Hae Rosiesta

Jaa

Folaatin puutos voi aiheuttaa anemiaa – folaattiarvot mitataan verikokeella

Elimistö saa folaattia eli B9-vitamiinia ravinnosta. Folaatin lisätankkaus on yleensä tarpeellista vain raskauden ja anemian yhteydessä.

teksti Johanna Lätti ~ kuvat iStockphoto

Mitä folaatti on?

Folaatti eli B9-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa punasolujen ja hemoglobiinin muodostumiseen ja solujen jakautumiseen. Folaatti vaikuttaa myös hermoston toimintaan. Elimistö ei tuota folaattia, vaan saamme sitä ravinnosta.

Folaatin yhteydessä puhutaan usein foolihaposta, joka on folaattia vastaava synteettinen vitamiini. Sitä käytetään vitamiinivalmisteissa, ravintolisissä sekä täydennetyissä elintarvikkeissa.

Milloin folaattiarvot on syytä testata?

Folaatin puutos voi aiheuttaa anemiaa. Folaattiarvot mitataan yleensä, jos potilaan oireet, kuten väsymys, päänsärky, aiempaa herkempi hengästyminen ja kalpeus, antavat aihetta epäillä anemiaa. B12-vitamiini vaikuttaa folaatin imeytymiseen, joten myös B12-vitamiinin puute voi olla taustasyynä.

Lue myös: 9 kysymystä B12-vitamiinin puutoksesta – tunnetko oireet?

Sekä: B12-vitamiini on elintärkeä vitamiini – tiedätkö, mitä ovat B12-vitamiinin lähteet?

Miksi folaatti on tärkeää raskauden yhteydessä?

Riittävä folaatin saanti vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöille. Foolihapon tarve suurenee raskauden ja imetyksen aikana. Runsaasti folaattia sisältävän ruokavalion lisäksi raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan foolihappolisää.

Miten folaattiarvot mitataan?

Folaattiarvot mitataan verikokeella joko seerumista (fS-Folaat) tai punasoluista (fE-Folaat). Punasolujen folaatin mittaaminen on viime aikoina vähentynyt, koska menetelmä vaatii manuaalista käsittelyä, mikä lisää tulosten vaihtelua.

Paljonko folaattitesti maksaa?

Yksityisessä laboratoriossa mittaus maksaa noin 20–50 euroa.

Mitkä ovat folaatin viitearvot?

Folaatin viitearvot vaihtelevat laboratoriosta ja käytetystä menetelmästä riippuen. Saatua tulosta tulee aina verrata testin suorittaneen laboratorion viitearvoihin.

Raskauden aikana ja imettävillä folaatin saantisuositus on vähintään 500µg päivässä. Hedelmällisessä iässä olevien aikuisten saantisuositus 400µg päivässä. Raskautta suunnittelevien kannattaa huolehtia jo muutamaa kuukautta aiemmin, että folaattia on ravinnossa maksimaalinen määrä.

Lue myös: Haaveissa vauva? Folaattia tarvitaan etenkin raskauden suunnitteluvaiheessa

Millaisesta ruoasta folaattia saa?

Täysjyväviljat, tuoreet kasvikset ja hedelmät, marjat, pavut ja maksa ovat hyviä folaatin lähteitä. Kaikki vihreät kasvikset, erityisesti tummanvihreät sisältävät hyvin folaattia. Suosi siis pinaattia, nokkosta, lehtikaalia, parsaa ja parsakaalia riittävän folaatin saannin takaamiseksi.

Folaatti on herkkä kuumennukselle, joten esimerkiksi kasvikset kannattaa syödä tuoreina, jos mahdollista.

Lue myös: Millainen on raskausajan ruokavalio? Katso 9 vältettävää ruoka-ainetta

Sekä: Miten maksimoida raskaaksi tulon todennäköisyys? Lue gynekologin vinkit

MC-FI-00663

Kysymyksiin vastasivat tieteellinen asiantuntija Milla Mikkola ja kenttätuotepäällikkö Maarit Voss Roche Diagnostics Oy:stä.