Hae Rosiesta

Kylli Kukk.
Jaa

Joogaopettaja Kylli Kukk yllättyi D-vitamiinitasostaan: ”Ryhdyn ottamaan vitamiinilisää”

Joogaopettaja Kylli Kukk pitää paljon kursseja ulkomailla ja saa D-vitamiinia auringosta myös pimeänä vuodenaikana. Siksi D-vitamiinimittauksen tulos tuntui hänestä yllättävän matalalta.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat Maija Savolainen
asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri, LT Kristian Paavonen

Joogaopettaja Kylli Kukkin, 48, loppuvuosi 2019 kuulostaa varsin ihanalta: ohjelmassa oli joogakurssin ohjaamista ensin Portugalissa ja sitten Balilla, missä aikaa riitti vielä parin viikon aurinkolomaankin. Joogamatkojen vetämistä on tiedossa myös vuoden 2020 puolella.

Kukk pyörittää omaa joogakoulua Helsingissä. Yrittäjän arki on kiireistä, joten hän haluaa pitää jaksamisestaan hyvää huolta. Tavallisesti Kukk alkaa ottaa D-vitamiinilisää, kun pimeä kausi alkaa, mutta tänä vuonna arjen tohinoissa ravintolisän ottaminen on jäänyt. Siksi Kukk lähti kiinnostuneena mittauttamaan D-vitamiinitasoaan. Sen voi selvittää yksinkertaisella verikokeella.

”Toimenpide tuntui mukavan helpolta. Olen vähän piikkikammoinen, joten olin helpottunut, että yksi verinäyte kyynärvarren laskimosta riitti.”

Yrittäjän arki on vauhdikasta. Kylli Kukk pyörittää omaa joogakouluaan Shantia Helsingin Töölössä.

D-vitamiinimittauksen tulos yllätti auringossa viihtyvän

Testin tekeminen maksoi 65 euroa, ja tulos valmistui pari päivää myöhemmin. Tulos oli Kukkille kuitenkin suuri yllätys. Hänen D-vitamiinitasonsa oli 61 nmol/l, kun riittävänä arvona Suomen olosuhteissa pidetään 50–100 nmol/l.

”Minusta tulos oli yllättävän alakanttiin, sillä olen vuoden aikana saanut paljon aurinkoa. Olen kerran aikaisemmin mittauttanut D-vitamiinitasoni käydessäni kotikaupungissani Pärnussa, ja silloin arvo oli 89 nmol/l.”

Alle 50 nmol/l pitoisuutta pidetään lievänä D-vitamiinin puutoksena.

Kukkin tuloksen tulkinnut kardiologi Kristian Paavonen Terveystalosta kertoo, ettei huoleen kuitenkaan ole syytä. Tulos on täysin ohjearvojen mukainen ja tyypillinen Suomessa asuville. Alle 50 nmol/l pitoisuutta pidetään lievänä D-vitamiinin puutoksena. Vakavasta puutteesta on kyse vasta, kun vitamiinin pitoisuus on alle 20 nmol/l, ja siitä voi seurata merkittäviä terveysongelmia.

Halutessaan Kukk voi Paavosen mukaan kuitenkin ottaa 10 mikrogramman D-vitamiinilisän päivittäin.

”Lisän ottaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä tulos oli jo nyt riittävän hyvä. Ihminen tarvitsee riittävästi D-vitamiinia, mutta suurista määristä ei ole havaittu olevan mitään erityistä hyötyä terveydelle”, Paavonen kertoo.

Turvallinen enimmäissaanti D-vitamiinilisästä on 100 mikrogrammaa päivässä. Varsinaisen D-vitamiinimyrkytyksen syntymiseen tarvitaan kuitenkin vielä huomattavasti suurempi määrä pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Verikoe paljastaa D-vitamiinin puutoksen

Keväällä 2020 Kylli Kukk matkustaa muun muassa Kap Verdelle ja Gambiaan ohjaamaan joogaa.

D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä huomiota lokakuusta maaliskuuhun

Suomessa D-vitamiinia syntyy auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta iholla riittävä määrä vain keväisin ja kesäisin. Lokakuusta maaliskuuhun D-vitamiinia tarvitaan myös ravinnosta, jotta taso pysyisi riittävän korkealla.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee sekä lapsille että aikuisille 10 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinin saantia ravinnosta. Aikuisilla se tulee yleensä täyteen, jos syö päivittäin D-vitaminoituja nestemäisiä maitotuotteita ja 2–3 kertaa viikossa kalaa.

”D-vitamiinia kannattaa ottaa ravintolisänä, jos ei syö maitotuotteita tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana eli loka-maaliskuussa”, Paavonen sanoo.

Tästä lähin aion käyttää D-vitamiinilisää säännöllisesti ja seurata D-vitamiinitasoani entistä tarkemmin.

Kukk epäilee, ettei hän saa ravinnostaan tarpeeksi D-vitamiinia. Hän syö kalaa, mutta nestemäisiä maitotuotteita tai D-vitaminoituja kasvirasvalevitteitä hän ei käytä.

”Pyrin syömään mahdollisimman luonnollista ruokaa. Esimerkiksi margariinin sijaan laitan leivän päälle mieluummin voita.”

Kukk aikoo käydä ostamassa D-vitamiinilisää ja käyttää sitä päivittäin. Mittauksen hän suunnittelee uusivansa esimerkiksi käydessään Pärnussa katsomassa isäänsä, sillä Virossa mittauksissa käyminen on helppoa ja edullista.

”Tästä lähin aion käyttää D-vitamiinilisää säännöllisesti ja seurata D-vitamiinitasoani entistä tarkemmin.”

Kylli Kukk saa D-vitamiinia kalasta, mutta nestemäisiä maitotuotteita tai D-vitaminoituja kasvirasvalevitteitä hän ei käytä.