Hae Rosiesta

Kari Raatikainen.
Jaa

Eturauhassyövällä on liian kiltti maine – PSA-arvot kannattaa mittauttaa säännöllisesti

Eturauhassyöpä iskee miehisyyden ytimeen, vaikka taudin hoito onkin kehittynyt jättiaskelin. Leikkaus säilytti Kari Raatikaisen hengen mutta vei erektion.

teksti Jussi-Pekka Aukia ~ kuvat Kati Länsikylä
asiantuntijana ylilääkäri Timo Joensuu

Humppilalainen eläkkeellä oleva palomestari Kari Raatikainen, 67, sai kuulla sairastavansa eturauhassyöpää seitsemän vuotta sitten. Täysin oireeton tauti löytyi työterveyslääkärin hermostuttua asiakkaansa oudosti käyttäytyviin PSA-arvoihin. Raatikainen oli käynyt jo pitkään vuosittaisissa tarkastuksissa, joissa arvo heitteli ja välillä ylitti hänen ikäiselleen miehelle määritellyn ohjearvon.

PSA eli prostataspesifinen antigeeni on verestä mitattava valkuaisaine, jonka määrän tavallisesta poikkeava lisääntyminen kertoo syövän mahdollisuudesta mutta ei yksinään tarjoa taudista täyttä varmuutta kumpaankaan suuntaan.

”Sain lähetteen jatkotutkimuksiin, jotka etenivät suoraviivaisesti ja joissa ärhäkkä syöpä varmistui. Lopulta istuin lääkärin, vaimon ja sairaanhoitajatyttären kanssa palaverissa, jossa päätettäisiin siitä, mitä sille tehdään.

Raatikainen oli vielä siihen aikaan työelämässä, eikä hän ollut ehtinyt hakea tietoa eturauhassyövästä – eikä syöpädiagnoosin äskettäin saanut ihminen muutenkaan ole kaikkein terävimmillään. Silti hänen piti tehdä siltä istumalta itseään koskeva tärkeä päätös.

”Palaverissa annettiin vaihtoehdoiksi tarkkailu eli syövän jättäminen kasvamaan tai rauhasen poisto leikkaamalla mahdollisine sivuvaikutuksineen. Se oli ota tai jätä -tilanne, sillä päätöksen lykkääminen olisi siirtänyt minut takaisin hoitojonon alkuun”, Raatikainen muistelee.

”Valitsin radikaalileikkauksen, jossa rauhanen poistettiin. Valitsin oikein, sillä leikkauksen jälkeen havaittiin, että eturauhanen oli täynnä hiutalemaista syöpäkasvainta, joka ei kuitenkaan ollut vielä levinnyt rauhasen ulkopuolelle. Sen jälkeen en ole tarvinnut muita hoitoja, ja käyn enää vain vuosittaisissa tarkastuksissa. Henkisesti joudun kuitenkin elämään lopun ikääni syövän kanssa.”

Lue myös: Milloin PSA-eturauhasarvo kannattaa mitata? Syöpälääkäri vastaa

Eturauhassyöpä ei oireile alkuvaiheessa. Kari Raatikaisen PSA-testien tulokset herättivät epäilyksen syövästä.

Päätös leikkauksesta piti tehdä nopeasti – Henki säilyi, erektio meni

Raatikaista on kuitenkin jäänyt vaivaamaan, että leikkauksessa ei pyritty säästämään erektion kannalta keskeisiä hermoja, eikä häntä myöskään valistettu mahdollisuudesta sivuvaikutuksiltaan kevyempään sädehoitoon.

”Lääkäri varoitti kyllä palaverissa leikkauksen aiheuttamista mahdollisista erektio-ongelmista, mutta se ei 40 avioliittovuoden jälkeen tuntunut siltä kaikkein tärkeimmältä asialta verrattuna henkiinjäämiseen. Myöhemmin olen kuitenkin ymmärtänyt, että erektio olisi ollut mahdollista ainakin yrittää säilyttää. Minut kuitenkin hoidettiin hoitojonon paineessa liukuhihnalla”, Raatikainen sanoo.

”Henki säilyi mutta erektio meni. Vaikka sen hoitoon on olemassa tekniikkaa, laitteita ja lääkkeitä, tulos ei ole koskaan se sama kuin aito ja alkuperäinen erektio.”

Miesten pitäisi hankkia tietoa taudistaan, jotta he osaisivat tehdä hoitoaan koskevia päätöksiä.

Siemennesteen tuottamisen ohella eturauhasen tehtävä on auttaa virtsan pidättämisessä yhdessä lantionpohjan lihasten kanssa. Sairaalan fysioterapeutti.valisti asiasta Raatikaista ja hänen potilastovereitaan.

”Hän kehotti harjoittamaan lantionpohjan lihaksia ja muistutti selvällä suomella, että housut saattavat jatkossa kastua pieraistaessa. Se todella motivoi tekemään harjoitteita”, Raatikainen sanoo.

”Miesten pitäisi hankkia tietoa taudistaan, jotta he osaisivat tehdä hoitoaan koskevia päätöksiä. Parhaiten tietoa saa potilasyhdistys Proposta tai pääkaupunkiseudulla toimivasta Ersystä, ei verkosta googlaamalla. Puoliso on tärkeä henkisenä tukena ja muistuttamassa, että oikean tiedon hankkiminen on tärkeää.”

Kari Raatikainen kannustaa eturauhassyöpään sairastuneita miehiä etsimään sairaudestaan tietoa hoitopäätösten tueksi.

Eturauhassyöpä ei ole vain vanhojen miesten sairaus

”Prostatasyövän keskeinen riskitekijä on olla mies”, tiivistää yksityisen Docrates Syöpäsairaalan ylilääkäri Timo Joensuu. Tautiin liittyy myös pieni perinnöllinen riski, joka voi olla yksittäisissä suvuissa voimakas. Jos isällä on ollut eturauhassyöpä, pojalla on suurempi riski saada se.

Eturauhanen alkaa kasvaa pojilla virtsaputken ympärille siittiöiden ja testosteronin tuotannon käynnistyessä. Se suurenee useimmilla miehillä iän myötä, ja solujen jakaantuessa eturauhaseen saattaa hiljalleen kehittyä syöpä – joka joillakin voi olla saman tien aggressiivinen.

Eturauhassyöpään suhtaudutaan edelleenkin vähättelevästi ja annetaan ymmärtää, että sen tutkiminen ja hoitaminen ei ole niin tärkeää.

”Todetusta eturauhassyövästä on lähes mahdoton sanoa, mikä sen aiheutti. Perinnöllisten tekijöiden ohella taustalla voi olla elintapoihin ja ravitsemukseen liittyviä tekijöitä, kuten liikalihavuutta ja D-vitamiinin puutetta.”

Eturauhassyöpää pidetään vanhojen miesten sairautena, mutta se on samalla työikäisten miesten yleisin syöpä, johon kuolee vuodessa lähes tuhat miestä.

”Eturauhassyöpään suhtaudutaan edelleenkin vähättelevästi ja annetaan ymmärtää, että sen tutkiminen ja hoitaminen ei ole niin tärkeää. Valitettavasti monen tautiin menehtyneen potilaan sairaus oli alun perin paikallinen ja olisi ollut hoidettavissa. Myöskään potilaan iän ei tarvitsisi enää olla esteenä hoitojen aloittamiselle.”

Lue myös: PSA-testi – yksinkertainen verikoe kertoo eturauhasen terveydestä

Tutkituta säännöllisesti – Yli 50-vuotiaan kannattaa mittauttaa PSA-arvo vuosittain

Eturauhassyövän havaitsemiseksi tarvitaan lääkärin tutkimusta, sillä hankalassa paikassa sijaitsevaa rauhasta on erittäin vaikea tutkia itse. Jos kasvain on löydettäessä vielä eturauhasen sisällä, se voidaan parantaa täydellisesti. Jos se sen sijaan on jo levinnyt muuhun elimistöön, täydellinen parantaminen ei enää ole mahdollista.

Joensuu muistuttaa, että eturauhassyöpä on salakavala tauti, joka aiheuttaa kipuja ja vaivoja vasta levittyään.

”Viisikymppisen miehen kannattaa tutkituttaa eturauhasensa ja otattaa PSA-verikoe rutiininomaisesti vuosittain. PSA-testi ei yksinään tee ketään autuaaksi, mutta kytkemällä sen tulos esimerkiksi aikaisempiin mittauksiin, jotka kertovat henkilön yksilöllisen PSA-tason, on helpompi nähdä mahdolliset muutokset ja ohjata potilas tarkempiin tutkimuksiin.”

Prostatasyövän hoito on suuntautunut leikkauksesta sädehoitoon. Joensuu kertoo, että sädehoito on viime vuosina kehittynyt huomattavasti, ja sitä voidaan antaa nykyisin myös hyvin iäkkäille potilaille.

”Sädehoidossa riski leikkaukseen mahdollisesti liittyvistä vakavista haitoista eli impotenssi- ja virtsanpidätysongelmista on merkittävästi pienempi, eikä elinajanodote ole sen heikompi. Leikkaus voikin olla tulevaisuudessa jo väistyvä hoitomuoto”, Joensuu sanoo.

”Jos potilaat saavat valita, he valitsevat usein sädehoidon, sillä he haluavat säilyttää potenssinsa ja jatkaa normaalia sukupuolielämäänsä.”​​

Kari Raatikainen olisi toivonut lisätietoa eturauhassyövän hoitovaihtoehdoista.

Tappavasta krooniseksi –  levinneen eturauhassyövän hoito on kehittynyt

Levinneen syövän hoito on sekin kehittynyt viime vuosina voimakkaasti. Kemoterapian rinnalle ovat tulleet hormonaaliset ja radiolääkkeet, sekä pienille potilasryhmille erinomaisesti tehoavat immunologiset lääkkeet. Näihin hoitoihin on mahdollista yhdistää monipuolisesti myös sädehoitoa.

”Levinnyttäkin syöpää pystytään nykyään hoitamaan kroonisena sairautena, eikä eturauhassyöpä näyttäisi tilastojen perusteella juuri lyhentävän miesten elinaikaa. Se luo kuitenkin harhan, että kyseessä olisi jotenkin kiltti tauti”, Joensuu muistuttaa.

”Vaikka levinnyttä syöpää voidaan hoitaa erittäin tehokkaasti, se kanssa eläminen on potilaalle raskasta. Sen vuoksi taudista olisi tärkeä päästä kerralla eroon vielä siinä vaiheessa, kun se on paikallinen.”