Hae Rosiesta

Laura Lilleberg nostaa vauvansa ylös käsivarsiensa varaan ja katsoo häntä. Taustalla näkyy kaunista syksyn ruskaa.
Jaa

”Menin lääkäriin väsymyksen vuoksi – syyksi paljastui keliakia ja sen aiheuttama raudanpuute”

Laura Lilleberg tunsi olonsa loputtoman väsyneeksi. Verikokeissa paljastui ensin alhaiset ferritiiniarvot eli raudanpuute, myöhemmin myös keliakia, jonka vuoksi rauta ei ollut imeytynyt.

teksti Johanna Lätti ~ kuvat Samuli Skantsi
asiantuntijana keliakiatutkija Kalle Kurppa, Tampereen yliopisto

”Kylläpä taas väsyttää.” Ajatus, johon Laura Lilleberg, 38, heräsi harva se aamu neljä vuotta sitten. Tuntui, ettei mikään unimäärä virkistänyt. Jumppatunneilla hän haukkoi happea ja lihakset saattoivat mennä yllättäen veltoiksi. Kävipä Laura salilla tai lenkillä, lihakset olivat jälkeenpäin aina jumissa.

”Olin ihan hyväkuntoinen ihminen ja yhtäkkiä uuvuin pienistä eikä kehoni palautunut”, Laura muistaa ihmetelleensä.

Hän meni työterveyslääkärin juttusille keväällä 2018.

”Olin oikeastaan vähän nolona, että onko tämmöinen väsymys normaalia. Olin 34-vuotias eikä minulla ollut lapsia. Työ oli hektistä, mutta mielekästä. En ymmärtänyt, mikä minua väsytti.”

Lääkäri otatti verenkuvan ja ferritiinin eli varastorauta-arvon. Kaikki muu oli kunnossa, mutta ferritiini oli 16. Sen viitearvot ovat 15–125 µg/l, mutta raudanpuutteen rajana pidetään 30 µg/l.

Laura sai ohjeeksi syödä rautalisää, mutta vatsa kipeytyi rautatujauksista eikä hän pystynyt syömään sitä säännöllisesti. Parin kuukauden päästä kontrolliverikokeissa ferritiini oli 31, ja lääkäri oli tyytyväinen.

”En vielä tuolloin ollut perehtynyt raudanpuutteeseen ilman anemiaa. Nykyään tiedän, että ferritiinin pieni nousu ei ollut riittävää ja se meni normaalin vaihtelun piikkiin.”

Lauralla on hänen vauvansa sylissään. He ovat ulkona.
Lapsen saaminen vei yllättäen myös ne vatsakivut, joihin gluteeniton ruokavalio ei ollut auttanut. Syyksi Laura epäilee uutta stressittömämpää elämänvaihetta kotona vauvan kanssa.

Raudanpuutteessa ilman anemiaa hemoglobiiniarvot ovat normaalit, mutta rautavarasto on tyhjä eli ferritiini on alle 30 µg/l. Anemia puolestaan todetaan perusverenkuvan hemoglobiinista. Sen viitearvot ovat naisilla 117–155 g/l. Lauran hemoglobiini oli 140.

Lue myös: Entä jos minulla on raudanpuute? Testaa itsesi!

Se olikin keliakiaa – hoitamattomassa keliakiassa rauta ei imeydy tehokkaasti

Kesällä Laura lähti miehensä kanssa Alpeille patikoimaan. Reissusta jäi mieleen vain se, että sykkeet nousivat taivaisiin, jalat piiputtivat ja vuoret tuntuivat loputtomilta.

Normiarjessakin olo oli usvainen, ja syksyn tullen alkoivat myös uniongelmat.

”Kehoni oli niin ylivirittynyt, että aina kun olin vaipumassa uneen, säpsähdin hereille. Tuotahan käytetään kidutusmenetelmänä ja siltä se myös tuntui.”

Jouluna Lauraan iski epätoivo ja hän odotti pyhiä loppuvaksi, jotta pääsisi lääkäriin. Samalla hän perehtyi raudanpuutteeseen ilman anemiaa ja kartoitti muitakin oireita. Vatsa oli kipuillut ja turvotellut jo pidempään. Vatsaoireet äityivät ennen kuukautisia, joten Laura liitti ne PMS-oireisiin. Tosin kuukautisetkin tulivat tuohon aikaan miten sattuu, vaikka ennen kierto oli ollut kellontarkka.

Tammikuussa lääkäri teetti laajan verenkuvan, ferritiinin ja keliakiaverikokeet.

”Keliakiavasta-aineet olivat selvästi koholla ja löydös varmistettiin vielä suoliston tähystyksessä.”

Lue myös: Keliakia voi olla raudanpuutteen taustalla

Keliakian aiheuttaa vehnässä, ohrassa ja rukiissa luontaisesti oleva valkuaisaine gluteeni, joka tulehduttaa ohutsuolen limakalvoa ja tuhoaa suolinukkaa. Keliakiatutkija Kalle Kurppa tähdentää, että keliakia aiheuttaa usein raudanpuutetta, koska rauta imeytyy nimenomaan ohutsuolesta – huonokuntoisen suolen kautta se ei onnistu yhtä hyvin.

”Hoitamattomassa keliakiassa rauta ei imeydy ruoastakaan yhtä tehokkaasti. Naisilla raudanpuutetta voivat pahentaa myös kuukautiset, erityisesti jos ne ovat runsaat.”

Kurppa lisää, että paljon liikkuvilla, kuten Lauralla, raudantarve voi kasvaa, sillä erityisesti kestävyysliikunta kuluttaa rautavarastoja.

Laura istuu ulkona leikkipuistossa vauva sylissään.
Keliakia-diagnoosin myötä myös Lauran ruokavalio joutui myllerrykseen. Apua siihen hän sai muun muassa ravitsemusterapeutilta.

Keliakialla ja raudan­puutteella samoja oireita

Laura ei ollut osannut epäillä keliakiaa, sitä kun ei ole suvussa, joten diagnoosi oli aluksi sokki. Mikä on keliakia? Entä gluteeniton ruokavalio? Miten paljon joudun rajoittamaan syömisiäni? Uuden äärellä mieleen pulpahteli joukko kysymyksiä.

Kurpan mukaan keliakiadiagnoosin yhteydessä tutkitaan yleensä myös verenkuva, josta selviää mahdollinen anemia, jonka taustalla on yleensä raudanpuute. Pelkän raudanpuutteen havaitsemiseksi puolestaan voidaan tarvita lisänäytteitä, kuten ferritiinin mittaus. Pelkkien oireiden perusteella keliaakikon raudanpuutetta on hankala arvioida.

”Anemiaan ja raudanpuutteeseen liittyy usein esimerkiksi väsymystä ja päänsärkyä, jotka voivat olla myös hoitamattoman keliakian ”yleisoireita”. Toisin kuin anemiaan, keliakiaan voi liittyä myös ripulia ja nivelkipua. Välillä voi olla vaikea arvioida, mikä oire johtuu mistäkin.”

Laura pääsi ravitsemusterapeutin ohjaukseen ja tankkasi tietoa myös Keliakialiiton sivuilta.

”Ajattelin, että ruokavalio on simppeli ottaa haltuun, mutta toki se vaatii tarkkuutta. Kaupassa täytyy tavata tuoteselosteet ja ravintolat valitaan minun ehdoillani.”

Kun ruokavalio alkoi sujua, Laura huomasi ensimmäisenä, että kynnet vahvistuivat sekä kasvojen että kaulan ihottumat ja hilseilyt kaikkosivat. Parin kuukauden kuluessa myös unet syvenivät ja kroppa palautui liikkumisen jälkeen.

Kurppa sanoo, että jos anemia tai raudanpuute on paha, keliaakikolle suositellaan herkästi suun kautta otettavaa rautalisää siksi aikaa, kunnes suoli korjaantuu.

”Suolen limakalvon paranemiseen menee yleensä useita kuukausia tai kauemminkin. Jos omasta ruokavaliosta saa hyvin rautaa eikä esimerkiksi ole runsaita kuukautisia, rautalisää ei välttämättä jatkossa tarvita, mutta tämä on yksilöllistä.”

Keliakian lisäksi myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) eli haavaiseen paksusuolentulehdukseen ja Crohnin tautiin liittyy raudanpuutetta – Kurpan mukaan vielä useammin kuin keliakiassa. Näissä sairauksissa anemian ja raudanpuutteen taustalla ovat etenkin verenvuoto suolistoon ja elimistön tulehdustila.

”Toisin kuin keliakiassa IBD-sairauksissa suun kautta otettu rauta ei välttämättä imeydy riittävästi, vaan raudanpuutetta voidaan joutua hoitamaan suoneen annettavalla rautainfuusiolla.”

Lue myös: Krooninen suolistosairaus teki jääkiekkoilija Teemu Ramstedtin arjesta tasapainottelua

Raskaus kuihdutti rauta­varastoja

Laura tankkasi keliakiadiagnoosin jälkeen rautaa 100–200 milligrammaa päivässä, mutta välillä oli pidettävä 1–2 viikon taukoja, jotta vatsa sai aikaa rauhoittua. Laura oli aiemmin vähentänyt lihansyöntiä, mutta palautti sitä nyt ruokavalioon, jotta saisi hyvin imeytyvää rautaa myös lautasen kautta. Gluteenittoman ruokavalion myötä rauhoittunut suolisto pystyi ottamaan rautaa vastaan, ja ferritiini nousi kahdeksassa kuukaudessa arvoon 94.

Laura on kiitollinen, että takkuinen elämänvaihe väsymyksineen on takana.

Sen sijaan vatsaoireet eivät hellittäneet gluteenittomalla ruokavaliolla, mutta kun Laura tuli raskaaksi vuonna 2021, vatsakivut helpottivat mystisesti eivätkä ole palanneet.

”En tiedä, johtuivatko vatsaoireet lopulta stressistä, koska nyt olen vauvan kanssa kotona, ja elämänrytmi on leppoisampi. Keliakia niitä ei joka tapauksessa aiheuttanut.”

Laura on kiitollinen, että takkuinen elämänvaihe väsymyksineen on takana. Hän tiesi, että raudanpuute ja hoitamaton keliakia voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä. Nyt kun kahdeksan kuukauden ikäinen lapsi uinuu sylissä, hän on onnellinen, että keliakian aiheuttama raudanpuute paljastui, ja lisärauta tepsii ongelmaan.

”Raudasta on tosin jäänyt riesa, jota joutuu kuulostelemaan. Kun ferritiini pysyy sadassa, vointini on hyvä. Raskauden ja imetyksen myötä energiatasoni ovat tippuneet. En ole käynyt verikokeissa, mutta veikkaan, että ferritiini on taas päässyt laskemaan.”

Lue myös: Raudanpuute ja lapsettomuus – onko niillä yhteyttä?

Kurppa lisää, että ferritiini on jossain määrin ongelmallinen arvo tulkittavaksi. Esimerkiksi kehon tulehdustila voi nostaa ferritiinin virheellisen korkeaksi ja toisaalta arvoissa on myös ajallista vaihtelua.

”Ylipäätään ferritiinin normaaliarvot ovat osin kiistanalaisia ja esimerkiksi tulehdussairauksissa tavoitellaan korkeampia arvoja, kun riski rautamenetyksiin on suurempi. Ferritiinistä tarvitaankin vielä lisää tietoa ja potilastutkimuksia”, Kurppa sanoo.

MC-FI-01375

Hoitamaton keliakia ja rauta

  • Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran luontaisesti sisältämä valkuaisaine gluteeni tulehduttaa ohutsuolen limakalvoa.
  • Ohutsuolen alkuosa on tärkeä paikka ravintoaineiden imeytymiselle, mutta kun se tulehtuu, ravintoaineet, rauta mukaan lukien, eivät imeydy sen läpi kunnolla.
  • Keliakia voi lymyillä kehossa vuosia, koska moni keliaakikoista on vähäoireisia tai jopa oireettomia.
  • Hoitamattoman keliakian tavallisia oireita ovat vatsakivut, ripuli, ummetus ja turvotus. Keliakia voi oireilla myös muun muassa väsymyksenä, anemiana ja vitamiinien puutoksena.
  • Kun keliakia saadaan hoitotasapainoon, ohutsuoli elpyy ja myös raudan ja vitamiinien imeytyminen paranevat.