Hae Rosiesta

Jaa

Koronavirus vai tavallinen flunssa? Covid-19-testi kertoo vastauksen luotettavasti

Kurkku kipeänä, nenä vuotaa ja väsyttää: iskikö flunssa vai onko kyse koronasta? Covid-19 testi kertoo, onko elimistössä koronavirusta, oli oireita tai ei.

teksti Anna Kauhala ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana Medical Scientific Liaison Manager Milla Mikkola, Roche Diagnostics Oy

Millaisia covid-19-testejä on olemassa?

Covid-19-testejä on eri tarkoituksiin. Testillä voidaan selvittää, onko potilaalla virusta elimistössään testinottohetkellä tai onko hän aiemmin sairastanut taudin ja muodostanut vasta-aineita virusta vastaan.

  • PCR- eli geenimonistustesti otetaan nenä-nielunäytteenä yleensä puikolla, jota pyöritetään nenäontelossa viiden sekunnin ajan. PCR-testi monistaa viruksen genomia. Jos virusta voidaan monistaa, sitä on silloin elimistössä. Tuloksissa kestää yleensä 1–3 vuorokautta riippuen testipaikasta.
  • Virusantigeenitesti otetaan samoin kuin PCR-testi. Antigeenitesti tunnistaa taudinaiheuttajan molekyylin, jota kutsutaan antigeeniksi. Testitulokset voi saada hyvinkin nopeasti.
  • Vasta-ainetesti kertoo, onko ihminen aiemmin sairastanut koronaviruksen. Se otetaan verinäytteestä, josta näkyy, onko elimistö muodostanut vasta-aineita koronavirukselle. Koronaviruksen vasta-aineet näkyvät verenkierrosta aikaisintaan noin kahden kolmen viikon päästä siitä, kun ihminen on altistunut virukselle. Vasta-ainetestien perusteella ei voida päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta. Vasta-ainetestillä arvioidaan esimerkiksi sitä, kuinka moni terveydenhuollon työntekijä on sairastanut koronaviruksen.

Miten luotettavia PCR- ja virusantigeenitestit ovat?

Mikään testi ei ole sataprosenttisen varma, mutta covid-19-testit ovat hyvin luotettavia.

Virussantigeenitestit ovat vähemmän herkkiä kuin PCR-testit. Ne soveltuvat parhaiten testaamaan niitä ihmisiä, joilla on oireita. PCR-testi soveltuu herkempänä testinä myös oireettomien ihmisten testaukseen. Jos saa positiivisen tuloksen on melko epätodennäköistä, että virusta ei olisi elimistössä.

Jos tulos on negatiivinen, se ei silti sulje pois koronatartunnan mahdollisuutta. Joskus virusta voi olla elimistössä testaushetkellä niin vähän, ettei testi vielä tunnista sitä.

Näytteenotto voi myös epäonnistua. Sillä on iso merkitys testin onnistumisen kannalta, ja siksi kaikki testit ovat vain ammattilaisten käytössä.

Missä covid-19-testejä tehdään?

Covid-19-testejä tehdään julkisen terveydenhuollon testauspisteissä ja yksityisillä lääkäriasemilla. Julkisiin testipisteisiin saa lähetteen ja voi varata ajan Omaolo.fi-palvelussa. Julkisen terveydenhuollon testit ovat ilmaisia. Tulokset saa keskimäärin 1–3 päivässä.

Myös yksityisellä lääkäriasemalla testeihin tarvitsee lähetteen. Testin hinta lähetteen kera on pari-kolmesataa euroa testistä ja testauspaikasta riippuen. Tulosten valmistuminen kestää kuudesta tunnista pariin päivään. Testit voivat kuulua myös työterveyshuoltoon.

Lue myös: Vähentääkö D-vitamiini riskiä sairastua koronaan? Ylilääkäri vastaa

Tarvitaanko testejä vielä sitten, kun covid-19-rokote tulee laajemmin käyttöön?

Vielä ei tiedetä tarkasti, millaisen ja kuinka pitkän suojan rokote antaa koronavirukselle. Testausta tullaan todennäköisesti tarvitsemaan myös edelleen rokotusten edetessä, mutta testaussuositukset voivat mahdollisesti muuttua. Rokotteen teho ja viruksen käyttäytyminen vaikuttavat tulevaisuuden testauskäytäntöön ja -tarpeeseen.

Lisätietoja koronaviruksesta THL:n sivuilla

MC-FI-00219

Asiantuntijana Milla Mikkola, joka on Roche Diagnostics Oy:n Medical Scientific Liaison Manager.