Hae Rosiesta

Jaa

”Kaikki muu oli toissijaista verrattuna siihen, että hän oli elossa” – näin eturauhassyöpä vaikuttaa parisuhteeseen

Mitä parisuhteelle ja seksuaalisuudelle tapahtuu, kun puoliso sairastuu eturauhassyöpään? Viisikymmentä vuotta naimisissa ollut pariskunta kertoo tarinansa.

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat Roope Permanto
asiantuntijana LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu, Docrates

Sen hetken Voitto Suonpää, 75, muistaa kuin eilisen. Oli marraskuu ja vuosi 2012, ja hän oli ajamassa kotiin työreissulta. Matkalla nivusissa alkoi tuntua sama pallukka, jonka Voitto oli huomannut jo aiemmin.

”Pelkäsin, että sitä se on; eturauhassyöpää.”

Perusteetta Voitto ei syöpää epäillyt. Hänen eturauhasarvojaan oli seurattu laboratoriotestein jo vuosia, sillä ne olivat pitkään olleet lähellä vaarallisia lukemia. Eturauhassyöpää oli esiintynyt Voiton suvun miehillä poikkeuksellisen paljon, joten hän ei viivytellyt, vaan varasi ajan tutkimuksiin.

Syövän varmistuminen oli järkytys Voitolle ja hänen puolisolleen Merja Suonpäälle.

”Kävimme vaimoni kanssa asiaa monelta kantilta läpi. Uskoimme molemmat, että kyllä minä tästä selviän. Varmuutta toi myös vakaa luotto minua hoitavaan lääkäriin, joka oli pelastanut kaksi saman sairauden saanutta tuttuamme elämälle”, Voitto sanoo.

Syöpää vastaan yhdessä – tiiminä

Voiton ja Merjan yhteishaastattelusta kuultaa puolisoiden keskinäinen lämpö ja välittäminen. Pariskunta on omien sanojensa mukaan tiimi, jonka 50-vuotinen avioliitto on hitsannut saumattomasti yhteen.

”Kun on näin kauan pidetty yhtä, sitä jo tietää, mitä toinen ajattelee”, Merja Suonpää, 70, naurahtaa.

Yhdessä he ottivat lääkärin kertoman syöpäuutisenkin vastaan.

50-vuotinen avioliitto on hitsannut Voitto ja Merja Suonpään tiiviisti yhteen.

Pian diagnoosin jälkeen selvisi, että Voiton syöpä oli aggressiivista laatua. Lääkäri taustoitti pariskunnalle hoitovaihtoehdot ja selitti niiden edut sekä todennäköiset haitat mutta painotti, että lopullisen päätöksen hoitomenetelmän valinnasta tekee potilas itse.

Yksissä tuumin Suonpäät päätyivät sädehoidon sijaan leikkaukseen.

”Minusta tuntui, että syöpä, se piru, pitää saada sieltä ulos”, Voitto sanoo.

Leikkauksesta kotiin takaiskun jälkeen

Syöpäleikkaus sujui hyvin, mutta pian tuli ikävä käänne.

”Olin yhä sairaalassa, kun hengitykseni lamaantui. Vuodeosastolta matkani jatkui tehohoitoyksikköön”, Voitto muistelee.

Kävi ilmi, että Voitolle oli tullut leikkauksenjälkeinen komplikaatio, molemminpuolinen pallealihasten halvaus. Pallea ei kyennyt suoriutumaan hengitystä säätelevästä tehtävästään.

Vastoinkäymisestä onneksi selvittiin, ja Voitto pääsi kotiin. Alkoi toipumisvaihe Merja-vaimon tukemana.

”Tunsin syvää kiitollisuutta siitä, että Voitto on yhä vieressäni. Emme osanneet ajatella asioita sen pidemmälle. Kaikki muu oli toissijaista verrattuna siihen, että hän oli elossa. En uhrannut ajatustakaan esimerkiksi sille, mitä seksielämällemme tapahtuu”, Merja kertoo.

Suonpäät toki tiesivät, että eturauhassyöpäleikkauksen seurauksena miehen potenssi usein katoaa.

”Kun Voiton erektiokyky sitten hiipui, minä en hätkähtänyt. Voitolla taas oli pientä ärtymystä havaittavissa”, Merja huomauttaa.

Eturauhassyöpä muuttaa parisuhdetta ja seksuaalisuutta

Asiantuntijalle Voiton ja Merjan tarina on pääpiirteissään tuttu. Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu Syöpäsairaala Docrateksesta toteaa, että eturauhassyöpädiagnoosi on parisuhteelle usein haaste.

”Syöpähoitojen seuraukset voivat vaikuttaa pariskunnan väleihin ja seksielämään.”

Pohjoismaissa on tehty yli 7 000 miestä käsittävä tutkimus eturauhassyövästä ja sen vaikutuksesta miehen seksuaaliseen suorituskykyyn. Valtaosa potilaista kärsii tutkimuksen mukaan jostakin seksuaalielämään liittyvästä haitasta hoitojen seurauksena. 87 prosenttia potee erektio-ongelmia.

Lue myös: Milloin PSA-eturauhasarvo kannattaa mitata? Syöpälääkäri vastaa

Syöpähoidot vaikuttivat seksielämään

Petipuuhat jäivät Suonpäillä tauolle reiluksi vuodeksi. Voitolle aloitettiin sädehoito, sillä hänen eturauhasarvonsa alkoivat jälleen hälyttävästi kohota.

Merja muistelee, kuinka he ajoivat joka arkipäivä sädehoitoklinikalle, kaikkiaan kolmekymmentäkahdeksan kertaa.

”Se oli rankka vaihe. Ei siinä syvällisille parisuhdepohdinnoille jäänyt tilaa.”

Sädehoitojen jälkeen elämä palasi uomiinsa. Oli iloinen yllätys, että Voiton kadoksissa ollut seksuaalinen suorituskyky alkoi kohentua.

”Mitään ei enää tarvinnut jättää sängyssä puolitiehen. Hyvin toimi”, Voitto toteaa.

Voitto Suonpäällä todettiin eturauhassyöpä kymmenen vuotta sitten.

Apua erektiopistoksesta

Pariskunnalla riitti makuuhuoneessa vipinää useamman vuoden. Syöpähoidot olivat kuitenkin tehneet hiljaista tuhoa Voiton eturauhaskuopan erektiohermoille. Lopulta yhdyntä ei enää onnistunut.

Voitto otti potenssiongelmansa puheeksi lääkärinsä kanssa ja sai reseptin erektion nostattavaan pistoslääkkeeseen.

”Juuri ennen aktia pistän itseäni ohuella neulalla paisuvaiskudokseen. Lääke on toiminut niin kuin pitääkin: Erektio on satavarma.”

Voitto on tosin alkanut pohtia, miten kauan pistoksia on järkevää käyttää.

”En ole enää nuori, eikä seksikään ole samanlaista kuin parikymppisenä. Nämä jutut heikkenevät iän myötä. Kaikella on aikansa.”

Merjallakin on erektiolääkkeestä sanansa sanottavana:

”Minua hirvittää, kun Voitto piikittää itseään. Mielestäni se ei ole luonnollista, ei pistäminen, saati lääkeaine. Mutta miehet nyt ovat kaikki samanlaisia – tekevät seksin vuoksi mitä vain.”

Seksielämän muutokset puheeksi puolison kanssa

Syöpälääkäri Timo Joensuu toteaa, että eturauhassyövän leikkaustekniikat ovat viime vuosina parantuneet ja nykyään voidaan usein tehdä eturauhasta säästävä operaatio. Silti paremmat tulokset saadaan sädehoidolla.

Erektiovaikeuksissa ollaan kuitenkin usein väistämättömän fysiologisen tosiasian äärellä.

Eturauhassyöpä kasvaa tyypillisesti eturauhasen reuna-alueilla, lähellä eturauhaskapselia. Kapselin pinnalla kulkevat erektiota säätelevät hermot. Löydettäessä syöpä on usein ehtinyt kasvaa kapselin ja hermojen läpi, ja hermot vaurioituvat leikkauksessa herkästi.

”Myös sädehoidon jälkeen potilaan erektio saattaa heikentyä, mutta ongelma menee yleensä ohi muutamassa kuukaudessa”, Joensuu kertoo.

Mieskunnon hiipuminen syövän seurauksena voi olla iso ja ahdistava asia, josta on tärkeää keskustella kumppanin kanssa. Jos vierellä on puoliso, jonka kanssa asiasta voi puhua avoimesti, seksielämän muutoksiin on helpompi sopeutua.

Lääkäri muistuttaa, ettei seksuaalisuus ole yhtä kuin yhdyntä.

”Moni tutkimukseen vastannut mies kertoi, että yhteinen taistelu syöpää vastaan on lähentänyt puolisoita. Oli myös miehiä, jotka kokivat seksielämänsä parantuneen, vaikka erektiokyky olikin mennyt.”

Parisuhde on kahden kauppa

Suonpäiden mukaan puoli vuosisataa kestäneessä liitossa seksin ei tarvitse olla etusijalla. Toista voi silitellä ihan muuten vain.

”Nuorempana olimme ahkeria halailijoita, mutta koskettaminen on jäänyt vuosien vieriessä vähemmälle. Pitäisi muistaa helliä ja pitää toista hyvänä”, Merja tuumaa.

Voiton mielestä yhdessäoloa on syytä arvostaa.

”Parisuhde on kahden kauppa. Kun toisella on vaikeaa, toinen tukee – ja päinvastoin. Myös huumorille pitää löytyä sijaa.”

Suonpäät katsovat rauhallisin mielin tulevaisuuteen. Voiton syöpä on nyt aisoissa, ja hän käy säännöllisesti kontrolleissa. Kauan vaivanneet eturauhasarvotkin ovat pysyneet matalina.

”Mutta koskaanhan sitä ei tiedä, lymyääkö syöpä yhä kehossani ja ilmaantuuko se vielä uudelleen”, Voitto pohtii.

Voitto ja Merja painottavat, että tärkeintä on pysytellä positiivisella mielellä.

”Täytyy vain toivoa parasta ja jatkaa arkea entiseen tapaan. Emme anna syöpäpelon hallita elämäämme”, Merja sanoo.

Eturauhassyövän kohdanneet Suonpäät katsovat tulevaisuuteen rauhallisin mielin.

Lue myös: Eturauhassyövällä on liian kiltti maine – leikkaus pelasti Karin hengen mutta vei erektion

MC-FI-00584

Eturauhassyöpä on yleinen miesten syöpiä

  • Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 miestä. Se on miesten yleisin syöpä Suomessa. Syövän perimmäistä syntysyytä ei tunneta. Alkuvaiheessa eturauhassyöpä on usein oireeton.
  • Eturauhasen terveyttä mitataan PSA-testillä. PSA tulee sanoista prostataspesifinen antigeeni.
  • Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu suosittaa PSA-testiä kaikille yli 50-vuotiaille miehille 1–2 vuoden välein. Jos suvussa on eturauhassyöpää, seuranta kannattaa hänen mukaansa aloittaa jo aiemmin. Jos PSA- arvot alkavat kohota, tarvitaan tarkempia tutkimuksia, joista magneettikuvaus on yksi.
  • Eturauhassyövän oireita voivat olla muun muassa kipu eturauhasessa, verivirtsaisuus ja virtsan tulon heikkeneminen. Virtsausongelmat saattavat tosin johtua myös hyvänlaatuisesta eturauhasen kasvusta.
  • Hoitokeinoina ovat potilaan tilanteesta riippuen leikkaus, sädehoito, solunsalpaajalääkitys ja hormonihoidot.
  • Varhain todetun eturauhassyövän hoitotulokset ovat Suomessa huippuluokkaa.

Lähde: Docrates