosteronivaje vaikuttaa seksuaalitoimintoihin?
Testosteronivaje ei välttämättä vaikuta erektiokykyyn. Erektio voi onnistua, mutta tyydyttävään seksuaaliseen kanssakäymiseen tarvittavan erektion ylläpitäminen saattaa olla vaikeaa.
Erektion kovuus vaihtelee luonnostaankin seksin aikana. Kun kiihottuminen vähenee, penis veltostuu. Kiihottuminen edellyttää halukkuutta, joka testosteronivajeen vuoksi on vähissä.
Suun kautta otettavat erektiolääkkeet edellyttävät kiihottumista. Ne eivät välttämättä auta, jos miehellä on testosteronivaje.
Koska testosteronitasot kannattaa mittauttaa?
Testosteronitaso kannattaa selvittää, jos miehellä on testosteronivajeen oireita ja oireet haittaavat miestä tai hänen lähipiiriään. Joskus läheiset havahtuvatkin oireisiin miestä aiemmin.
Testosteronitaso selviää verikokeilla. Kokonaistestosteronin normaalit arvot ovat 10–38. Koetulosten tulkinta kuuluu aina lääkärille. Ei ole olemassa yhtä, jokaiselle miehelle sopivaa tavoitearvoa.
Lue myös: Testosteronimittaus paljastaa mieshormonin puutoksen
Millaisissa tilanteissa kannattaa harkita testosteronihoitoa?
Hormonikorvaushoito kannattaa aloittaa, jos oireet haittaavat miestä ja testosteronivaje on osoitettu verikokeilla. Hoitoa ei suositella, jos mies suunnittelee perheenlisäystä, sillä hoito heikentää siittiötuotantoa.
Hoitoa annetaan iholle annosteltavana geelinä tai pistoshoitona, ja sen aloittamisen jälkeen tilannetta seurataan muun muassa verikokeilla. Osalla oireet helpottavat heti, osalla puolessa vuodessa. Hoidosta tulee jatkuva hoito, jos oireet helpottavat, eikä hoidolle ole ilmennyt esteitä, kuten hankala akne, häiritsevä hiustenlähtö tai liian korkea punasolujen tilavuusosuus: Testosteronihoito lisää veren punasolujen määrää, jolloin veri paksuuntuu. Tämä kasvattaa veritulpan riskiä, minkä vuoksi potilaan perusverenkuvaa seurataan säännöllisesti.
Jos mies on ylipainoinen, hänen kannattaa laihduttaa. Ylipaino haittaa testosteronituotantoa, sillä testosteroni muuntuu rasvakudoksessa naishormoni estrogeeniksi.
Miksi ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje on parisuhteessa yhteinen asia?
Testosteronivaje voi aiheuttaa parisuhteessa riitatilanteita. Puoliso saattaa luulla, että syy miehen haluttomuuteen on uskottomuudessa. Osa miehistä hakeutuukin testosteronimittauksiin puolison aloitteesta.
Kun seksi jää, parisuhteesta on pala poissa. Jos halut eivät kohtaa, suhteeseen voi tulla kupru. Seksi vastaa perustarpeisiimme eli läheisyyden tarpeeseen ja tarpeeseen tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jos seksi on ollut ainoa tapa tarjota ja saada läheisyyttä, tärkeät tarpeet jäävät tyydyttämättä.
Lue myös: Loppuuko seksi eturauhassyöpään?
sekä: Naisellakin voi olla puutetta testosteronista – kytkös myös lapsettomuuteen
MC-FI-01742