Millaiset oireet voivat kertoa raudanpuutteesta?
Raudanpuutteen yleisimpiä oireita ovat väsymys ja heikentynyt fyysinen jaksaminen, joka voi ilmetä esimerkiksi voimattomuutena sekä hengästymisenä ja sykkeen nousuna tavallista helpommin. Tavallisia oireita ovat myös keskittymiskyvyn haasteet, korvien humina ja kynsien haurastuminen. Raudanpuute voi johtaa anemiaan, jolloin oireena on usein myös kalpeus.
Raudanpuute on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä. Raudanpuutteeseen voivat vaikuttaa muun muassa runsaat kuukautiset ja raskaudet.
Lue myös: Väsyttää, tykyttää ja hengästyttää – voisiko syynä olla raudanpuute?
Miksi raudanpuutos voi olla vaikea huomata?
Raudanpuutos alkaa vaivata usein vähitellen, joten toisinaan oireita ei ole helppo havaita. Aina oireita ei myöskään ole. Lisäksi monet raudanpuutteen oireet sopivat myös muihin sairauksiin, kuten kilpirauhasvaivoihin.
Miten raudanpuutos todennetaan?
Laboratoriotutkimuksilla. Raudanpuutetta voidaan selvittää mittaamalla verikokeella ferritiini- ja transferriiniarvot. Toisinaan voidaan selvittää myös elimistön liukoisen transferriinireseptorin pitoisuus.
Elimistön rauta-arvoja on perinteisesti mitattu hemoglobiiniarvolla, jonka määritys sisältyy esimerkiksi pieneen verenkuvaan. Oman hemoglobiinin voi mittauttaa sormenpäästä myös esimerkiksi monissa apteekeissa. Raskaana olevien hemoglobiinia seurataan neuvolakäyntien yhteydessä.
Milloin rauta-arvojen mittausta tarvitaan?
Tyypillinen tilanne on, että potilas tuntee epämääräistä väsymystä ja syyksi epäillään raudanpuutetta tai anemiaa. Lääkäri voi tällöin harkintansa mukaan kirjoittaa lähetteen laboratoriokokeisiin.
Ferritiiniarvon voi mittauttaa monilla yksityisillä laboratorioketjuilla myös ilman lähetettä. On kuitenkin tärkeää, ettei laboratoriokokeiden tuloksia ryhdy tulkitsemaan itse, vaan jättää sen lääkärin tehtäväksi.
Mitä ferritiiniarvo kertoo?
Ferritiinipitoisuus kuvaa elimistön rautavarastoja ja se on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutteesta.
Lue myös: Ferritiinin mittaus kertoo elimistön rautavarastoista
Kuinka luotettava ferritiinitesti on?
Suomalaiset laboratoriot ja niissä tehtävät tutkimukset ovat luotettavia. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että esimerkiksi ferritiinin viitearvot vaihtelevat jonkin verran laboratoriokohtaisesti. Siksi on tärkeää, että ensimmäinen mittaus ja mahdollinen ferritiinin seuranta tehdään samassa laboratoriossa.
Jos potilas kärsii väsymyksestä ja ferritiiniarvo on alle 30 μg/l, on syytä epäillä raudanpuutetta. Ferritiinin mittauksessa on kuitenkin muistettava, että arvo voi nousta esimerkiksi tulehdussairauden tai kilpirauhasen vajaatoiminnan takia, vaikka rautavarannot olisivat pienet.
Mitä tarkoittaa liukoisen transferriinireseptorin mittaus?
Liukoisen transferritiinireseptorin mittaus voi olla hyödyllinen apu ferritiinin mittauksen lisäksi elimistön varastoraudan puutteen analysoinnissa. Toisin kuin ferritiini, liukoinen transferriinireseptori ei tavallisesti reagoi kroonisiin tulehduksiin ja toisinaan juuri tämä arvo voi paljastaa raudanpuutteen.
Milloin tarvitaan transferriinin mittausta?
Myös transferriinin mittaus voi auttaa raudanpuuteanemian diagnosoinnissa. Transferriini sitoo ja kuljettaa elimistössä olevaa rautaa. Raudanpuutteessa transferriinin määrä on tyypillisesti koholla, mutta elimistön rautakylläisyys matala. Transferriinin rautakylläisyys (TrFeSat) voidaan laskea mittaamalla näytteestä samanaikaisesti rautapitoisuus (Fe).
Milloin riittää hemoglobiinin mittaus?
Alhainen hemoglobiini voi olla merkki anemiasta, jonka saattaa aiheuttaa raudanpuute. Toisinaan raudanpuutteesta voi kuitenkin kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi normaalien rajojen sisällä. Koska hemoglobiini laskee yleensä viiveellä, on usein järkevää tutkia raudanpuutetta myös muilla tutkimuksilla.
Miten verikokeisiin pitää valmistautua?
Ferritiinin ja liukoisen transferriinireseptorin mittaaminen eivät vaadi paastoa. Transferriinin mittaus vaatii noin 12 tunnin tai yön yli kestäneen paaston. Tarkat valmistautumisohjeet testiin saa laboratoriostaan. Hemoglobiinin mittaukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen.
Mitä rauta-arvojen mittaukset maksavat?
Tutkimusten hinnat vaihtelevat eri laboratorioissa. Yksityisellä lääkäriasemalla hemoglobiinimittauksen hinta vaihtelee karkeasti kympistä neljään kymppiin, muut tutkimukset maksavat joitakin kymppejä. Osa yksityisistä terveyspalveluista markkinoi paketteja, joihin voi kuulua useampi esimerkiksi anemiaa kartoittava verikoe.
Miten raudanpuutetta hoidetaan?
Raudanpuutteesta kärsivän on syytä hakeutua lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle, joka suunnittelee oikean hoidon. Potilaalle voidaan määrätä esimerkiksi suun kautta otettava rautakuuri.
Lue myös: Tehoaako raudanpuutteen hoito? Näin varmistat raudan imeytymisen
MC-FI-00396