Hae Rosiesta

Jaa

”Jouduin hyvästelemään haaveen toisesta lapsesta” – Susanna sairastui kohdunkaulan syöpään kolmikymppisenä

Hyvinvointivalmentaja Susanna Juntusen syöpä löytyi ajoissa seulontojen ansiosta. Vaikka leikkausta seuranneet hedelmöityshoidot eivät mahdollistaneet toivottua perheenlisäystä, on päällimmäinen tunne kiitollisuus.

teksti Tiina Laaninen ~ kuvat Suvi Elo
asiantuntijana LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Titta Joutsiniemi, Tyks

Ei tämä voi olla mitään vakavaa, eihän minulla ole edes oireita. Näin hyvinvointivalmentaja ja ex-missi Susanna Juntunen ajatteli, kun sai kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan 32-vuotiaana.

Hän oli osallistunut kohdunkaulan syövän joukkoseulontaan kaksi vuotta aikaisemmin sen enempää asiaa miettimättä. Joukkoseulontakutsut tulevat naisille normaalisti viiden vuoden välein.

Juntunen sai uusintakutsun tavallista aikaisemmin, koska kesän 2018 seulonnassa oli löytynyt seurantaa vaativa löydös.

”Uusintatutkimuksissa HPV-testitulokseni oli positiivinen ja papa-näytteestäni löytyi solumuutoksia. En kuitenkaan osannut huolestua, vaan jatkoin arkea tavalliseen tapaan”, Susanna kertoo.

Minullako syöpä?

Kun lääkäri soitti ja kertoi Susannan sairastuneen kohdunkaulan syöpään, hän oli syömässä 1-vuotiaan poikansa kansa välipalaa keittiön pöydän ääressä. Susannasta tuntui kuin lääkäri olisi puhunut jollekulle toiselle. Hänhän oli aina pitänyt hyvää huolta terveydestään: urheillut, välttänyt päihteitä ja huolehtinut seksuaaliterveydestään.

”Mieheni kuunteli puhelun olohuoneessa ja arvasi heti, että on kyse jostakin vakavasta”, Susanna muistelee.

Puhelun jälkeen Juntuset saivat nopeasti lapsensa hetkeksi hoitoon ja pääsivät sulattelemaan asiaa tovin kahdestaan. He ajelivat hiljaa autolla ja pysähtyivät kävelemään kallioille.

”Siinä missä mieheni googletti diagnoosiani ja alkoi pelätä kuolemaani, minä halusin ummistaa silmäni todennäköisyyksiltä ja päätin, että taistelen kynsin hampain.”

Diagnoosin jälkeen Susannan tutkimukset jatkuivat Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Tutkimuksissa selvitettiin, onko syöpä levinnyt ja millainen hoito olisi tarkoituksenmukaisin.

”Jouduimme mieheni kanssa myös miettimään, toivommeko vielä lapsia eli poistettaisiinko kohtuni heti kokonaan vai pyrittäisiinkö hoidoissa siihen, että voisin vielä tulla raskaaksi.”

Kun Susanna Juntunen sai tietää sairastavansa kohdunkaulan syöpää, hänessä heräsi taistelutahto.

Syöpäleikkaus ja hedelmöityshoidot

Susannalle tehtiin tähystysleikkaus marraskuussa 2020. Leikkauksessa Susannalta poistettiin lantiosta vartijaimusolmukkeet ja kohdunkaulaan tehtiin uusi toimenpide syöpämuutoksen poiston varmistamiseksi.

”Yritin pitää koko syksyn ennen leikkausta kiinni perheemme arkirutiineista. Tein normaalisti töitä ja treenasin. Mielessäni kävin läpi monenlaisia tunteita, ja oli hyvä, että sain sairaalasta henkistä tukea.”

Naistenpäivänä 2021 Susanna uskalsi jo vähän huokaista: syöpäkontrollit ja testitulokset osoittivat, että syöpä oli saatu hoidettu kokonaisuudessaan. Myös raskaus olisi vielä mahdollinen, mutta ei onnistuisi luonnollisesti.

”Lääkäri kirjoitti meille lähetteen lapsettomuushoitoihin, koska kävi ilmi, että munanjohtimeni olivat tukossa.”

Hetken tilannetta sulateltuaan Juntuset totesivat toivovansa perheenlisäystä, vaikka se tarkoitti keinohedelmöityshoitoja. Ne alkoivat viime syksynä, sillä lääkärit arvioivat, että syövän uusiutumisriskin takia Susannan kohtu jouduttaisiin ehkä myöhemmin poistamaan.

”Meillä kävi hyvin, sillä tulin miltei heti raskaaksi. Olin valtavan onnellinen, vaikka samalla voin alkumetreiltä asti huonosti ja oksentelin miltei päivittäin.”

Susanna ja hänen miehensä saivat tietää odottavansa kaksosia. He ehtivät jo iloita raskaudesta, mutta helmikuussa Susanna päivitti raskain mielin seuraajilleen sosiaalisessa mediassa uutisen: raskaus oli jouduttu keskeyttämään terveydellisten syiden takia.

”Päätös oli yksi elämäni raskaimmista, mutta yritän ajatella, että kaikella on tarkoituksensa. Silläkin, että vain paria kuukautta myöhemmin kohdunkaulasta löytyi uusia solumuutoksia.”

Kohdunkaulan syöpä on usein oireeton

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä. Kuten Susannalla, kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet ovat usein alkuvaiheessa oireettomia. Toisinaan vuotohäiriöt voivat kieliä sairastumisesta.

”Olisi tärkeää, että myös nuoret naiset osallistuisivat joukkoseulontoihin, koska nimenomaan alle 40-vuotiailla naisilla kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on lisääntynyt”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Titta Joutsiniemi Tyksistä.

Sairastuttuaan Susanna on viettänyt aikaa pohdiskellen läheisellä rannalla. Syöpädiagnoosin jälkeen hän aloitti siellä myös kylmäuinnin.

Kohdunkaulan syövän esiasteet voidaan löytää syöpäseulonnoissa, jolloin ne voidaan hoitaa jo ennen syöväksi kehittymistä.

”Mikäli kohdunkaulan syöpä todetaan hyvin alkuvaiheessa, on mahdollista, että voidaan tehdä kohtua säästävä toimenpide, jolloin raskaus voi olla mahdollinen”, Joutsiniemi kertoo.

Lähes jokainen nainen sairastaa elämänsä aikana HPV-infektion, joka on pitkittyessään kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Useimmat sairastavat infektion tietämättään, sillä se on usein oireeton ja paranee itsestään. Esimerkiksi tupakointi ja gynekologiset infektiot, kuten klamydia, ovat riskitekijöitä HPV-infektion pitkittymiseen ja kohdunkaulan syöpään. Lisäksi useat seksipartnerit ja varhain aloitetut yhdynnät lisäävät riskiä HPV-infektiolle.

”Toivon, että oma tarinani voisi muistuttaa toisille naisille, kuinka tärkeää seulontoihin osallistuminen on. Ne voivat pelastaa hengen.” − Susanna Juntunen

Rokotusohjelman mukaan 10−12-vuotiaat saavat HPV-rokotteen nykyään maksutta.

”Tämä tulee asteittain vähentämään myös HPV-infektioiden määrää. Rokotteen ottaminen on tärkeää syövän ja sen esiasteiden vähentämiseksi”, Joutsiniemi sanoo.

Lue myös: Kohdunkaulan solumuutokset ovat usein oireettomia − milloin tutkimuksiin?

Seulontoihin kannattaa osallistua

Susannan kohdunkaulassa on edelleen solupoikkeavuus, ja lääkärit ovat suositelleet hänelle kohdunpoistoa.

”Olen tällä hetkellä leikkausjonossa, ja kohtuni poistettaneen kesän aikana. Samalla olen mieheni kanssa joutunut hyvästelemään toiveen toisesta lapsesta.”

Juntuset ovat pohtineet myös adoptiota, mutta eivät ole vielä tehneet asiasta päätöksiä.

”Nyt on aika sulatella kaikkea tapahtunutta. Vaikka mielessäni on pettymystä, päällimmäisenä on kiitollisuus: minulla on yksi lapsi – monella äidiksi haluavalla ei ole yhtäkään.”

Kiitollinen Susanna on myös siitä, että Suomessa naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontoihin ja että täällä syövän hoito on huipputasoa.

”Jos olisin hakeutunut lääkäriin vasta oireiden ilmaannuttua, syöpä olisi ehtinyt edetä pidemmälle ja sen hoitaminen olisi ollut vaikeampaa.”

Susanna sanoo, että seulontaa on turha jännittää, sillä näytteenotto on nopea ja kivuton eikä maksa mitään.

”Toivon, että oma tarinani voisi muistuttaa toisille naisille, kuinka tärkeää seulontoihin osallistuminen on. Ne voivat pelastaa hengen.”

Lue myös: Mitä kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksessa tapahtuu?

Liikunta ja luonto ovat Susanna Juntuselle tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä. Niistä hän on halunnut pitää kiinni myös kohdunkaulan syövän ja hedelmöityshoitojen aikana.

Sairastuminen on myös henkinen kriisi

Susanna kertoo kohdunkaulan syövän ja kohdunpoistoon valmistautumisen pakottaneen hänet miettimään omaa naiseutta.

”En ole koskaan haaveillut suuresta perheestä, mutta tunnen jotain samaa, mitä naiset käyvät yleensä keski-iässä läpi. Yksi ovi sulkeutuu lopullisesti, kun lisääntyminen ei ole enää mahdollista.”

Puolisoltaan Susanna on saanut paljon tukea. Yrittäjäperheessä on tehty myös tietoinen päätös nauttia elämästä tässä ja nyt. Susanna kertoo lopettaneensa sitten joskus -ajattelun ja toteuttavansa perheensä kanssa esimerkiksi matkustamiseen liittyviä unelmia rohkeasti.

”Meillä molemmilla on työ, jota voi tehdä missä vain. Pidän muutoksesta ja toivon, että voisimme asettua ainakin joksikin aikaa ulkomaille.”

Parisuhteen hyvinvoinnin yksi kulmakivi on ollut se, että Susanna on käynyt sairastumistaan läpi puolisonsa lisäksi muiden kanssa.

”Olen ollut tarkka siitä, ettei mieheni ole tarvinnut ryhtyä psykologisekseni. Olen käynyt asioita läpi myös ammattilaisen kanssa. Nyt ajattelen, että sairastumiseni jälkeen eteen ei voi tulla enää mitään, mikä rikkoisi parisuhteemme.”

Voimaa Susanna sanoo saaneensa myös lapsestaan ja arjen pyörittämisestä. Hyvä hetki arjen keskellä voi olla esimerkiksi yhteinen lenkki perheen kanssa, jolloin vanhemmat juoksevat ja lapsi kulkee mukana juoksurattaissa.

Mitä Susanna sanoisi neuvoksi hänelle, jonka ystävä tai tuttu sairastuu kohdunkaulan syöpään?

”Muista, että sairastunut on edelleen sama ihminen. Pyydä kahville tai kävelylle ja ole tukena, mutta älä voivottele. Mahdollisimman tavallisen elämän pilkahdukset auttavat jaksamaan ja tuovat valoa.”

Lue myös: Eijan vatsakipujen syynä oli kohdunkaulan syöpä – ”Haluan elää pelottomasti”

Susanna on kiitollinen, että hänen syöpänsä löytyi seulontojen ansiosta varhain.

Lue myös: HPV-testi on positiivinen − mitä seuraavaksi tapahtuu?

MC-FI-01208