Hae Rosiesta

Jaa

Raudanpuute ja lapsettomuus – onko niillä yhteyttä?

Raudanpuute on hiljainen ja näkymätön vaiva, joka voi olla syynä lapsensaantivaikeuksiin. Mutta kuka on raudanpuutosriskissä ja miksi? Entä kannattaako lasta toivovan naisen turvautua lisärautaan? Lapsettomuuslääkäri vastaa.

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, lapsettomuuslääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast, Dextran Lapsettomuusklinikka

Aiheuttaako raudanpuute tutkimusten mukaan lapsettomuutta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfast?

Viitteitä tästä on olemassa, joskin tutkimustieto asiasta on vielä varsin puutteellista. Ensimmäinen yhteys havaittiin 90-luvulla tutkimuksessa, jossa selvitettiin raudanpuutteen ja hiustenlähdön yhteyttä. Huomattiin, että hiustenlähdöstä sekä lapsettomuudesta kärsineet naiset tulivat raskaaksi rautavarastojen korjauksen jälkeen ilman muita hoitoja.

Eräässä toisessa ulkomaisessa tutkimuksessa havaittiin, että rautalisää saaneilla tutkittavilla oli vähemmän lapsettomuutta kuin ryhmässä, joka ei ollut saanut lisärautaa.

Olette Dextran Lapsettomuusklinikalla tutkimassa raudanpuutteen ja lapsettomuuden yhteyttä. Mitä voit kertoa tutkimuksesta tässä vaiheessa?

Meillä on tällä hetkellä käynnissä tutkimus, jossa tutkitaan naisia, joilla on matalat rauta-arvot ja joille on suunnitteilla koeputkihedelmöityshoito. Kaikki tutkimukseen osallistuvat naiset saavat rautalisän jossain vaiheessa ennen pakastetun alkion siirtoa.

Emme vielä tiedä, missä kohtaa raskauden alkuvaihetta lisäraudan saanti voisi vaikuttaa raskauden alkamiseen, mutta oletamme, että rauta on osallisena sekä kypsyvässä munasolussa että kohdun limakalvolla. Koetamme tällä tutkimuksella osoittaa, että riittävällä raudansaannilla voi olla yhteys parempaan alkion laatuun sekä siihen, miten hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään.

Ensimmäisiä tutkimustuloksia odotamme keväällä 2022.

Lue myös: Bloggaaja Mirva Rajala: ”Raudanpuute selitti oudot oireeni”

Miksi riittävät rautatasot näyttävät edesauttavan lapsensaantia?

Rautaa tarvitaan runsaasti kypsyvässä munarakkulassa: mitä kypsempi munarakkula, sitä enemmän siinä on rautaa. Toisaalta rautaa on paljon myös kohdun limakalvon kaltaisissa, nopeasti uudistuvissa kudoksissa.

Näyttäisi siltä, että nimenomaan varastorauta, eli ferritiini, on avainasemassa lapsettomuuden kannalta. Vaikka veren rauta-arvo, eli hemoglobiini, ei raskautta toivovalla naisella olisi aneeminen, riittää, että hänen ferritiiniarvonsa on matala. Ferritiiniarvo on matala, kun se jää alle 30 mittayksikön.

Ketkä lisääntymisikäiset naiset ovat raudanpuutosriskissä?

Riskissä ovat useimmiten naiset, joilla on runsaat kuukautiset. Lisäksi kasvissyöjät ja vegaanit sekä niin sanotut himoliikkujat.

Raudanpuutos voi siis johtua useasta syystä: runsaissa kuukautisissa rautapitoinen veri vuotaa pois, kasvisravinnosta ei kerry riittävästi rautaa kehon tarpeisiin tai rauta katoaa suolen limakalvoilta kiihtyvään tahtiin raskaan fyysisen kuormituksen seurauksena.

Lue myös: Triathlonisti Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen: ”Mittautan rauta-arvoni pari kertaa vuodessa”

Onko nykyajan elintavoilla yhteys raudanpuutteeseen?

Näkisin, että on. Kasvissyönti ja vegaanius ovat toki sinänsä kannatettavia dieettejä, mutta rautaa niistä ei usein heru riittävästi.

Rautaa esiintyy ravinnossa kahdessa muodossa, hemirautana ja ei-hemirautana. Kasvikunnan tuotteet sisältävät ei-hemirautaa, joka imeytyy eläinperäistä hemirautaa monin verroin heikommin ihmisen elimistöön.

Lapsettomuuslääkärinä näen nykynaisten raudanpuutteen vastaanotollani miltei päivittäin. Dextran lapsettomuusklinikan naispotilaista noin 40 prosenttia on tutkitusti raudanpuutteessa.

Mitkä ovat parhaat raudan lähteet?

Parhaita raudan lähteitä ovat liha, verituotteet, maksa ja maksamakkara. Rautaa saa hyvin myös kokojyvästä ja leseistä sekä esimerkiksi soijarouheesta, vihreistä linsseistä, monista siemenistä ja pähkinöistä sekä härkäpavuista.

Kannattaako lasta toivovan mittauttaa rauta-arvonsa, ellei raskautta kuulu?

Kyllä kannattaa. Lapsettomuusklinikallamme ferritiiniarvo mitataan lähes kaikilta lapsettomuushoitoihin hakeutuvilta naisilta.

Lue myös: Saatko riittävästi rautaa? Moni kärsii tietämättään raudanpuutteesta

Onko lasta haluavan naisen syytä ottaa lisärautaa purkista? Miten pitkä rautakuurin kannattaa olla?

Ei siitä haittaakaan ole. Omat rauta-arvot on kuitenkin hyvä mittauttaa laboratoriossa ennen rautakuurin aloittamista.

Tablettikuurina varastoraudan korjaantuminen vie yleensä 3–6 kuukautta. Jos lapsensaannilla on kiire ja nainen on hakeutunut lapsettomuushoitoihin, rauta-arvot korjataan yleensä suonensisäisellä rauta-annoksella. Tällöin kerta tai kaksi riittää naisen varastoraudan, eli ferritiinin, kohottamiseen.

Rautatabletti kannattaa ottaa vain joka toinen päivä. Syy tähän löytyy maksasta: kun keho saa rautaa, maksa alkaa tuottaa hepsiini-nimistä entsyymiä, joka jarruttaa liian raudan varastoitumista. Hepsiinin tuotto jatkuu kaksi vuorokautta kerrallaan, joten jokapäiväisessä rautalisän saannissa tuo hepsiinijarru on jatkuvasti päällä. Kun rautaa ottaa vain joka toinen päivä, rauta imeytyy paremmin.

Lue myös: Sadun endometrioosi todettiin viiveellä – raskaus onnistui silti lapsettomuus­hoidoilla

Sekä: Tehoaako raudanpuutteen hoito? Näin varmistat raudan imeytymisen

MC-FI-00531

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfvastilla on yli 20 vuoden kokemus lapsettomuuden hoidosta. Hän työskentelee lapsettomuuslääkärinä Dextran Lapsettomuusklinikalla.