Hae Rosiesta

Jaa

9 kysymystä B12-vitamiinin puutoksesta – tunnetko oireet?

B12-vitamiinin puutos voi vaikuttaa muistiin ja jaksamiseen. Mutta kuinka yleistä puutos on ja kuka siitä tyypillisesti kärsii? Miten B12-vitamiinin puutos todetaan ja miten sitä hoidetaan? Hematologi Marjut Kauppila kertoo.

teksti teksti Anne Ventelä ~ kuvat kuvat iStockphoto
asiantuntijana sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Marjut Kauppila

1. Väsyttää, vetämätön olo, muisti pätkii… Voivatko oireet johtua B12-vitamiinin puutoksesta?

Yleisin B12-vitamiinin puutoksesta kielivä oire on anemia, jossa punasolut ovat tavallista suurempia. Punasolut voivat olla laajentuneet myös silloin, kun hemoglobiini on normaali. Anemia voi aiheuttaa väsymystä ja vetämätöntä oloa, mutta aina se ei oireile näkyvästi lainkaan. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa myös neurologisia oireita, kuten muisti- ja keskittymishäiriöitä tai käsien ja jalkojen pistelyä ja puutumista.

2. Kuinka yleistä B12-vitamiinin puutos on?

B12-vitamiinin puutos on yleisintä ikääntyneillä: siitä kärsii jopa joka kymmenes yli 65-vuotias. Iäkkäillä puute johtuu yleensä siitä, että vitamiini ei imeydy tarpeeksi hyvin.

Koska B12-vitamiini imeytyy suolesta, voivat myös suoliston kuntoon vaikuttavat hoitamaton keliakia, Crohnin tauti tai muut suoliston imeytymishäiriöt altistaa vitamiinin puutokselle. Imeytyminen heikkenee myös silloin, jos vatsalaukku poistetaan tai suolta lyhennetään. Myös diabeetikot kuuluvat riskiryhmään metformiinilääkityksen vuoksi, ja siksi diabeetikoiden B12-vitamiinitasoa seurataan parin vuoden välein.

Puutoksesta voi kärsiä myös silloin, jos vitamiinia ei saa tarpeeksi ruoasta. Tämä koskee erityisesti vegaaneja.

3. Mistä B12-vitamiinia saa ja kuinka paljon sitä tarvitaan?

Tärkeimpiä B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa, liha- ja maitotuotteet sekä kala ja kananmuna.

Tarvitset B12-vitamiinia noin 1–2 mikrogrammaa päivässä, ja jos syöt monipuolisesti, tämä todennäköisesti täyttyy. Esimerkiksi desilitra maitoa tai B12-vitaminoitua kasvijuomaa sisältää 0,4 mikrogrammaa B12-vitamiinia, joten voit saada sitä tarpeeksi, jos nautit noin kuusi desiä maitoa päivässä.

4. Olen vegaani. Pitäisikö olla huolissaan B12-vitamiinin puutoksesta?

B12-vitamiinin puutos on tyypillisesti ollut iäkkäiden vaiva, mutta sitä on havaittu entistä enemmän myös nuorilla sitä mukaa, kun kiinnostus vegaaniseen ruokavalioon on kasvanut. B12-vitamiinia saa pääasiassa eläinperäisistä tuotteista, ja se varastoituu maksaan. Jos olet vastikään ryhtynyt vegaaniksi, ei puutos iske heti, mutta parin vuoden kuluessa se voi alkaa vaivata, jos et huolehdi B12-vitamiinin saannista.

5. Mistä vegaani saa B12-vitamiinia?

Vegaaneille suositellaan B12-vitamiinilisää ympäri vuoden. Myös esimerkiksi vegaaneille sopiviin kasvijuomiin ja -jugurtteihin on lisätty B12-vitamiinia, mutta vaikka käyttäisit niitä, kannattaa vitamiinilisä ottaa turvaamaan riittävä vitamiinin saanti.

6. Voiko vitamiinivalmisteista saada yliannostuksen B12-vitamiinia?

B12-vitamiini imeytyy heikosti, ja siksi sitä voi vitamiinivalmisteissa olla moninkertainen määrä päivittäiseen suositukseen verrattuna. B12-vitamiinia ei silti yleensä voi saada liikaa vitamiinivalmisteista.

7. Kenen kannattaa mittauttaa B12-vitamiinitaso?

Jos sairastat diabetesta tai esimerkiksi vaikeaa kroonista suolistotulehdussairautta, kuten Crohnin tautia, seurataan B12-vitamiinitasoasi yleensä säännöllisesti 1–3 vuoden välein. Jos olet vegaani, kannattaa B12-testeihin hakeutua itse parin vuoden välein.

8. Jos haluan käydä B12-vitamiinitestissä, mitä pitää huomioida?

B12-vitamiinitestejä on kahdenlaisia: verestä voidaan mitata B12-vitamiinin kokonaismäärä tai aktiivinen B12-vitamiini. Kokonaisvitamiinin mittauksesta ollaan enenevissä määrin luopumassa, koska se ei ole yhtä tarkka kuin aktiivinen B12. Varmista siis, että verestä mitataan aktiivinen B12 eli B12-TC2.

9. Jos testeissä todetaan B12-vitamiinin puutos, miten sitä hoidetaan?

B12-vitamiinin puutosta voidaan hoitaa vitamiinipistoksilla tai -tableteilla. Pistokset ovat tabletteja varmempi keino, sillä niistä vitamiini imeytyy elimistöön varmasti. Pistoshoidon aikana vitamiinitasoa ei tarvitse seurata verikokeilla.

Jos puutosta hoidetaan vitamiinitableteilla, täydennetään vitamiinivarastot tällöinkin yleensä ensin pistoksilla. Tämän jälkeen vitamiinitabletteja otetaan päivittäin ja yleensä tavallista suurempi annos. Vitamiinipitoisuutta myös seurataan säännöllisesti verikokeella.

Kysymyksiin vastasi sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Marjut Kauppila.