Hae Rosiesta

Jaa

Pidä huolta muististasi – huolehdi riittävästä B12-vitamiinin saannista

Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee, ja siksi sitä kannattaa ottaa tarvittaessa purkista. Tämä on tärkeää, sillä B12-vitamiinin puutos lisää muun muassa dementian ja aivohalvauksen riskiä.

teksti Tiina Laaninen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen

Millaisia oireita ikäihmisellä voi olla B12-vitamiinin puutteessa? 

Tarvitsemme B12-vitamiinia punasolujen muodostumiseen ja hermoston toimintaan. Jos punasolujen muodostuminen häiriintyy, seurauksena voi olla megaloblastinen anemia, minkä tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, huimaus ja hemoglobiinin lasku. Hermosto-oireina voi olla väsymyksen lisäksi muun muassa muisti- ja tunto-oireita, kuten raajojen pistelyä, sekä lihasheikkoutta. Mikäli ikääntynyt kärsii tämänkaltaisista, usein epämääräisiltä tuntuvista oireista, B12-vitamiinipitoisuus voi olla syytä selvittää verikokeella. 

Kuinka yleistä on, että ikääntyvä ei saa riittävästi B12-vitamiinia? 

Terveyskirjaston mukaan yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Tämän lisäksi moni kärsinee vitamiinin puutteesta tietämättään. Puutostilalle on tyypillistä, että se kehittyy hitaasti vuosien kuluessa ja usein huomaamatta. 

Mistä B12-vitamiinia saa? 

Eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta, maitotuotteista, kananmunista ja etenkin sisäelimistä. B12-vitamiinia on lisätty usein kasvimaitoihin ja -jogurtteihin. 

Mistä B12-vitamiinin puutos johtuu? 

Ikääntyneillä B12-vitamiinin liian vähäisen saannin syynä ei useinkaan ole ruokavalio, vaan se, että vitamiinin imeytyminen heikkenee iän myötä. Imeytymisen vähäisyys liittyy mahahapon erityksen vähenemiseen.  

Jos elimistössä on liian vähän B12-vitamiinia tai foolihappoa, seurauksena voi olla aminohappo homokysteiinin kertyminen kehoon. Tämä puolestaan lisää vanhemmalla iällä niin dementian kuin aivohalvausten riskiä. Riittävällä B12-vitamiinitasolla voi olla Alzheimerin taudin riskiä vähentävä vaikutus.  

Lue myös: Näin ehkäiset osteoporoosia – tarkista ruokavaliosi ja liikuntatottumuksesi 

Miten B12-vitamiinipuutoksen voi estää? 

Amerikkalaisissa suosituksissa yli 50-vuotiaita suositellaan hankkimaan suurimman osan B12-vitamiinistaan ravintolisistä tai B12-vitamiinilla täydennetyistä tuotteista. Näin siksi, että niiden lisätty vitamiini on niin sanottua vapaata vitamiinia, joka imeytyy paremmin, kun ruoan proteiineihin sitoutunut vitamiini. Jos ikääntyneellä todetaan selkeä B12-vitamiinin puutos, se voidaan hoitaa pistämällä säännöllisesti suuri määrä B12-vitamiinia lihakseen. 

Suomessa vastaavia suosituksia ei ole. Omaa B12-vitamiinipitoisuutta kannattaa kuitenkin seurata säännöllisesti ruokavaliosta riippumatta mittauksin, ja tarvittaessa käyttää B12-vitamiinivalmistetta. Mittaustuloksen eli transkobalamiiniin sitoutuneen aktiivisen B12-vitamiinipitoisuuen pitäisi olla vähintään 35 pmol/l. 

Vegaaneille ja usein myös kasvissyöjille suositellaan B12-vitamiinin saannin turvaamista vitamiinilisänä iästä riippumatta.  

Kuinka paljon B12-vitamiinia tarvitaan päivässä? 

Saantisuositus on 2 µg päivässä, jos vitamiinia saadaan eri lähteistä pitkin päivää. Tämän takia on tärkeä muistaa säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio, vaikka ruokahalu ikääntymisen myötä vähenisi. 

MC-FI-00363 

Asiantuntijana vegaaniravitsemukseen perehtynyt ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen. Hän on kirjoittanut teoksen Vegaanin ravitsemus (2019).