Hae Rosiesta

Jaa

Rochen uusi koronaviruksen kotitesti löytää luotettavasti myös hiljattain tarttuneen tai oireettoman omikron-muunnoksen

Rochen koronaviruksen kotitesti SARS-CoV-2-antigen Self Test Nasal tuli suomalaisten saataville. Turvallinen Rochen kotitesti on helppo tehdä, sillä testitikku on tavallista lyhyempi.

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana Rochen Junior Field Product Manager Erno Kulmuni

Rochen koronaviruksen pikakotitesti on nyt myös suomalaisten kuluttajien saatavilla. Miten luotettava tämä SARS-CoV-2-antigeenitesti on?

Rochen testi on yksi maailmalla eniten käytetyistä kotikoronatesteistä. Suomessa se tuli hiljattain myös kuluttajien ulottuville, mutta sitä ennen saman tekniikan ammattitestit ovat olleet Suomessa käytössä jo useassa sairaanhoitopiirissä terveydenhuollon antigeenitestauksessa. Rochen testi on tutkitusti erittäin luotettava.

Missä vaiheessa tartuntaa Rochen koronakotitesti löytää infektion?

Testi tunnistaa tartunnan jo varhaisessa vaiheessa, parhaimmillaan muutamien päivien kuluttua tartunnan saamisesta. Koronainfektiossa taudin itäminen kestää tapauskohtaisesti muutamasta päivästä noin viikkoon. Virusmäärä on elimistössä suurimmillaan mahdollisten oireiden alkaessa.

Löytääkö Rochen korona-antigeenitesti myös oireettomat taudinkantajat?

Kyllä löytää. Oireilla tai niiden voimakkuudella ei ole sinällään mitään tekemistä SARS-CoV-2-antigeenitestin tuloksen kanssa. Testi reagoi sen sijaan virusmäärään: kun tauti on tarttunut ja virus ehtinyt lisääntyä ihmisen elimistössä keskimäärin muutamia päiviä, antigeenitesti löytää tartunnan hyvin todennäköisesti.

Miten Rochen koronakotitesti tehdään?

Rochen koronakotitesti on nenästä, tarkemmin sanottuna molempien sierainten etuosasta, otettava puikkotesti. Erona muihin vastaaviin koronakotitesteihin on siinä, että Rochen testauspuikko on lyhyt – eli sitä ei voi työntää kovin syvälle sieraimiin. Lyhyt puikko varmistaa turvallisen näytteenoton. Lisäksi Rochen testipaketissa oleva näyteputkilo on valmiiksi täytetty: Kuluttajan ei siis tarvitse itse alkaa puuhata nesteiden kanssa.

Rochen koronakotitestauksessa on tärkeää, että testiohjeet luetaan huolella ennen testin suorittamista, ja testi tehdään rauhassa ja kiirehtimättä.

Tunnistaako Rochen antigeenitesti omikron-virusmuunnoksen?

Kyllä. Sekä tuotteen valmistajan että itsenäisten, Rochesta riippumattomien testiryhmien uudet tulokset kertovat, että Rochen testi tunnistaa omikron-muunnoksen hyvin. Eräässä tutkimuksessa Rochen testiä verrattiin muihin johtaviin testeihin, ja Rochen SARS-CoV-2-antigeenitesti pärjäsi vertailussa mainiosti.

Onko Rochen koronakotitestille käyttöä myös taudin loppuvaiheessa?

Kyllä vain. Covid-19-infektion laantuessa virusmäärä laskee potilaan elimistössä sen verran, että antigeenitesti ei enää tunnista viruksen jäämiä. Se tarkoittaa samalla sitä, että koronasta parantuva henkilö ei pysty enää tartuttamaan muita. Siksi Rochen koronakotitestiä kannattaa käyttää myös silloin, kun henkilö suunnittelee karanteenista lähtöä, eli vaikkapa töihin tai kouluun palaamista – alueelliset karanteeniohjeistukset huomioon ottaen.

Lue myös: Covid-19-vasta-ainetesti paljastaa sairastetun koronan, ja siitä voi olla hyötyä myös matkailijalle

Kannattaako Rochen koronapikatestejä pitää kotona varmuuden varalta?

Se on mielestäni hyvä idea. Kun virusta on paljon liikkeellä, olisi hyvä herkästi testata itseään. Kun testejä on kotona varalla, ei altistuneena tai oireisena tarvitse lähteä esimerkiksi apteekkiin testipakettia ostamaan.

Näen myös, että kotikoronatestit ovat askel kohti normaalia. Näyttää siltä, että SARS-CoV-2-virus jää keskuuteemme ja ilmaantuu influenssan tapaan tietyin ajoin tartuttamaan väestöä. Kotitestit ovat apuna myös tulevaisuudessa, jotta kukin meistä voisi toimia vastuullisesti ja muita tartuttamatta. Jos riittävän moni testaa itsensä, voimme pitää yhteiskuntaa helpommin auki myös jatkossa.

Minkä verran Rochen koronapikatestipakkaus maksaa ja minkä verran testejä se sisältää?

Rochen SARS-CoV-2-testipakkauksessa on viisi testiä. Pakkaus maksaa alle 20 euroa. Testiä myyvät apteekit ja monet nettikaupat, Rochen oma verkkokauppa mukaan luettuna.

Lue lisää Rochen SARS-CoV-2-antigen Self Test Nasal -kotitestistä.

Lue myös: Pidä perusterveydestäsi huolta myös korona-aikana – hakeudu tarvittaessa tutkimuksiin

MC-FI-00993