Hae Rosiesta

Jaa

HPV-testi on positiivinen − mitä seuraavaksi tapahtuu?

Papilloomavirus HPV aiheuttaa infektion, joka paranee yhdeksällä kymmenestä itsestään. Silti positiivinen HPV-testitulos voi aiheuttaa naiselle pelkoa ja ahdistusta. Virus elimistössä ei tarkoita syöpää.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, naistentautien erikoislääkäri Katja Kero

Mitä HPV-testillä tutkitaan, naistentautien erikoislääkäri Katja Kero?

HPV- eli papilloomaviruksia tunnetaan lähes 200. Suuren riskin HR-HPV-testillä etsitään korkean syöpäriskin viruksia. Kohdunkaulan syöpä on tunnetuin HPV-virukseen liittyvä pahanlaatuinen sairaus.

Suuren riskin virukset eivät aiheuta oireita pitkään aikaan, mutta HR-HPV-testillä syöpä voidaan löytää varhaisessa vaiheessa. Pienen riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa syylämäisiä muutoksia iholle ja limakalvoille. Ne eivät aiheuta syöpään johtavia muutoksia limakalvolle, eikä niihin ole mitään hoitoa. Niitä ei tulisi seuloa lainkaan.

Onko positiivinen HPV-testi aina syöpää?

Positiivinen testitulos ei tarkoita, että naisella olisi syöpää tai syövän esiastetta. Jos suuren riskin HPV-testi on positiivinen, myös testin yhteydessä otettu papanäyte tutkitaan.

Jos HPV-testi on positiivinen ja papakoe normaali, seuraava testi on vuoden, kahden päästä. Yksityisellä vastaanotolla testissä käyneen naisen tulee hakeutua kontrolliin itse. Jos testi on tehty joukkotarkastuksessa, nainen kutsutaan testiin.

Sukuelinten papilloomavirusinfektioista yhdeksän kymmenestä paranee kahden vuoden kuluessa itsestään.

Lue myös: Neljä viidestä saa HPV-tartunnan – mitä siitä pitäisi tietää?

Kuinka luotettava testitulos on?

Suuren riskin HPV-virusten seulonnassa käytetään reflex-testiä. Jos reflex-testi on negatiivinen, kohdunkaulansyöpä on erittäin epätodennäköinen seuraavan viiden vuoden aikana. Tällöin HPV-testin yhteydessä otettua papanäytettä ei tutkita mikroskoopilla.

Lue myös: HPV-testi on papakoetta luotettavampi kohdunkaulan syövän seulonnassa

Häviääkö HPV-virus elimistöstä kokonaan?

Rokottamattomissa väestöissä noin 80 prosenttia ihmisistä sairastaa HPV-infektion jossain elämänsä vaiheessa. Emme tiedä, häviääkö virus heistä jokaisen elimistöstä täysin. Se sammuu ja voi osalla jäädä latentiksi virukseksi.

Latentti eli nukkumassa oleva virus voi aktivoitua uudestaan. Latentti virus aiheuttaa aktivoituessaan positiivisen testituloksen. Nukkumassa oleva virus näkyy negatiivisena testituloksena.

Mitä jos uusintatesti on positiivinen?

Jos uusintatesti on positiivinen, nainen saa lähetteen kolposkopiatutkimukseen. Siinä tutkitaan ulkosynnytinten, emättimen ja kohdunsuun limakalvo mikroskoopilla. Tutkimuksessa käytetään etikkahappoa ja jodia, sillä niiden avulla mahdolliset solumuutokset löytyvät paremmin. Tutkimuksessa otetaan myös nuppineulan pallopään kokoisia koepaloja.

Mahdolliset kohdunsuun solumuutokset hoidetaan silmukkatoimenpiteellä tai emättimen muutokset laserilla.

Silmukkatoimenpiteen jälkeen ensimmäinen kontrolli on kuuden kuukauden päästä, jolloin otetaan papanäyte, HR-HPV-testi ja tehdään kolposkopia. Koepaloja otetaan vain tarvittaessa.

Naisen on syytä unohtaa asia testien väliseksi ajaksi ja nauttia täysipainoista elämää. Testitulos ei saisi pilata naisen elämänlaatua tai järkyttää turhaan hänen mieltänsä.

Voiko HPV uusiutua, jos se on kerran jo parantunut?

Virus ei tarkoita samaa kuin syöpä. Vain hyvin pieni osa elimistöön jääneistä viruksista säilyy aktiivisena.

Aktiivisena säilyvät suuren riskin HPV-tyypit voivat kuitenkin saada aikaan pitkittyneen infektion, joka voi johtaa syövän esiastemuutoksiin ja edelleen syöpään.

Solumuutokset etenevät yleensä hyvin hitaasti. Jos niitä tai niiden esiasteita löytyy, nainen on säännöllisessä seurannassa.

Suomessa Käypä hoito -suositus ohjeistaa sopivat tutkimusten seurantavälit. Se takaa, että solumuutoksia hoidetaan ja seurataan hyvin.

Ohjeistus perustuu laajaan tutkimustietoon. Sen tekijät ovat aiheeseen perehtyneitä lääkäreitä ja tutkijoita.

Tarvitaanko testiä, jos on saanut HPV-rokotteen?

Seulontoja tarvitaan aina. Mutta jos on saanut HPV-rokotteen nuorena, seulontojen väli on muita pidempi. HPV-rokotetuille henkilöille reflex-testinä otettu HR-HPV-testi on parempi seulontakoe kuin pelkkä perinteinen papa.

MC-FI-00279

Asiantuntija Katja Keron (LT, naistentautien erikoislääkäri, TYKS ja Aura klinikka, Turku) väitöskirja käsitteli miehen suun ja sukuelinalueen HPV-infektiota. Kero unelmoi maailmasta, josta tehokas ja laaja rokottaminen on hävittänyt HPV-välitteiset taudit.