Hae Rosiesta

Jaa

Vegaani Ina Mikkola: ”Vasta nyt tajusin, kuinka tärkeä B12-vitamiini on”

Toimittaja ja juontaja Ina Mikkola siirtyi vegaaniseen ruokavalioon kuutisen vuotta sitten, mutta B12-vitamiinivalmisteita hän ei ole suosituksesta huolimatta syönyt säännöllisesti. Siksi B12-vitamiinitason mittaus oli paikallaan.

teksti Anne Ventelä ~ kuvat Roope Permanto

Halloumi, brie-juusto, Mustapekka – kun toimittaja ja juontaja Ina Mikkola siirtyi vegaaniseen ruokavalioon, oli juustosta luopuminen vaikein pala. Muut eläinperäiset tuotteet Mikkola oli ympäristösyistä ja eläinoikeuksien vuoksi jättänyt jo neljä vuotta aikaisemmin, mutta viimeinen askel täysin vegaaniseen ruokavalioon tuntui hankalalta.

”Sitten kokeilin olla ilman juustoa kuukauden ajan. Sen jälkeen juusto maistui mielestäni vain rasvalta, ja totesin, että voin hyvin luopua siitäkin”, Mikkola sanoo.

B12-vitamiinitesti, Ina Mikkola
Kasvikunnan tuotteet eivät luontaisesti sisällä tärkeää B12-vitamiinia. Ina Mikkola on huolehtinut B12-vitamiinin saannistaan käyttämällä vitaminoituja elintarvikkeita, kuten kauramaitoa.

B12-vitamiinin lähteenä vitaminoidut elintarvikkeet

Mikkola on syönyt täysin vegaanisesti kuutisen vuotta. Tänä aikana vegaanisten elintarvikkeiden tarjonta on kasvanut merkittävästi. Markkinoilla on monipuolisesti kasviperäisiä proteiinin lähteitä, vitaminoituja kasvijuomia, vegaanin arkea helpottavia eineksiä ja herkkujakin.

Vegaaneille suositellaan  ravintolisänä B12-vitamiinia, jota täysin kasviperäisestä ruokavaliosta on haastavaa saada tarpeeksi.

Ruokakauppojen laajentuneen valikoiman vuoksi vegaanisen ruokavalion noudattaminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin ennen, ja vegaani saa myös entistä helpommin tarvittavat ravinto- ja suoja-aineet. Tästä huolimatta vegaaneille suositellaan edelleen ravintolisänä B12-vitamiinia, jota täysin kasviperäisestä ruokavaliosta on haastavaa saada tarpeeksi. B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa: sen parhaita lähteitä ovat maksa, liha ja maitotuotteet.

Mikkola ei ole paria kuuriluontoista B-vitamiinipurkkia lukuun ottamatta syönyt vitamiinivalmisteita. Hän on luottanut siihen, että saa riittävästi B12-vitamiinia kaurajuomasta ja muista vitaminoiduista elintarvikkeista.

Siksi B12-vitamiinitaso oli hyvä tarkastaa verikokeella.

Kauramaidosta, chian siemenistä ja marjoista syntyy vegaaninen välipala.

Näin B12-vitamiinitestissä kävi

Ina Mikkola kävi B12-vitamiinitestissä yksityisellä lääkäriasemalla, missä aktiivisen B12-vitamiinin voi testauttaa ilman lähetettä. Testi kertoo aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuuden eli sen vitamiinin osuuden, jonka elimistö pystyy hyödyntämään.

Testiin tarvittiin vain yksi koeputki verta, ja tulokset tulivat lääkäriaseman verkkopalvelun kautta jo seuraavana päivänä. Hintaa testille tuli reilu satanen.

”Suositeltu minimiarvo on 35 pmol/l, ja minulla tulos oli yli sen”, Mikkola kertoo.

Tulokset yllättivät positiivisesti, sillä testin myötä Mikkola oli jo ehtinyt lukea lisää B12-vitamiinin tarpeesta ja roolista.

”Vasta nyt havahduin siihen, kuinka tärkeä homma B12-vitamiini on”, Mikkola sanoo.

Luulen, että alan jatkossakin seurata B12-vitamiinitasoa vitamiinitesteillä.

B12-vitamiini vaikuttaa muun muassa muistiin ja hermoston normaaliin toimintaan, ja sen puutos voi aiheuttaa parantumattomia neurologisia vaurioita. Siksi etenkin vegaanin tulee varmistaa, että saa vitamiinia ruokavaliostaan riittävästi.

Vaikka Mikkola oli käyttänyt vitaminoituja kasvijuomia, ei hän tämän tarkemmin ollut kiinnittänyt huomiota B12-vitamiinin saantiin. Jatkossa hän aikoo syödä vitamiinia myös purkista.

B12-vitamiinitesti, Ina Mikkola
Laboratoriotesti havahdutti Ina Mikkolan ajattelemaan tarkemmin B12-vitamiinin saantia.

”Olen tottunut elämäni aikana mittauttamaan hemoglobiiniarvoja, mutta B12-vitamiinia ei ole tullut mieleen mitata”, Mikkola sanoo.

Alhainen hemoglobiiniarvo paljastaa anemian, jonka yleisin syy on raudanpuute. Myös B12-vitamiinin puutos voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa anemiaa, mutta siihen voi mennä vuosia. Ei siis kannata jäädä odottamaan, että puutos tulee mahdollisesti ilmi hemoglobiinimittauksessa.

”Selkeästi pitäisi mitata myös B12-vitamiinia, koska vegaani ei saa sitä samaan tapaan kuin sekasyöjät. Luulen, että alan jatkossakin seurata B12-vitamiinitasoa vitamiinitesteillä.”