”Mikä ihmeen PCOS?”
Näin Tiina Bracellari ajatteli keväällä 2016, kun vuosien oireilun jälkeen hän sai erilaisille vaivoilleen yhdistävän diagnoosin.
Ensimmäisen kerran Tiina oli hakeutunut gynekologille 14-vuotiaana, kun kuukautiset olivat olleet hyvin kivuliaat, runsaat ja epäsäännölliset. Kuitenkin lääkärin reaktio oli ollut suorasukainen: sellaista se nuorilla naisilla on. Teini-ikäinen Tiina oli poistunut vastaanotolta e-pillerireseptin kanssa.
Hormonaalisen ehkäisyn oli tarkoitus muuttaa kiertoa säännöllisemmäksi, mutta välillä kuukautisia ei siltikään kuulunut. Lisäksi Tiinalla oli muitakin oireita, joita hän ei osannut liittää toisiinsa: Painoa kertyi, ja sitä oli vaikea pitää kurissa, iho oli rasvoittuva ja näppyinen, ja välillä Tiina kärsi rajusta turvotuksesta. Vuosien mittaan hänellä oli myös mielialaoireita ja toistuvia kohtutulehduksia, jotka saattavat liittyä pitkittyneisiin, epäsäännöllisiin kuukautisvuotoihin.
Reilu kymmenen vuotta myöhemmin, keväällä 2016, Tiina hakeutui lapsettomuustutkimuksiin. Aika oli kypsä lapselle – oli ollut jo kolme vuotta, mutta raskautta ei kuulunut. Ultraäänitutkimus paljasti monirakkulaiset munasarjat.
Kun Tiina tämän jälkeen kertasi lääkärin kanssa oireitaan, sai hän vihdoin niille syyn: PCOS, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.
PCOS:n oireita ovat epäsäännölliset kuukautiset, ylipaino ja akne
Epäsäännölliset kuukautiset, ylipainoa tai keskivartalolihavuutta, liiallista karvojen kasvua, rasvainen iho tai akne – kaikkien näiden taustalla voi olla PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Se on yleisin hedelmällisessä iässä olevien naisten hormonaalinen ja aineenvaihdunnallinen häiriö, jota sairastaa noin 5–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä kuukautiset voivat olla epäsäännölliset tai puuttua kokonaan ja korkea vapaan testosteronin taso voi aiheuttaa liiallista karvankasvua. Usein myös kudosten insuliiniherkkyys heikkenee, mikä voi lisätä taipumusta ylipainoon ja keskivartalolihavuuteen.
Monirakkulaiset munasarjat eivät automaattisesti ole syy huoleen, sanoo naistentautien erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen Felicitas Mehiläisestä. Niitä näkyy Porasen mukaan ultraäänitutkimuksissa tuon tuosta, koska kuvantamistekniikka on kehittynyt niin tarkaksi.
”Munarakkuloita kuuluu olla paljon, varsinkin nuorilla naisilla. Kierron alkuvaiheessa niitä on tyrkyllä paljon, ja sitten yksi munarakkula valikoituu ja ovuloituu.”
PCOS:issa valikoitumista ei kuitenkaan tyypillisesti tapahdu, jolloin kuukautisetkaan eivät tule tai niiden väli voi venyä hyvin pitkäksi. Tämän vuoksi myös raskaaksi tuleminen voi kestää pidempään.
Lue myös: Moni nainen kärsii tietämättään oireyhtymästä nimeltä PCOS
Luomuraskaus onnistui
Tiinalle PCOS-diagnoosi oli jonkinasteinen helpotus.
”Olin googletellut oireita ja epäilin endometrioosia. Se voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista enemmän, joten olin helpottunut, ettei kyse ollutkaan siitä.”
Silti myös PCOS herätti huolta Tiinalle ja hänen miehelleen, jotka olivat jo pitkään haaveilleet lapsesta. Lääkäri kertoi, että raskaus olisi mahdollinen PCOS:sta huolimatta, mutta voisi vaatia lääkehoitoa ovulaation aikaansaamiseksi. Jos lääkitys ei auttaisi, voitaisiin harkita hedelmöityshoitoa.
Koska Tiina ja hänen miehensä olivat yrittäneet lasta jo kolme vuotta, suunniteltiin Tiinalle hormonihoitoja. Kuitenkin kuukausi ennen lääkityksen suunniteltua aloittamista Tiina tuli luonnollisesti raskaaksi. Raskaus eteni loppuun saakka, mutta vanhempien sylit jäivät tyhjiksi.
”Lapsella oli synnynnäinen sydänvika. Hän sai teho-osastolla RS-viruksen ja menehtyi 16 vuorokauden ikäisenä”, Tiina kertoo.
Vuotta myöhemmin Tiina ja hänen miehensä alkoivat yrittää toista lasta. Kun yrittämistä oli takana vuosi, alkoivat he jälleen puhua lapsettomuushoitoihin hakeutumisesta. Sitten Tiina tuli taas luonnollisesti raskaaksi. Raskautta seurattiin tarkasti, ja se eteni ongelmitta loppuun saakka. Nyt perheen kuopus on 2,5-vuotias.
”Olen kiitollinen, että olemme saaneet kaksi lasta ilman lapsettomuushoitoja”, sanoo Tiina.
Toiveena lapsi – PCOS voi vaikuttaa raskaaksi tulemiseen
Anna-Kaisa Porasen mukaan PCOS-potilaat ovat usein huolissaan nimenomaan lapsettomuudesta. Kuitenkin lapsettomuuslääkärin näkökulmasta haasteet ovat helposti hoidettavissa. Tutkimusten mukaan PCOS:aa sairastavat naiset saavat vähintään yhden lapsen yhtä todennäköisesti kuin muutkin naiset.
”Usein lapsiluku on jopa isompi kuin naisilla, joilla ei ole oireyhtymää. Raskaaksi tuleminen voi kestää pidempään, mutta hedelmällisyys voi myös säilyä kauemmin, koska munasoluja on lähtökohtaisesti enemmän”, sanoo Poranen.
Ovulaatiot voidaan käynnistää lääkkeellisellä ovulaatioinduktiohoidolla. Jos lääke ei tehoa ja potilaalla on ylipainoa, tulee painoa pudottaa lähemmäs normaalipainoa. Tässä voidaan käyttää insuliiniherkkyyteen vaikuttavaa metformiinilääkitystä, jota PCOS:ssa voidaan muutenkin käyttää painonpudotuksen tukena. Joskus voidaan myös kokeilla munasarjojen polttohoitoa, jossa ylimääräisiä munarakkuloita poltetaan pois.
”Tämän myötä kierto pyörii säännöllisesti noin puolen vuoden ajan, ja raskaaksi voi tulla ilman hoitoja”, Poranen sanoo.
Tarvittaessa voidaan myös tehdä koeputkihedelmöitys. IVF-hoitoon ei kuitenkaan Porasen mukaan herkästi lähdetä, koska se voi aiheuttaa munarakkuloiden ylituotantoa.
Hedelmällisyyttä suurempana haasteena Poranen pitää PCOS:ään liittyvää sairastavuutta myöhemmin elämässä. Tämä voi linkittyä ylipainoon, jota munasarjojen monirakkulaoireyhtymä usein aiheuttaa.
PCOS:n hoidossa elämäntavat ja ruokavalio korostuvat
Kuntosali, vähähiilihydraattinen dieetti, ketogeeninen ruokavalio. Metformiini, inositoli, vitamiinit, luontaistuotteet – kun Tiina yrittää hallita PCOS-oireitaan, kuuluu palettiin paljon kaikenlaista. Hän on hakenut apua kuukautishäiriöihin ja painonpudotukseen lääkäristä, ja lisäksi hän seuraa vertaistukiryhmissä jaettuja vinkkejä luontaistuotteista ja käsikauppavalmisteista.
Parhaillaan Tiina ei käytä hormonaalista ehkäisyä, koska toiveena on kolmas lapsi. Siksi kuukautisetkaan eivät säännöllisesti tule, jolloin Tiina kärsii kovista kivuista ja rajusta turvotuksesta.
”Tällä hetkellä kuukautiset ovat kuukauden myöhässä ja olen tehnyt kymmenen raskaustestiä.”
PCOS-potilaiden tärkein hoito ovat terveelliset elämäntavat ja painonpudotus tarvittaessa. Tämä voi säännöllistää kuukautiskiertoa, vähentää karvan kasvua ja mahdollistaa raskauden alkamisen ilman lapsettomuushoitoja. Lisäksi painonpudotus pienentää alkuraskauden keskenmenon riskiä. Tiinalla on ollut ainakin kaksi varhaista keskenmenoa.
”Monesti ihmiset sanovat, että kyllä sitä pystyy laihduttamaan, jos haluaa. Omalla kohdallani se ei mene niin.”
Kun painonnousu aiheuttaa stressiä ja oma keho tuntuu vieraalta, yrittää Tiina olla itselleen armollinen. Hän on opetellut hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.
Tiinan kokemuksen mukaan perusterveydenhuollossa ei aina tunneta PCOS:aa. Hän toivookin, että gynekologisista sairauksista puhuttaisiin avoimemmin.
”Ovathan nämä todella henkilökohtaisia asioita. Mutta jos niistä ei pysty puhumaan, miten niistä voi saada tietoa?”
Lue myös: Miten maksimoida raskaaksi tulon todennäköisyys? Lue gynekologin vinkit
MC-FI-00920