Hae Rosiesta

Jaa

Vaivana ärtyvä suoli – pidä huolta, että saat tarvittavat ravintoaineet

Ärtyvän suolen oireyhtymä voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Pitääkö IBS-potilaan olla huolissaan raudan tai vitamiinien imeytymisestä?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on vaiva, jota tavataan erityisesti naisilla. Mitä oireita siihen liittyy ja mistä oireyhtymä johtuu?

Ärtyvän suolen oireet voivat olla hyvin moninaiset, ja ne vaihtelevat viikoista ja usein päivistäkin toiseen. IBS-oireisiin kuuluu muun muassa ummetus, vatsakivut, vatsan alueen turvotus sekä ajoittainen ripuli.

IBS (Irritable Bowel Syndrome) on toiminnallinen suolistovaiva, johon ei liity tulehduksellisia tekijöitä. Nykykäsityksen mukaan IBS on paksusuolesta lähtöisin oleva vaiva – oireyhtymässä paksusuoli on ärtynyt ja se aiheuttaa potilaalle suolen supistelua. IBS-potilas kokee suoliston aistimusjärjestelmän aktivoitumisen siten epämukavina tai kivuliaina tuntemuksina. Suolistossa arvellaan myös kytevän niin sanottu matala-asteinen tulehdus, joka lisää oirehdintaa.

Onko IBS yleinenkin vaiva?

Kyllä vain, sillä arviolta 10–15 prosenttia suomalaisista potee sitä. Enemmistö heistä on naisia. Monesti vaivat alkavat parin-kolmenkympin iässä.

Lue myös: Stressi voi johtaa ravintoaineiden puutteeseen

Monet ruoka-aineet eivät sovi IBS:ää potevalle – mitkä ja miksi? Ja miten ärtyvää suolta voi hoitaa?

Ärtyvän suolen oireita voidaan helpottaa FODMAP-ruokavalion avulla. FODMAP-ruokavaliossa karsitaan ruokavaliosta fermentoituvia hiilihydraatteja eli sellaisia, jotka eivät imeydy ohutsuolessa tehokkaasti. Tällaiset hiilihydraatit aiheuttavat IBS-potilaalle herkästi oireita, sillä ne muodostavat runsaasti kaasua paksusuolessa.

FODMAP-ruokavaliossa pyritään vähentämään yleensä vehnää, ohraa ja ruista, sipulia, palkokasveja, omenaa, kaaleja, laktoosia sisältäviä ruokia sekä esimerkiksi makeutusaineita. Usein IBS saadaan kuriin, kun valtaosa FODMAP-ruoka-aineista vaihdetaan paremmin imeytyviin aineksiin.

Aiheuttaako IBS vitamiinien tai hivenaineiden imeytymishäiriöitä?

Ei varsinaisesti. Yleensä vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten raudan, imeytyminen on normaalia myös ärtyneen suolen oireyhtymässä.

Ihmiskehossa tärkeiden ravintoaineiden pilkkoutuminen alkaa jo mahalaukussa, ja imeytyminen tapahtuu ohutsuolessa. Jos ajatellaan vaikkapa IBS-oireita usein aiheuttavaa ruisleipää, niin elimistö osaa ottaa siitä tarvittavat ravintoaineet irti – vaikka leivän huonosti imeytyvät hiilihydraatit aiheuttaisivatkin oireita IBS-potilaalle.

Tosin, jos IBS:ää potevalla on suolistossaan niin kutsuttu matala-asteinen tulehdus, voi ravintoaineiden imeytyminen hieman kärsiä. Silloin puhutaan niin sanotusta ”vuotavasta suolesta”. Suuresti ei vuotava suolikaan estä ravintoaineiden imeytymistä – ei siinä määrin kuin jos potilaalla olisi hoitamaton keliakia tai jokin tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavainen koliitti tai Crohnin tauti.

Lue myös: Keliakia voi olla raudanpuutteen taustalla

Milloin tärkeiden ravintoaineiden saanti sitten uhkaa IBS-potilasta? Ja mitä pois jätettyjen ainesten tilalle?

Tärkeiden ravintoaineiden saanti voi vähentyä, jos ärtyvää suolta poteva karsii monet FODMAP-ainekset lautaseltaan, mutta ei korvaa niitä riittävän hyvin. Ruokavaliosta tulee helposti liian kapea.

Moni karsii ruoka-aineita ainakin aluksi vähän sieltä sun täältä. Jos IBS-potilas on selkeästi huomannut, että suolisto-oireet helpottavat tiettyjen ainesten poisjättämisestä, niin ne kannattaa tuoda oireiden loputtua yksitellen takaisin. Ja jos oireet sitten palaavat, on syy ärtyvälle suolelle todennäköisesti löytynyt. Vasta siinä vaiheessa oireita aiheuttavia ruoka-aineita voi rajoittaa tai jättää pois – ja korvata ne toisenlaisilla.

Mitä sitten tilalle? Otetaanpa esimerkiksi ruis, ohra ja vehnä. Moni oireilee niistä, ja silloin on hyvä siirtyä kauraan ja muihin gluteenittomiin viljoihin. Niistä saa tarvittavat ja välttämättömät ravintoaineet – plussaa on, että ne sisältävät keskimäärin vähemmän oireita aiheuttavia hiilihydraatteja. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös IBS-potilas tarvitsee kuitua. Sen vuoksi gluteenittomista viljoistakin on tarpeen valita täysjyvätuote.

Milloin ärtyvän suolen oireyhtymää potevan kannattaa käydä mittauttamassa vitamiinitasonsa tai esimerkiksi hemoglobiini- tai varastorauta-arvonsa?

Jos ravintoaineiden imeytyminen askarruttaa, nämä arvot voi olla hyväkin mittauttaa laboratoriossa. Ainakin se rauhoittaa mieltä.

Perusverenkuvasta näkee hemoglobiinin, ja koe paljastaa myös mahdollisen raudanpuutteen. Vitamiinitasoista voisi tarkistaa D-vitamiinin pitoisuuden ja ehkä myös B-vitamiinien, kuten folaatin, arvot.

MC-FI-01471

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta