Voiko tyypin 2 diabetekselta välttyä terveellisillä elintavoilla, diabeteshoitaja Teija Vörlin?
Tyypin 2 diabetes kehittyy yleensä perimän ja elintapojen yhteisvaikutuksesta. Sairauden puhkeamista voidaan viivästyttää ja jopa ehkäistä terveellisillä elintavoilla.
Tyypin 2 diabetes on joukko sairauksia, joissa elimistön sokeri- ja yleensä myös rasva-aineenvaihdunta on häiriintynyt. Terveellisillä elintavoilla voidaan ehkäistä verensokerin nousua, mutta myös diabeteksen lisäsairauksia ja valtimoiden kovettumista.
Onko elintavoista hyötyä, jos verensokeri on jo vähän koholla?
Paastoverensokeriarvo on normaali, kun se on alle 6. Jos arvo on 10–12 tunnin paaston jälkeen 6,1–6,9, kyse on esidiabeteksesta. Jos elintavat jatkuvat ennallaan, esidiabeteksesta kehittyy yleensä tyypin 2 diabetes.
Esidiabetes on hyvin usein osa metabolista oireyhtymää, johon kuuluvat myös keskivartalolihavuus, poikkeavat veren rasva-arvot ja kohonnut verenpaine. Näitä kaikkia riskitekijöitä voidaan hoitaa liikunnalla, painonhallinnalla, terveellisellä ravinnolla ja tupakoimattomuudella.
Lue myös: Verikoe kertoo diabeetikon riskistä saada sydämen vajaatoiminta
Mistä elintaparemontti kannattaa aloittaa?
Ensimmäiseksi kannattaa huolehtia riittävästä unesta, palautumisesta ja stressinhallinnasta sekä pyrkiä eroon tupakasta. Univaje nostaa painoa. Se muuttaa kylläisyyttä ja nälän tunnetta säätelevien hormonien toimintaa.
Väsyneenä ja stressaantuneena ei jaksa huolehtia syömisistä eikä liikkua. Huonot unet vaikuttavat mielialaan, jolloin syöminen muuttuu tunnesyömiseksi.
Tupakkatuotteet tukkivat verisuonia. Sydäninfarkti on diabetesta sairastavilla yleisin kuolinsyy.
Miksi diabeteksen ehkäisyssä korostetaan painonhallintaa?
Ylipaino ja erityisesti vyötärölihavuus altistavat tyypin 2 diabetekselle. Vyötärörasva on merkki sisäelimissä olevasta rasvasta, joka heikentää verensokeria säätelevän insuliinin tehoa. Naisilla vyötäröllä on liikaa rasvaa, jos mittanauha venyy yli 90 senttimetrin. Miehillä rajana on 100 senttimetriä. Oikea paikka mittanauhalle löytyy alimpien kylkiluiden alapuolelta, vyötärön pehmeimmältä kohdalta.
Pienikin painonpudotus vähentää diabetesriskiä. Ensimmäiset pudotetut kilot lähtevät tyypillisesti sisäelinrasvasta.
Lue myös: Diabeetikko, näin ehkäiset sydänsairauksia
Millainen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta?
Säännöllinen ateriarytmi ja kuitu- ja kasvispitoinen ruokavalio pitävät verensokerin tasaisena. Rasvoissa tulisi suosia pehmeää ja karsia kovaa rasvaa.
Aterioiden väliin jättäminen kasvattaa annoskokoa. Suuret ruoka-annokset ja sokeripitoiset, nopeita hiilihydraatteja sisältävät syömiset nostavat verensokeria nopeasti. Niitä ovat esimerkiksi makeiset, valkoinen leipä, leivonnaiset ja sokeroidut juomat. Kuituja löytyy esimerkiksi täysjyvätuotteista, kasviksista, marjoista ja siemenistä.
Alkoholin käyttö vaikeuttaa painonhallintaa. Kun maksaan kertyy rasvaa, sokeritasapainon säätely häiriintyy.
Mitä liikuntaa diabeteksen ehkäisyyn suositellaan?
Kaikki liikkuminen aiheuttaa myönteisiä muutoksia elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan ja tukee painonhallintaa. Liikkuminen laskee verensokeria, vaikka paino ei laskisikaan. Liikkumisessa tärkeintä on säännöllisyys, eikä teho.
Elimistö ei tiedä, saako se liikettä lenkkipolulla, työmatkalla vai pihapuuhissa. Kaikki aktiivisuus on kotiin päin: jo istumisen tauottaminen ja seisominen aiheuttaa mukavia muutoksia aineenvaihdunnassa.
Kuinka usein verensokeria tulisi seurata?
Omaa diabetesriskiä voi selvittää netistä löytyvällä diabeteksen riskitestillä. Jos testissä saa yli 12 pistettä, tulee hakeutua verensokerimittaukseen.
Jos lähisuvussa on diabetesta tai paino alkaa nousta, verensokeria kannattaa seurata vuosittain. Tyypin 2 diabetes on pitkään oireeton sairaus, ja moni sairastaa sitä tietämättään. Kun vähän koholla oleva verensokeri huomataan ajoissa, elintavat riittävät usein hoidoksi pitkäksikin aikaa.
Lue myös: ”Kilot kertyivät salakavalasti” – näin Pia laittoi elintavat kuntoon ja laihtui
sekä: Terveysliikunta ehkäisee kansantauteja – iso vaikutus myös aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan
MC-FI-01795