Alkavatko ykköstyypin diabetesta sairastavien naisten vaihdevuodet aikaisemmin kuin muilla naisilla, asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä?
Tutkimustieto tyypin 1 diabetesta sairastavien naisten vaihdevuosien ilmaantumisesta verrattuna muihin naisiin on rajallista. Tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla vaihdevuodet saattavat alkaa hieman aiemmin kuin niillä, joilla ei ole diabetesta. Myös heidän vaihdevuosioireensa voivat olla voimakkaampia.
Tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla saattaa olla vaihteleva munasarjojen toiminta, mikä voi johtua insuliinin puutteesta tai heikentyneestä insuliiniherkkyydestä. Tämä voi vaikuttaa munasarjojen hormonituotantoon ja aiheuttaa vaihdevuosien alkamisen hieman aiemmin.
Joillakin tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla on suurempi riski autonomisen hermoston toimintahäiriöihin, mikä voi vaikuttaa hormonituotantoon ja siten vaihdevuosien alkamiseen.
Jokainen nainen kokee vaihdevuodet yksilöllisesti, joten vaihdevuosien alkamisikä ja oireiden voimakkuus voivat vaihdella suuresti riippumatta siitä, onko diabetesta vai ei. Tieto siitä, missä iässä lähisuvun naisilla vaihdevuodet ovat alkaneet, ennustaa alkamisikää todennäköisesti paremmin kuin diabetes.
Miten tyypin 1 diabetesta sairastavan vaihdevuodet vaikuttavat diabetekseen?
Sukupuolihormonit, eli naisilla estrogeeni ja progesteroni, vaikuttavat insuliiniresistenssiin. Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset, jotka alkavat jo vuosia ennen kuin kuukautiset jäävät pois, voivat vaikuttaa siihen, että verensokerit vaihtelevat aiempaa enemmän päivästä toiseen.
Useilla naisilla paino pyrkii nousemaan perimenopaussissa, eli vaihdevuosien hormonimuutosten alkuvaiheessa, ja itse vaihdevuosissa vielä herkemmin. Painoa kertyy erityisesti keskivartalolle. Painonnousu nostaa yleensä insuliiniresistenssiä, jolloin insuliinintarve nousee.
Vaihdevuosioireina voi esiintyä kuumia aaltoja ja yöhikoilua, mikä heikentää unenlaatua ja nostaa kortisolitasoja ja siten verensokereita. Vaihdevuosiin liittyvä hikoilu voi sekoittua hypoglykemiatuntemuksiin, jolloin verensokerin mittaaminen tai glukoositason tarkistaminen sensorilta auttaa erottamaan, mistä on kyse.
Lue myös: Verikoe kertoo diabeetikon riskistä saada sydämen vajaatoiminta
Millä tavoin ykköstyypin diabetesta sairastava voi itse vaikuttaa vaihdevuosissa verensokerin aiempaa voimakkaampaan vaihteluun?
Verensokerin vaihtelun tasaamisen keinoina ovat riittävä uni ja yleensäkin palautuminen työviikosta. Vaihdevuodet voivat lisätä muutoinkin kiireisessä elämänrytmissä stressaantumisen tunnetta ja kasaantumista. Säännöllinen ateriarytmi auttaa vähentämään verensokerin heilahteluja. Liikunnalla on insuliiniresistenssiä vähentävä vaikutus, ja liikunta auttaa tasoittamaan verensokerien nousuja muutoinkin.
Miksi diabetesta sairastavilla naisilla on muita suurempi riski osteoporoosiin eli luukatoon?
Estrogeenimäärän väheneminen elimistössä lisää ylipäätään riskiä osteoporoosiin eli luukatoon, joka altistaa luunmurtumille. Koska tyypin 1 diabetekseen liittyy riski matalammasta D-vitamiinitasosta, on tärkeää huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista ja siitä, että ravinnossa on kalsiuminlähteitä. Insuliini itsessään on anabolinen hormoni, joka lisää luuntiheyttä, ja näin ollen insuliininpuutos altistaa jossain määrin osteoporoosille.
Lue myös: Diabeetikko, näin ehkäiset sydänsairauksia
Myös sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa muita vaihdevuosi-ikäisiä enemmän. Miksi?
Matala estrogeenitaso on myös sepelvaltimotaudin riskitekijä, joten vaihdevuosi-ikä nostaa kaikkien naisten sepelvaltimotautiriskiä. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että diabetesta sairastavilla on verisuonissaan enemmän kalsiumkertymiä kuin diabetesta sairastamattomilla. Tämä johtuu siitä, että vaihdevuodet lisäävät nimenomaan tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla kalsiumin kertymistä valtimoihin. Tätä ilmiötä ei ole muiden naisten vaihdevuosissa. Näin ollen eritoten vaihdevuosi-iässä tyypin 1 diabetesta sairastavien naisten sydänterveydestä on tärkeää pitää huolta ja pyrkiä optimoimaan hoitoa sekä tarvittaessa tehdä sydäntutkimuksia, kuten rasituskoe.
Onko hormonihoidosta hyötyä diabetesta sairastavan naisen vaihdevuosioireisiin sekä sydän- ja verisuonitautien riskin ehkäisemiseksi?
Hormonikorvaushoidon estrogeeni voi parantaa insuliiniherkkyyttä. Jotkut hormonikorvausvalmisteet voivat toisaalta lisätä hypoglykemiaherkkyyttä, eli alhaista verensokeria.
Hormonikorvaushoidon hyödystä sydänriskiin ei ole vakuuttavaa näyttöä, joten hormonikorvaushoidon indikaationa ovat myös tyypin 1 diabetesta sairastavilla vaihdevuosioireet, ei sydänsairauden ehkäisy.
Hormonikorvaushoidon hyötyjä ja haittoja tulee punnita tyypin 1 diabetesta sairastavalla ihan samoin kuin muidenkin.
Lue myös: Mikä auttaa vaihdevuosien virtsatietulehduksiin?
sekä: Ennenaikaiset vaihdevuodet: ”Vaihdevuoteni alkoivat alle nelikymppisenä”
MC-FI-01757