Hae Rosiesta

Jaa

D-vitamiinin puute paljastui rutiinitarkastuksessa – Tean osteoporoosi löytyi lisätutkimuksissa

D-vitamiinivarastot voivat huveta hyvälläkin ruokavaliolla, jos vitamiini ei imeydy kunnolla. Osteoporoosia sairastavan Tea Ahosen vitamiinitasoja mitataan säännöllisesti.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat Roope Permanto
asiantuntijana endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Anna-Mari Koski, Sairaala Nova, Jyväskylä

D-vitamiinin puute on salakavala. Se ei näy, eikä tunnu ennen kuin se on hyvin paha. Useimmiten puute paljastuu osana jonkin oireen tai sairauden selvittelyä. Tea Ahosen D-vitamiinin puute paljastui neljä vuotta sitten rutiinitutkimuksessa. Fysioterapeuttina ja hyväkuntoisena aktiiviliikkujana Tea, 44, on tottunut seuraamaan terveyttään.

”Hakeuduin lääkärin vastaanotolle 40-vuotistarkastukseen. Halusin varmistaa, että pysyn kunnossa myös jatkossa.”

Tea sai lähetteen verikokeisiin. Tulokset olivat hyvät, yhtä lukuun ottamatta: D-vitamiinin varastomuotoa eli kalsiodiolia kuvaava arvo oli huolestuttavan matala.

”Minulla oli selkeä D-vitamiinin puutos, joka vaati välitöntä hoitoa ja lisätutkimuksia”, Tea muistelee.

Alhainen D-vitamiinitaso voi ennakoida luunmurtumia

D-vitamiinin puutos lisää infektioita, ja se on liitetty myös diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. Se altistaa osteoporoosille, eli luuta haurastuttavalle sairaudelle.

”Luuta lujittava kalsium vaatii D-vitamiinia imeytyäkseen”, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Anna-Mari Koski selventää.

Luu haurastuu vähitellen ihmisen ikääntyessä, ja naisilla luun haurastuminen kiihtyy vaihdevuosissa. Hauras luu murtuu hyvin pienestä iskusta.

”D-vitamiinitaso tulee selvittää aina, jos saa murtuman niin, että vammaenergia on suhteellisen pieni. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaatumista tai putoamista alle metrin korkeudelta”, Koski sanoo.

Matala D-vitamiiniarvo ei välttämättä johda luuntiheysmittaukseen, mutta Tea ohjattiin siihen. Lääkäri halusi varmistua potilaansa luun kunnosta, koska Tean vaihdevuodet lähenivät. Tea piti luuntiheysmittausta läpihuutojuttuna, sillä hän oli nuori ja hänen elintapansa olivat kunnossa.

”Olen harrastanut parikymppisestä juoksua, ja luuni ovat saaneet niitä vahvistavaa iskutusta ja tärähdyksiä.”

Tea Ahosen D-vitamiinin puutos kävi ilmi rutiinimittauksissa.

Tea juoksi ulkona, joten hän sai auringonvalosta D-vitamiinia. Ruokavaliossa oli kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä, sillä hän söi päivittäin juustoa ja pari kertaa viikossa kalaa. Luut tarvitsevat proteiinia uudistumiseensa, ja sitä hän sai kanasta, kasviproteiineista ja kerran viikossa punaisesta lihasta.

Luuntiheysmittaus ei silti ollut turha tutkimus: Tealla oli osteoporoosi.

”Diagnoosi oli järkytys. Ajattelin, että joudun luopumaan juoksusta ja jopa työstäni: murtuneilla raajoilla en voisi auttaa asiakkaitani.”

Osteoporoosi on myös nuorten sairaus

”Osteoporoosi ei ole vain iäkkäiden naisten sairaus; myös miehet ja nuoret naiset voivat sairastua siihen”, Koski painottaa.

Elintavat eivät aina suojaa luun menetykseltä. Perimä, lääkkeistä esimerkiksi suun kautta otettu kortisoni ja sairauksista suolistosairaudet, diabetes, kilpirauhassairaudet ja nivelreuma altistavat osteoporoosille. Tean lähisuvussa on osteoporoosia sairastavia ihmisiä.

”Diagnoosi herätti pelkoa ja ahdistusta ei vain itseni vaan myös tyttäreni ja hänen terveytensä puolesta.”

Tea ja aikuinen tytär varmistivat välittömästi, että tyttären ruokavalio ja D-vitamiinilisän käyttö ovat kunnossa. Tytär kävi D-vitamiinimittauksessa. Tulokset olivat hyvät, mikä helpotti Tean oloa.

Lue myös: Verikoe paljastaa D-vitamiinin puutoksen

Verikoe on varma tapa selvittää D-vitamiinin saanti

Verikoe on ainoa varma tapa selvittää riittävä D-vitamiinin saanti, Koski painottaa:

”Suositusten mukainen D-vitamiinin saanti ei kaikilla takaa riittävää elimistön D-vitamiinin määrää, sillä D-vitamiinin imeytyminen voi olla heikkoa.”

Tean juoksuharrastus ei ole loppunut osteoporoosin myötä, vaikka lenkit pitääkin suunnitella aiempaa tarkemmin.

Tealla oli vuosia ongelmia vatsan kanssa. Myöhemmin selvisi, etteivät vitamiinit olleet imeytyneet kunnolla pitkään aikaan. Tea hakeutui väsymyksen takia tutkimuksiin 20 vuotta sitten, jolloin D-vitamiinitasot todettiin mataliksi, mutta asialle ei tuolloin tehty mitään.

Jälkeenpäin Tea mietti, olisiko hän voinut välttää osteoporoosin, jos aiempi D-vitamiinin puutos olisi hoidettu ajoissa.

”Jätin nämä mietteet melko nopeasti, sillä mennyttä ei voi muuttaa. Paras tapa selvitä sairauden kanssa on hyväksyä se ja suunnata tulevaan”, Tea toteaa.

Lue myös: Kevät on hyvä aika mittauttaa D-vitamiiniarvot

D-vitamiinin puutos oli herättävä kokemus

Diagnoosin jälkeen Tea alkoi syödä päivittäin 100 mikrogrammaa D-vitamiinilisää ja 1000 mikrogrammaa kalsiumia.

”Kun D-vitamiiniannos on oikea, arvot alkavat nousta muutamassa kuukaudessa”, Koski kertoo.

D-vitamiinin tarve ja imeytyminen on yksilöllistä. Annos määritetään verikokeesta. Tärkeintä on saada D-vitamiinia säännöllisesti.

”D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön, mutta käytännössä sen lähes jatkuvasta saannista on hyvä huolehtia. On arvioitu, että ihminen käyttää jopa 40 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin,” Koski painottaa.

Luu tarvitsee päivittäistä liikettä, ja sitä Tea tarjoaa luustolleen hoitavan lääkärin ohjeella: Älä pelkää, vaan jatka elämääsi ja liiku.

”Juoksen edelleen pitkiä matkoja, mutta katson aiempaa tarkemmin, milloin ja missä”, Tea kertoo.

Tea käy mittauttamassa D-vitamiinitasonsa joka vuosi. Tutkimuksella varmistetaan, että vitamiinilisän annos on oikea.

Talvella Tea käyttää nastajalkineita ja pitää kaiken varalta puhelinta mukanaan. Juoksulenkit ovat lyhentyneet, ja niiden määrä on vähentynyt aiemmasta.

”Juoksun tärähdykset lujittavat tervettä luuta, mutta minulla innokas juokseminen kipeytti yläselän.”

Pahimmilla liukkailla Tea liikkuu kotona:

”Kuvaamme tyttäreni kanssa Treenihetki-nimistä Youtube-kanavaa. Treeneissä on paljon luuta lujittavia liikkeitä.”

Lue myös: Lujat luut vaativat D-vitamiinia ja kalsiumia – varmista niiden saanti

Arvot nousevat hitaasti, mutta varmasti

Tean luuntiheyttä seurataan kolmen vuoden välein ja D-vitamiiniarvoja vuosittain.

”D-vitamiinitasot ovat lähteneet hitaasti mutta varmasti nousuun”, Tea iloitsee.

Luuntiheys on pysynyt samana. Koska mittaustulos suhteutetaan ikään, tulos on 44-vuotiaana parempi kuin neljä vuotta sitten.

Selkäkipukin jäi, kun Tea laajensi lajivalikoimaa juoksusta pyöräilyyn. Hän treenaa myös aiempaa ahkerammin kuntosalilla. Lihasvoimaharjoittelu tarjoaa luille niiden kaipaamaa vääntöä.

”En suunnittele tekemisiäni osteoporoosi edellä, sillä muuten pelko ottaisi ajatuksissani vallan.”

Siksi Tea ajattelee sairaudestaan näin: Osteoporoosin aiheuttamat muutokset heikentävät luuta hitaasti. Minulla on hyvä tasapaino, joka suojaa kaatumiselta. Jos jotain sattuu, minua osataan hoitaa.

”Kun ajattelen näin, minä ja mieleni voimme paljon paremmin.”

Saatko riittävästi D-vitamiinia? Tee Rosie.fin suuntaa antava testi!

Tea haluaa pitää hyvinvoinnistaan huolta mutta ei suunnittele elämäänsä osteoporoosi edellä.

Lue myös: Luukatoa sairastava Helena Paulasto: ”Osteoporoosin kanssa voi opetella elämään”

Sekä: Näin ehkäiset osteoporoosia – tarkista ruokavaliosi ja liikuntatottumuksesi

MC-FI-01097

Asiantuntijana endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Anna-Mari Koski Jyväskylän Sairaala Novasta.

MIKÄ ON RIITTÄVÄ D-VITAMIINITASO?

  • Vuoden 2017 Finravinto -tutkimuksen mukaan 27 %:lla miehistä ja 15 %:lla naisista D-vitamiinin pitoisuus ei ollut riittävä eli 50 nmol/l.
  • Finravinto 2017 -tutkimukseen osallistuneista miehistä 6 prosentilla ja naisista 2 prosentilla D-vitamiinitaso oli erittäin alhainen eli alle 30 nmol/l.
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat 18–60-suomalaisille D-vitamiinia 10 mikrogrammaa/vrk.
  • D-vitamiini ja kalsiumlisä vähentävät luunmurtumia yli 65-vuotiailla ainakin, jos D-vitamiinin saanti on ollut riittämätöntä.
  • Ikääntyneillä osteoporoosin vaara vähenee tutkitusti, kun D-vitamiinin päiväannos on yli 20 mikrog/vrk ja veren kalsidiolin pitoisuus yli 60 nmo/l. **
  • Euroopan elintarvikevirasto on määritellyt aikuisille turvallisen päiväannoksen ylärajaksi 100 mikrog/vrk.

** Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Orav EJ ym. A pooled analysis of vitamin D dose requirements for fracture prevention. N Engl J Med 2012;367:40-9