Mitä koronaviruksen vasta-ainetestillä mitataan, Vita Laboratorioiden mikrobiologi Taru Meri?
Koronan vasta-ainetestiä varten tarvitaan verinäyte, josta erotetaan seerumi vasta-ainemäärien mittaamista varten. Koronan vasta-ainetestejä on olemassa useita erilaisia. Käyttämämme testit mittaavat vasta-aineita kahta eri viruksen rakennetta vastaan.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa mitataan kokonaisvasta-aineiden määrää viruksen nukleokapsidiantigeenia vastaan. Näitä vasta-aineita löydetään vain koronataudin sairastaneilta.
Toisessa testissä mitataan koronarokotteesta muodostuneita vasta-aineita viruksen piikkiproteiinille. Näitä vasta-aineita näkyy sekä taudin sairastaneilla että rokotetuilla. Näillä kahdella testillä pystytään erottamaan koronataudin sairastaneet ja rokotetut henkilöt toisistaan.
Miten vasta-ainetasot kehittyvät koronan sairastamisen jälkeen?
Vasta-aineita voi alkaa muodostua jo sairauden aikana, mutta noin kolme viikkoa sairastumisen jälkeen vasta-aineet ovat todennäköisemmin verestä mitattavalla tasolla. Vasta-aineiden muodostuminen on aina yksilöllistä, ja liian aikaisin otettu vasta-ainetesti voi antaa negatiivisen tuloksen.
Entä koronarokotteen jälkeen?
Omien havaintojemme mukaan luotettava tulos saadaan ottamalla vasta-ainetesti kolme viikkoa toisen koronarokotteen jälkeen. Ensimmäisen rokotteen jälkeen vasta-ainetaso voi olla vielä maltillinen ja yksilöllistä vaihtelua esiintyy.
Millaisia vasta-ainetestien tulokset ovat olleet tähän mennessä?
Omissa tutkimuksissamme on ilmennyt, että ensimmäisen rokotteen jälkeen vasta-ainetasojen nousu on ollut vielä verrattain maltillista. Tehosterokotteen jälkeen vasta-ainetasojen nousu on huomattava, jopa yli kymmenkertainen, ensimmäisen rokotteen antamaan vasta-ainetasoon verrattuna.
Aineisto ei riitä vielä siihen, että voisimme vetää johtopäätöksiä, mitkä rokotettavan ominaisuudet vaikuttavat koronarokotteen vasta-ainetasojen nousuun. On myös huomattava, että mitattavia vasta-ainetasoja ei välttämättä muodostu kaikille.
Lue myös: Kuinka pääset eroon piikkikammosta? – lue hoitoalan ammattilaisten vinkit
Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen immuniteettiin ja vasta-ainetasojen muodostumiseen?
Immuunipuolustukseen ja vasta-ainetasoihin vaikuttavat useat tekijät. Erittäin nuorilla ja toisaalta vanhoilla henkilöillä immuunivaste on yleensä heikompi. Muut sairaudet tai niihin käytetyt lääkitykset, kuten syöpälääkkeet, vasta-ainevalmisteet ja kortisonihoito, heikentävät immuniteettia.
Perinnölliset puutostilat ovat onneksi harvinaisia, mutta niiden joukosta tunnetaan useita immuunivastetta heikentäviä puutoksia. Ympäristötekijät vaikuttavat myös vastuskykyyn, ja esimerkiksi erilaisten mikrobien kohtaaminen varhaislapsuudessa muokkaa ja vahvistaa immuunivastetta.
Miksi laajempi koronan vasta-ainetasojen testaaminen ja niiden kehittymisen seuraaminen on tärkeää?
Covid-19-tautia on sairastettu vasta muutamia vuosia, ja rokotteita on ollut tarjolla vielä lyhyemmän aikaa. Tästä syystä vielä ei ole riittävästi tutkittua tietoa siitä, millainen vasta-ainetaso suojaa koronatautia vastaan.
Tiedon lisääntyessä ja ajan kuluessa pystytään asettamaan jonkinlaisia raja-arvoja riittävän suojaavalle tasolle. Tällä hetkellä koronan vasta-ainetesti kertoo lähinnä, ovatko vasta-aineet kehittyneet eli onko rokotettu saanut koronarokotteelle vastetta. Merkittävä tieto on myös, onko henkilö sairastanut koronan.
Miten laajasti suomalaisten koronaviruksen immuniteettia on testattu?
Tietääksemme mitään massatestauksia ei ole tehty osittain jo siitäkin syystä, että mittaristoa tai suojaavan tason raja-arvoa ei toistaiseksi ole pystytty määrittämään. Mikäli laajamittaista testausta tehdään, se tullaan toteuttamaan viranomaisen, lähinnä THL:n toimesta.
Oletamme, että sitten kun suurin osa suomalaisista on saanut toisen koronarokotteen, vasta-ainetestauskin lisääntyy. Mahdollisesti jossain vaiheessa todistus saadusta koronarokotteesta voi tarvita rinnalleen myös positiivisen vasta-ainetuloksen.
Lisätietoja koronan vasta-ainetestistä löytyy THL:n sivuilta.
Lue myös: Pidä perusterveydestäsi huolta myös korona-aikana – hakeudu tarvittaessa tutkimuksiin
MC-FI-00673