Kuinka pitkään D-vitamiinia on tarve ottaa purkista keväällä, kun päivät pitenevät?
D-vitamiinilisää suositellaan otettavaksi lokakuun alusta huhtikuun alkuun saakka – huhtikuussa purkkivitamiini kannattaa yleensä tauottaa syksyyn saakka. Näin sen vuoksi, että keväällä iho alkaa muodostaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, ja elimistön D-vitamiinitasot kohenevat luonnostaan.
Ihon D-vitamiinia tuottava vaikutus käynnistyy, kun aurinko on kivunnut taivaanlaella riittävän korkealle ja UV-indeksi ylittää tason kolme.
Kuinka paljon säätila sanelee vitamiinin tauottamisaikataulua?
Suomen kevät voi olla sateinen ja kylmä, joten D-vitamiinilisän tauottamissuosituksissa voi toki joustaa säidenkin mukaan. Mikään ei estä ottamasta varmuuden vuoksi kymmentä mikrogrammaa D-vitamiinia purkista esimerkiksi toukokuuhun.
10 mikrogrammaa vitamiinilisää ei ole missään tapauksessa haitaksi. Se voi kuitenkin pitää paremmin yllä elimistön D-vitamiinitasoja siihen asti, kun pukeutuminen luonnostaan vähenee säiden lämmettyä.
Lue myös: Ylipainoisen D-vitamiinitasot voivat olla normaalipainoista matalammat
Entä jos D-vitamiinin unohtaa ”päälle” kesäkaudeksi – voiko D-vitamiinia saada yliannostuksen, jos sitä saa sekä vitamiinilisästä että auringosta?
Iho kykenee säätelemään D-vitamiinin tuottoa valoisana vuodenaikana. Auringonvalosta iholla kehittyvä D-vitamiini ei voi aiheuttaa elimistössä yliannostusta. Mutta jos vitamiinilisää ottaa purkista liikaa, se voi aiheuttaa yliannostuksen vaaran.
D-vitamiinilisää ei koskaan pidä ottaa yli sataa mikrogrammaa päivässä missään vaiheessa vuotta. Ja toki vitamiinilisä on hyvä muistaa tarvittaessa tauottaa kokonaan keväästä syksyyn.
Miten paljon ihoa pitää paljastaa auringolle, jotta ihon D-vitamiinin tuotto käynnistyy?
Riittää, että kasvot ja käsivarret ovat ulkona ollessa paljaina. Vartti päivässä riittää ihon D-vitamiinisynteesin käynnistymiseen, ja kovin herkkäihoinen voi alkukeväästä jaksottaa tuon ajan vaikkapa kolmeen viiden minuutin rupeamaan auringossa.
Aina kannattaa toki pitää huolta siitä, että iho ei pääse palamaan.
Onko ihmisryhmiä, joiden kannattaa ottaa D-vitamiinilisää ympäri vuoden?
Kyllä vain. Sisätiloissa ympäri vuoden oleskelevat vanhukset ja sairaat ovat niitä, joille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää. Toinen ryhmä ovat hyvin peittävästi pukeutuneet maahanmuuttajat sekä tummaihoiset henkilöt.
Myös lapset sekä raskaana olevat ja imettävät tarvitsevat D-vitamiinilisää läpi vuoden.
Lue myös: Kevät on hyvää aikaa mittauttaa D-vitamiinitasot
Mitkä ovat D-vitamiinin viralliset saantisuositukset?
D-vitamiinin suositeltava päivittäinen kokonaissaanti on 10 mikrogrammaa päivässä niin aikuisille kuin lapsille ensimmäisestä ikävuodesta alkaen. Kymmenen mikrogramman kokonaissaantisuositus koskee myös raskaana olevia sekä imettäviä.
Tarkennettuna saantisuositukset menevät näin: yksivuotiaat lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa, 2–17-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja odottavat ja imettävät naiset 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.
Moni aikuinen saa riittävän D-vitamiinimäärän myös ruoasta, mutta jos ei syö säännöllisesti kaksi kertaa viikossa kalaa eikä käytä D-vitaminoituja elintarvikkeita, pieni vitamiinilisä on tarpeen syksystä kevääseen.
Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä annoksella 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Toki puolet pienempi annos myös heillä voi riittää, jos ikäihminen käyttää säännöllisesti D-vitaminoituja maitovalmisteita ja rasvalevitteitä sekä kalaa – ja ulkoilee valoisaan vuodenaikaan päivittäin.
Kenen kannattaa testauttaa oma D-vitamiinitasonsa labrassa ja milloin?
Jos D-vitamiinin saanti huolestuttaa ja vaivaa mieltä, mikään ei estä testauttamasta tämän vitamiinin tasoa laboratoriossa. Perusterveen kannattaa kuitenkin mittauttaa D-vitamiinitasonsa lähinnä silloin, jos lääkäri sitä suosittelee. Yksityisessä terveydenhuollossa laboratoriomittaukseen pääsee ilman lääkärin lähetettäkin, mutta toki lähetettä voi pyytää esimerkiksi oman terveysasemansa lääkäriltä.
Oman ruokavalion tarkastelu voi antaa vihjeitä siitä, onko D-vitamiinin saantilähteitä riittävästi vai olisiko vitamiinin saannissa kohennettavaa.
Hyvä aika mittauttaa D-vitamiinin määrä on lopputalvesta, jolloin vitamiinitasot ovat monesti alhaisimmillaan.
Tuloksia tulkittaessa kannattaa kuitenkin huomioida, ettei D-vitamiinitason mittauksiin ole olemassa standardoitua menetelmää, ja samastakin verinäytteestä mitattu pitoisuus voi vaihdella laboratoriosta ja mittausmenetelmästä riippuen.
Lue myös: Monipuolinen ruokavalio on paras D-vitamiinin lähde
MC-FI-01612