Hae Rosiesta

Jaa

Mitä vitamiineja raskausaikana tarvitaan?

Raskausaika lisää ravintoaineiden tarvetta. Kun vatsassa kasvaa uusi elämä, osa vitamiineista pitää ottaa purkista. Joskus oikea annos vaatii vitamiinitasojen mittausta.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockPhotos
asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Jenni Viitasalo

Miksi odottava äiti tarvitsee vitamiini­lisiä, ravitsemus­terapeutti Jenni Viitasalo?

Raskaus lisää monien ravintoaineiden tarvetta. Ravintolisillä huolehditaan, että sikiö kasvaa ja kehittyy normaalisti.

Odottaja huolehtii pääosin vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti. Se ei kuitenkaan aina onnistu, eikä riitä. Ruokavaliossamme on liian vähän luontaisia vitamiinien lähteitä, kuten kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Arviolta vain neljäsosa naisista syö niitä päivittäin suositellun määrän eli 500 grammaa.

Onko vitamiineissa äitiysvitamiineja?

Raskausaikana tarvitaan erityisesti D-vitamiinia ja folaattia. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa luustolle välttämättömän kalsiumin imeytymiseen ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Folaatin vähyys altistaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle ja synnynnäisille epämuodostumille.

D-vitamiinia saa vitaminoiduista maitotuotteista ja kasvijuomista, kasvimargariinista ja kalasta. Folaattia löytyy runsaasti kuitua sisältävistä ruoka-aineista, eli kasviksista, marjoista, hedelmistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä.

Koska D-vitamiini ja folaatti vaikuttavat merkittävästi sikiön kehitykseen, jokaiselle odottajalle suositellaan D-vitamiini- ja foolihappolisää. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto.

Lue myös: Haaveissa vauva? Folaattia tarvitaan etenkin raskauden suunnitteluvaiheessa

Miten foolihappoa ja D-vitamiinia käytetään raskaus­aikana?

Foolihappoa tulisi käyttää jo, kun suunnittelee raskautta. Jos raskaus alkaa yllättäen, foolihappolisä otetaan käyttöön heti, kun raskaus varmistuu. Suositeltu annos on 400 mikrogrammaa.

Foolihappoa käytetään 12. raskausviikon loppuun. Raskausajan tarpeisiin suunnitellut monivitamiinivalmisteet sisältävät foolihappoa, ja niitä voi käyttää turvallisesti raskauden loppuun asti. Folaatti on vesiliukoinen vitamiini, eikä yliannostuksen vaaraa ole.

D-vitamiinia tulee käyttää koko raskauden ja imetyksen ajan. Suositeltu annos on 10 mikrogrammaa. Sitä ei kannata ylittää, ellei ole todettu verikokeella D-vitamiinin puutetta. D-vitamiini on rasvaliukoinen, elimistöön varastoituva vitamiini.

Miten odottajan ruokavalio vaikuttaa vitamiinilisiin?

Ravintolisien riittävään saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, jos noudattaa erityisruokavaliota tai itsellä on jokin ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttava sairaus.

Hyvin kasvispainotteisessa tai vegaaniruokavaliossa voidaan tarvita muita vitamiineja kaikille suositeltujen vitamiinien lisäksi. Vegaaniruokavaliota tulee täydentää ainakin B12-vitamiinilla ja jodilla.

Ellei odottajan ruokavalioon kuulu maitotuotteita tai kalsiumilla täydennettyjä kasvimaitojuomia, tarvitaan kalsiumlisää. Kalsiumin saannista ei tarvitse olla huolissaan, jos käyttää päivittäin 5–6 desilitraa maito- tai kasvimaitotuotteita ja syö lisäksi muutaman siivun juustoa tai tofua.

Mikä heikentää vitamiinien imeytymistä?

D-vitamiini imeytyy huonommin, jos ottaa sen tyhjään vatsaan. Se kannattaa nauttia rasvaa sisältävän ruoan yhteydessä, vaikka aamulla voileivän kanssa tai aterialla, jonka valmistuksessa on käyttänyt öljyä.

Suoliston kunto vaikuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymiseen. Esimerkiksi hoitamaton keliakia tai muu suolistosairaus voi heikentää vitamiinitasoja.

Vitamiinit imeytyvät parhaiten ruoasta. Odottajan kannattaa keskittyä syömään ruokaa, jossa on paljon suojaravintoaineita, mutta kohtalaisesti energiaa.

Jos käyttää sekä kalsium- että rautalisää, niiden välillä tulee olla vähintään neljän tunnin tauko.

Seurataanko raskausaikana vitamiini­tasoja mittauksilla?

Neuvolassa seurataan rutiininomaisesti vain rautatasoja, koska isolla osalla naisista veren hemoglobiinipitoisuus laskee raskauden loppupuolella.

D-vitamiinimittaukseen kannattaa hakeutua, jos ruokavalioon ei kuulu D-vitamiinin lähteitä ja D-vitamiinilisän käytöstä on pitkä aika.

Oman elimistön D-vitamiinipitoisuus ja tarvittavan vitamiinilisän suuruus selviävät verikokeella. Mittaus kannattaa uusia muutaman kuukauden kuluttua, jotta näkee, onko vitamiiniannos oikea.

Lue myös: Äidin raskausajan raudanpuutos voi altistaa lapsen ongelmille myöhemmin

MC-FI-01341

Kysymyksiin vastasi raskausajan ravitsemusterapiaa tarjoavan Ruokavalioneuvolan laillistettu ravitsemusterapeutti Jenni Viitasalo.