Hae Rosiesta

Jaa

Vähentääkö D-vitamiini riskiä sairastua koronaan? Ylilääkäri vastaa

Ylilääkäri ja PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti vastaa kysymyksiin D-vitamiinin ja covid-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen yhteydestä.

teksti Tiina Laaninen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana ylilääkäri Juhani Knuuti

Voiko D-vitamiinia syömällä pienentää riskiä sairastua koronaan, ylilääkäri ja PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti?

Kansainvälisten tutkimusten mukaan koronaan sairastuneiden D-vitamiiniarvot ovat keskimäärin jonkin verran matalampia kuin väestöllä keskimäärin. Näyttäisi siltä, että tämä pätee erityisesti viruksen vakavamman tautimuodon saaneisiin.

On siis olemassa viitteitä, että D-vitamiinilla ja covid-19:ään sairastumisella saattaa olla yhteys toisiinsa. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, voiko sairastumisriskiään pienentää D-vitamiinin syömisellä ja jos voi, kuinka suuri merkitys asialla on. Tutkimuksissa ei ole saatu hyötyä sairastuneiden hoitamisesta suurilla D-vitamiiniannoksilla.

Onko D-vitamiinin yhteydestä covid-19:ään suomalaisia tutkimuksia?

Tiettävästi ei. Kansainvälisiäkin tutkimuksia on julkaistu toistaiseksi vain muutamia, mutta on todennäköisestä, että kevään 2021 aikana saamme asiasta uusia tutkimustuloksia ja siten lisää tietoa.

Mihin perustuu, että D-vitamiini pienentää todennäköisyyttä sairastua flunssaan?

Ihmisen immuunijärjestelmän tehtävä on puolustaa kehoa esimerkiksi flunssaa ja muita infektioita vastaan. Jo pitkään on tiedetty, että järjestelmän toiminta edellyttää, että elimistössä on riittävästi D-vitamiinia. Tutkimukset osoittavat, että jos ihminen on kärsinyt D-vitamiinin puutteesta ja tilanne korjaantuu, flunssaan sairastumisen todennäköisyys pienenee noin 10−12 prosenttia.

Kannattaako D-vitamiinilisää syödä varmuuden vuoksi?

Riittävä D-vitamiinin saanti on joka tapauksessa tärkeää paitsi luuston, myös immuunijärjestelmän toimimisen kannalta. Suomessa D-vitamiinilisää suositellaan ympäri vuoden alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville äideille ja yli 75-vuotiaille.

Koronan suhteen kannattaa käyttää malttia ja maalaisjärkeä. D-vitamiini tuskin on ihmelääke viruksen torjumisen kannalta, mutta on järkevää huolehtia, että D-vitamiinitaso on riittävän korkea. Tarvittaessa D-vitamiinitason voi selvittää verikokeella.

Mitkä ovat parhaat D-vitamiinin lähteet?

Suomessa D-vitamiinin saannin tärkein lähde on monipuolinen ruokavalio. Elintarvikkeista D-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi kalassa, kananmunassa, sisäelimissä, lihassa ja metsäsienissä. Lisäksi sitä on lisätty moniin elintarvikkeisiin, kuten nestemäisiin maitotuotteisiin. Maailmanlaajuisesti ajatellen tärkein D-vitamiinin lähde on auringonvalo.

Lue myös: Monipuolinen ruokavalio on paras D-vitamiinin lähde

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitaan, jotta se suojaa sairastumiselta?

Virallinen päivittäinen ravintolisäsuositus Suomessa on 10−20 mikrogrammaa. Eri maissa suositusten rajat vaihtelevat jonkin verran, ja niihin vaikuttavat muun muassa kunkin maan ilmasto ja ruokailutottumukset sekä se, lisätäänkö ruoka-aineisiin D-vitamiinia kuten Suomessa. Apteekissa myytävissä D-vitamiinilisissä D-vitamiinin määrä on tavallisesti 10−50 mikrogrammaa.

Suomessa on keskusteltu, että nykyinen D-vitamiinin tavoitetaso voisi olla jonkin verran korkeampi, mutta toistaiseksi asiasta puuttuvat laajat ja luotettavat hoitotutkimukset. Yleisesti tutkimuksissa on päätelty, että veren D-vitamiinipitoisuus 75 nanomoolia litrassa olisi riittävä immuunijärjestelmän toiminnan maksimoimiseksi. Tälle tasolle lähes jokainen pääsee 50 mikrogramman vuorokausisaannilla.

Suojaako iso annos pientä paremmin sairastumiselta?

Ei ole olemassa tutkimusnäyttöä, että suosituksia suuremmista annoksista olisi hyötyä. Päinvastoin jos D-vitamiinia saa pitkään moninkertaisen määrän, se vaikuttaa kalsiumin määrään veressä, mikä voi pahimmillaan johtaa hengenvaaralliseen rytmihäiriöön.

Turvallisen päiväannoksen enimmäismääränä pidetään melko yleisesti 100 mikrogrammaa, ja tätä kannattaa noudattaa. Enimmäismäärä ei käytännössä ylity, jos syö monipuolisesti ja käyttää vitamiinilisää kohtuullisesti.

Lue myös: Verikoe paljastaa D-vitamiinin puutoksen

Miksi sairaalahoidossa olevat koronapotilaat saavat usein D-vitamiinilisää?

Varmuuden vuoksi. Jo nykyisellä tiedolla on järkevää varmistaa, että D-vitamiinin saanti on riittävällä tasolla, eikä siitä toisaalta ole ainakaan haittaa. Covid-19:ää aiheuttava koronavirus on vielä uusi: opimme siitä koko ajan lisää, mutta toistaiseksi joudumme toimimaan viitteellisen tiedon varassa.

Miten koronavirukselta kannattaa suojautua?

Paras keino on välttää kontakteja. Toiseksi parhaita keinoja ovat maskit, turvavälit, hyvä käsihygienia ja riittävän D-vitamiinin saannin varmistaminen. Toiseksi parhailla keinoilla on tai niillä saattaa olla merkitystä tartunnan saamisen torjumisessa ja ne kannattaa huomioida, mutta taikakeinoja ne eivät ole.

MC-FI-00506

Asiantuntijana LT, professori ja ylilääkäri Juhani Knuuti Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Knuuti johtaa Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteistä valtakunnallista PET-tutkimuskeskusta.