Hae Rosiesta

Kuvassa mustahiuksinen nainen istuu sängyllä ja pitelee vatsaansa molemmilla käsivarsilla. Ilme on jokseenkin tuskainen.
Jaa

Kuukautiskipuja, vuotohäiriöitä, yhdyntäkipuja – näin oireilee lapsettomuuttakin aiheuttava endometrioosi

Endometrioosi on krooninen sairaus, jota moni nainen sairastaa tietämättään vuosikausia. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri kertoo endometrioosin ja sen aiheuttaman lapsettomuuden hoidosta.

teksti Anne Ventelä ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen

Mikä on endometrioosi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen?

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Endometrioosipesäkkeet voivat tuottaa estrogeenihormonia, ja ne reagoivat estrogeenin nousuun ja laskuun kuukautiskierron aikana. Kun pesäkkeet turpoavat kuukautisten lähestyessä, ne aiheuttavat kipua. Kipua lisää myös endometrioosin aiheuttama pitkäaikainen tulehdustila.

Millaiset ovat endometrioosin oireet?

Endometrioosi voi aiheuttaa esimerkiksi joka kuukautiskierrossa esiintyvää voimakasta ja mahdollisesti yltyvää kipua, ylimääräisiä tiputteluvuotoja tai muita vuotohäiriöitä, kipua yhdynnän aikana tai heti sen jälkeen, kipua tai verenvuotoa virtsatessa tai ulostaessa, tai toistuvaa vatsakipua.

Endometrioosi voi oireilla jo teini-ikäisellä, ja se laantuu yleensä vaihdevuosien myötä. Oireet voivat myös olla lieviä.

Miten endometrioosi diagnosoidaan?

Moni sairastaa endometrioosia tietämättään. Diagnoosiviive on jopa 6–9 vuotta. Tämä johtuu osaltaan siitä, että sairautta ei läheskään aina voi huomata gynekologisessa tutkimuksessa tai ultraäänitutkimuksessakaan, vaan sen laajuus voidaan arvioida vain vatsaontelon tähystyksessä.

Lääkehoito voidaan aloittaa oireiden perusteella.

Toisaalta varsinkin nuorten naisten kohdalla diagnosointia voi viivyttää se, ettei oireista haluta puhua tai niitä pidetään normaaleina.

Jos sinulla on endometrioosiin viittaavia oireita, kerro asiasta gynekologille. Hormonilääkitys hidastaa endometrioosin leviämistä ja lievittää oireita, eikä lääkehoidon aloittamiseen tarvita tarkkaa diagnoosia, vaan se voidaan aloittaa oireiden perusteella.

Millaista endometrioosin hoito on?

Endometrioosiin ei ole parannuskeinoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lieventää lääkityksellä ja leikkaushoidolla.

Hormonilääkkeet, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, vähentävät munasarjojen estrogeenin eritystä ja heikentävät endometrioosipesäkkeiden aktiivisuutta, jolloin kivut vähenevät, vuodot tasoittuvat ja endometrioosin eteneminen hidastuu. Jos yhdistelmäehkäisyvalmiste ei sovi, voidaan oireita hoitaa myös keltarauhashomonitableteilla tai hormonikierukalla.

Jos tavoitteena on tulla raskaaksi, ei hormonilääkitystä voi käyttää. Tällöin kipuja voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä ja niiden rinnalla tarvittaessa käytettävällä parasetamolilla. Pitkäaikaisen kivun hallintaan voidaan tarvittaessa määrätä myös kipukynnystä nostava lääke.

Jos lääkehoito ei auta oireisiin, voidaan endometrioosipesäkkeitä ja niiden aiheuttamia kiinnikkeitä poistaa leikkauksessa. Leikkaushoitoon voidaan päätyä myös silloin, jos endometrioosi aiheuttaa vaikeita ulostamis- tai virtsaamisvaivoja tai jos munasarjassa on iso endometrioosikysta.

Lue myös: Aitajuoksija Noora Toivo kävi hedelmällisyystestissä – tulos toi mielenrauhan

Miten endometrioosi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Sairaus voi aiheuttaa anatomisia muutoksia, kuten arpeutumista ja kiinnikkeitä, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen. Esimerkiksi munasarjoissa endometrioosi voi häiritä munarakkulan kasvua ja kehitystä, ovulaatiota tai munasolun kypsymistä, ja se voi myös vaikuttaa munasolujen laatuun.

Lievässä endometrioosissa luonnollisen raskauden mahdollisuus parin vuoden tarkastelujaksolla on yli 50 prosenttia, mutta vaikeassa tapauksessa raskaaksi tuleminen on melko epätodennäköistä. Siksi moni endometrioosipotilas voi tarvita lapsettomuushoitoja.

Endometrioosia sairastavan naisen kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin, jos raskaus ei ole alkanut puolen vuoden yrityksen jälkeen tai jos ehkäisyn pois jättämisen jälkeen kivut pahenevat huomattavasti.

Miten oma hedelmällisyys selvitetään?

Lapsettomuusselvittelyt tehdään samoin periaattein kuin muillakin lapsettomuushoitoihin hakeutuvilla. Niissä tutkitaan, tapahtuuko ovulaatio, ovatko munanjohtimet avoimet ja onko puolison siemennestenäyte normaali. Lapsettomuustutkimuksiin kuulu useimmiten myös AMH-testi, jossa arvioidaan munarakkuloiden määrää ja munasarjojen vastetta lapsettomuushoidoille.

Miten endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?

Lapsettomuushoidot suunnitellaan yksilöllisesti näiden tutkimusten perusteella. Myös endometrioosin vaikeusaste ja oireet vaikuttavat hoitopäätökseen.

Lievässä endometrioosissa lapsettomuushoidot voidaan aloittaa ilman leikkausta. Jos endometrioosi aiheuttaa paljon kipua tai jos munasarjojen suuret endometrioosikystat hankaloittavat koeputkihedelmöityshoitojen toteuttamista, voidaan hoitojen alkuun harkita laparoskopiaa eli vatsaontelon tähystysleikkausta, jossa endometrioosipesäkkeitä poistetaan.

MC-FI-00185

Hanna Savolainen-Peltonen, dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, on kliininen opettaja ja tutkija Helsingin yliopistossa ja erikoislääkäri HUS Naistenklinikan Lisääntymislääketieteen yksikössä. Hän hoitaa erityisesti naisten hormonitoiminnan häiriöitä ja lapsettomuutta.