Mistä eri syistä kohdunkaulaan ja emättimen suulle voi tulla solumuutoksia?
Solumuutosten taustalla on aina ihmisen papilloomavirusinfektio (HPV). HPV-tyyppejä on olemassa yli 200, joista kolmellatoista on ”korkea potentiaali” aiheuttaa genitaalialueelle solumuutoksia. Juuri näitä virustyyppejä seulotaan ilmaisissa joukkoseulonnoissa.
Suurin osa suomalaisista sairastaa elämänsä aikana HPV-infektion, yleensä tietämättään, eikä se aiheuta solumuutoksia. Papilloomavirus on erittäin yleinen seksin kautta tarttuva virus, yhdynnän lisäksi se voi tarttua suuseksissä tai käsien välityksellä.
Milloin muutokset ovat huolestuttavia?
HPV-tartunta on miltei aina oireeton ja 90 prosenttia infektioista paranee omia aikojaan vajaassa vuodessa. Joskus infektio kuitenkin pitkittyy ja voi tällöin aiheuttaa kohdunkaulaan, emättimeen ja ulkosynnyttimille solumuutoksia. Syytä sille, miksi tulehdus ei aina parane itsekseen, ei tiedetä.
Muutokset ovat hitaita, sillä HPV-infektion kehittyminen syöväksi kestää keskimäärin 10−15 vuotta. Tämän takia muutokset havaitaan tehokkaasti valtakunnallisilla seulonnoilla, joihin naiset saavat Suomessa kutsun viiden vuoden välein 30−65-vuotiaina. Osassa kunnissa seulontoihin kutsutaan myös 25-vuotiaat. Rokottamattomalla paras tapa ehkäistä kohdunkaulan syöpää on osallistua seulontoihin.
Mitkä asiat altistavat HPV-muutoksille?
Sukupuoliteitse tarttuvalta HPV-infektiolta on vaikea suojautua. Kondomi estää tarttumista jonkin verran, mutta ei sataprosenttisesti. Merkittävä asia, johon voi vaikuttaa itse, on tupakoinnin välttäminen. Tutkimusten perusteella tupakointi pitkittää ja vaikeuttaa HPV-infektioita, ja tupakoivien HPV-infektiot paranevat muita huonommin.
Miksi seulontoihin kannattaa osallistua?
Seulonnat toimivat Suomessa hyvin, mutta niihin osallistuu valitettavasti vain noin 70 prosenttia kutsun saaneista. Seulontojen ansiosta solumuutokset havaitaan yleensä varhain ja niiden kehittyminen syöviksi voidaan estää. Ilman seulontoja genitaalialueen syöpiä diagnosoitaisiin Suomessa merkittävästi enemmän.
Miten kannattaa toimia, jos seulonta on jäänyt väliin?
Asiasta on hyvä keskustella oman gynekologin kanssa. Hän voi ottaa näytteet tarvittaessa gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.
Miten solumuutokset oireilevat?
Solumuutokset ovat salakavalia, koska ne ovat tavallisesti pitkään oireettomia. Tämän takia on tärkeää, että osallistuu seulontaan, kun siihen saa kutsun.
Toisinaan solumuutos voi oireilla toistuvana yhdynnän jälkeisenä verisenä vuotona. Tällöin on tärkeä hakeutua lääkäriin ja ottaa papa- ja HPV-näytteet. Jos näytteet jäävät vuosiksi ottamatta ja solumuutokset kehittyvät kohdunkaulansyöväksi, oireina on tyypillisesti esimerkiksi vuotohäiriöitä, pahanhajuista valkovuotoa ja alavatsan kipua.
On hyvä muistaa, ettei infektio välttämättä näy testissä heti, sillä virus on voinut uinua elimistössä jopa kymmeniä vuosia ennen kuin herää.
Miten papa- ja HPV-testi tehdään?
Sekä papa- että HPV-näytteen ottaa lääkäri tai näytteenottoon koulutettu hoitaja. Kyseessä on nopea gynekologinen tutkimus, joka ei satu, mutta voi tuntua nipistyksenä tai muuten epämiellyttävältä.
Seulontaohjelmassa voidaan käyttää joko papakoetta tai 30 vuotta täyttäneillä HPV-testiä. Esimerkiksi HUSin alueella on käytäntönä, että papa-näyte tutkitaan vain, jos HPV-näyte on positiivinen.
Lue myös: Mitä kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksessa tapahtuu?
Mitä tapahtuu, jos seulonnan HPV-testin tulos on positiivinen?
Seulontaan osallistuva saa testituloksesta riippumatta vastauksen kotiin kirjeitse. Jos HPV-testi on positiivinen, mutta irtosolu- eli papa-näytteessä ei ole muutoksia, on tyypillistä, että tilannetta seurataan ja uusi näyte otetaan 13−24 kuukauden kuluttua. Jos tulos on edelleen positiivinen, nainen ohjataan lisätutkimuksiin, kuten kolposkopiaan, jossa kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alue tutkitaan optisesti suurentavan laitteen avulla.
Lue myös: HPV-testi on positiivinen − mitä seuraavaksi tapahtuu?
Miten solumuutoksia hoidetaan?
Tarvittaessa kohdunkaulan muutoksia voidaan hoitaa paikallispuudutuksessa sähkösilmukalla. Hoito kestää joitakin sekunteja, ja sen aikana esimerkiksi kohdunsuulta voidaan poistaa koko muutosalue. Hoito on tehokas, eikä vaikuta esimerkiksi naisen hedelmällisyyteen.
Entä jos minulla todetaan kohdunkaulan syöpä?
Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten neljänneksi yleisin syöpä. Suomessa seulonnat ovat vähentäneet merkittävästi diagnooseja, ja niitä tehdään nykyään vuosittain 150−175.
Kohdunkaulan syövän hoito on aina yksilöllistä. Usein hoitona on leikkaus. Mikäli syöpä ei ole levinnyt, ennuste on yleensä hyvä.
Lue myös: Eijan vatsakipujen syynä oli kohdunkaulan syöpä – ”Haluan elää pelottomasti”
Mikä on HPV-rokote ja kenelle sitä tarjotaan?
Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluu nykyään maksuton HPV-rokote 10−12-vuoden iässä. Rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta erinomaisesti. Erityisesti sillä torjutaan kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Rokote on todettu täysin turvalliseksi. Rokotteen voi ostaa myös reseptillä apteekista, mutta yli 30-vuotiaille siitä ei välttämättä ole hyötyä.
Lue myös: HPV-testi on papakoetta luotettavampi kohdunkaulan syövän seulonnassa
Sekä: Yksi näyte voi antaa tietoa monesta sairaudesta – biopankit toimivat lääkekehityksen työkaluina
MC-FI-01001