Hae Rosiesta

Jaa

Covid-19-vasta-ainetesti paljastaa sairastetun koronan, ja siitä voi olla hyötyä myös matkailijalle

Roche on kehittänyt kaksi erilaista koronan vasta-ainetestiä. Mitä testit kertovat, ja miten testiin pääsee?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto

Rochella on kaksi erilaista Covid-19-vasta-ainetestiä. Miten testit eroavat toisistaan?

Testit mittaavat vasta-aineita kahta eri viruksen rakennetta kohtaan. Toinen testi mittaa koronaviruksen piikkiproteiinia (S) vastaan muodostuneita vasta-aineita veressä. Tällä testillä kyetään havaitsemaan koronaviruksen piikkiproteiinin aiheuttama syntynyt immuunivaste, joka voi olla syntynyt joko sairastetusta koronavirustaudista tai rokotteesta. Suomessa annettavat rokotteet pohjautuvat piikkiproteiiniin, joten muita koronaviruksen osia vastaan ei tällöin synny vasta-aineita.

Toisella Rochen vasta-ainetestillä mitataan koronaviruksen nukleokapsidiproteiinia (N) vastaan muodostuneita vasta-aineita. Mikäli nukleokapsidivasta-ainetesti on positiivinen, on se merkki sairastetusta koronavirustaudista, sillä rokotteesta ei synny vasta-aineita tätä viruksen proteiinia kohtaan. Näillä kahdella testillä voidaan erottaa tarvittaessa koronan sairastaneet ja rokotetut henkilöt toisistaan.

Voiko vasta-ainetesteillä selvittää sairastetun koronataudin ajankohdan?

Vasta-ainetestin perusteella ei voida määrittää tarkkaa tartunnan ajankohtaa, eivätkä vasta-ainetestit sovellu tuoreen tartunnan toteamiseen. Vasta-aineet kehittyvät hitaasti ja ovat mitattavissa verinäytteestä noin kahden, kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta tai rokotteesta.

Lue myös: Olen saanut koronarokotteen – vasta-ainetesti kertoo millaisen suojan rokote antaa

Miten vasta-ainetestiin pääsee ja miten se otetaan? Milloin tulokset saa?

Vasta-ainetestiin pääsee vain lääkärin lähetteellä. Jos lääkäri katsoo vasta-ainetestistä olevan hyötyä potilaan diagnosoinnissa, hän voi lähettää tämän testattavaksi laboratorioon.

Vasta-ainetesti otetaan tavalliseen tapaan verikokeena. Esimerkiksi lääkärikeskus Mehiläinen ilmoittaa vasta-ainetestin tuloksien valmistuvan 1–3 päivässä.

Mitä hyötyä vasta-ainetestin ottamisesta voi olla?

Lääkäri voi käyttää vasta-ainetestejä diagnoosin apuna esimerkiksi, jos potilaalla on selittämättömiä ja pitkittyneitä oireita, joiden voidaan epäillä johtuvan koronaviruksesta.

Lue myös: Pidä perusterveydestäsi huolta myös korona-aikana – hakeudu tarvittaessa tutkimuksiin

Onko vasta-ainetesteistä apua esimerkiksi matkailijalle?

Jo tällä hetkellä useat maat edellyttävät maahan saapuvilta matkailijoilta tuoreen negatiivisen testituloksen, todistuksen saaduista rokotteista tai todistuksen sairastetusta koronavirusinfektiosta, joka voidaan osoittaa vasta-ainetesteillä. Tässä tapauksessa Rochen vasta-ainetestit voivat hyödyttää myös matkalle aikovia.

Lue myös: Koronavirus vai tavallinen flunssa? Covid-19-testi kertoo vastauksen luotettavasti

MC-FI-00704

Kysymyksiin vastasi Roche Diagnostics Oy:n tieteellinen asiantuntija Milla Mikkola.