Hae Rosiesta

Jaa

PMS-oireet ja esivaihdevuodet – pahentuuko PMS-oireilu iän myötä?

Vatsaa turvottaa, rinnat aristavat ja mielialat vaihtelevat. Ennen kuukautisia ilmenevät PMS:n eli premenstruaalioireyhtymän oireet ovat tuttuja monelle naiselle. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sara Veleva kertoo, voimistuvatko PMS-oireet esivaihdevuosi-iässä.

teksti Anni Turpeinen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi, FT Sara Veleva Aavasta

Mistä PMS-oireet johtuvat?

PMS:n tarkkaa syytä ei tunneta, mutta oireiden tiedetään liittyvän hormonaalisiin muutoksiin ja vaihteluihin kuukautiskierron aikana. Estrogeenin ja progesteronin tasojen vaihteluiden uskotaan olevan pääasiallinen PMS-oireiden aiheuttaja, mutta asia on silti monimutkaisempi. Lisäksi jotkut naiset ovat herkempiä normaaleille kuukautiskierron aikana tapahtuville hormonaalisille muutoksille, mikä voi olla syynä voimakkaampiin PMS-oireisiin.

Kuukautiskierron aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa esimerkiksi suoliston seinämän liikkuvuuteen, mikä saa olon tuntumaan turvonneelta. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös aivojen kemiallisiin välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin, joka vaikuttaa mielialan säätelyyn ja voi aiheuttaa masennuksen ja ahdistuksen tunteita.

Miten nainen voi itse lievittää PMS-oireitaan?

Nainen voi kokea erilaisia PMS-oireita elämänsä aikana, eivätkä ne välttämättä tunnu joka kuukausi samanlaisilta. Stressin ja alkoholin välttäminen, riittävä uni, liikunta ja terveellinen, vähäsuolainen ruokavalio lievittävät PMS-oireita. Lääkehoitona voidaan käyttää yhdistelmäehkäisyvalmistetta, jolloin ovulaatio estetään kokonaan. Hormonaalinen ehkäisy on turvallista myös yli 40-vuotiaille tupakoimattomille naisille.

Lue myös: Nyt kiukuttaa – mikä avuksi vaihdevuosien mielialan vaihteluun?

Mistä johtuu, että PMS-oireet voivat pahentua esivaihdevuosi-iässä?

Kuukautiset loppuvat keskimäärin noin 51-vuotiaana. Tämä voi tapahtua kuitenkin jo alle 40-vuotiaana, jolloin puhutaan varhaisesta menopaussista. Tyypillisesti noin 40-vuotiaan naisen elimistö alkaa valmistautua vaihdevuosiin. Tämän vuoksi fertiliteetti alkaa heikentyä ja erilaisia oireita voi alkaa esiintyä. Tällöin puhutaan esivaihdevuosista. Oireita voi olla satunnaisesti tai säännöllisesti. Kuukautiskierto voi lyhentyä, vuodon määrä vaihdella, ovulaatiokipuja esiintyä ja PMS-oireet voimistua. Jokaisella näistä oireista on erilainen syntymekanismi.

Selvää yhteyttä PMS-oireiden ja esivaihdevuosioireiden välillä ei ole, vaikka PMS-oireita on yritetty selittää esimerkiksi kuukautisia edeltävällä estrogeenin laskulla tai progesteronitasojen heilahtelulla. Kannattaa myös muistaa, että PMS-oireita voi esiintyä myös melko nuorella iällä, vaikka teini-ikäisellä. Oireiden luonnetta voi tulla aina selvittämään gynekologin vastaanotolle muiden oireita aiheuttavien syiden poissulkemiseksi.

Mitä muita oireita esivaihdevuosiin kuuluu?

Esivaihdevuosien aikana kuukautiskiertoon liittyvien hormonien tasapaino alkaa häiriintyä. Joskus kuukautiset voivat tulla runsaina, joskus jäädä kokonaan tulematta. Runsasta vuotoa voivat aiheuttaa myös kohdun polyypit ja myoomat, joiden mahdollisuus lisääntyy iän myötä. Ne ovat yleensä hyvälaatuisia ja paljastuvat gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.

Esivaihdevuosien aikana estrogeenitason heilahtelu voi aiheuttaa mielialojen vaihtelun lisäksi satunnaisia kuumia aaltoja ja hikoilua. Stressi ja vähäinen uni voivat pahentaa näitä oireita. Joskus ylimääräinen hikoilu voi olla kokonaan jatkuvan stressin aiheuttamaa.

Milloin on syytä mitata FSH? Entä AMH?

Aivolisäkkeen etulohko erittää munarakkuloita kypsyttävää hormonia eli FSH:ta. Naisilla se stimuloi munarakkuloiden kasvua ja naishormonien eritystä. FSH-määritystä käytetään naisilla lapsettomuuden ja kuukautiskierron häiriöiden syyn selvittämisessä. FSH-taso on tyypillisesti aaltoileva, joten yksi arvo ei kerro kaikkea hedelmällisyydestä tai siitä, ovatko munasarjat lopettaneet toimintansa.

AMH- eli Anti-Müller-hormonin mittaus kertoo, kuinka paljon munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita. AMH:n tason mittausta käytetään hedelmällisyyden ja munasarjojen toimintavajeen arviointiin.

FSH- ja AMH-mittaukset voidaan tehdä, mutta ne eivät kerro, miltä naisesta tuntuu. Ultraäänitutkimuksella ja gynekologin kanssa keskustelemalla päästään yleensä hyvään hoitosuunnitelmaan.

Ennustavatko esivaihdevuosien rajut PMS-oireet vaikeita vaihdevuosioireita?

Näin sanotaan, mutta tämä on lähinnä urbaani legenda. PMS ja vaihdevuodet ovat kaksi erillistä hormonaalista vaihetta, joita naiset kokevat eri elämänvaiheissa. PMS tapahtuu kuukautiskierron aikana ja merkitsee ovulaatiota, kun taas vaihdevuodet merkitsevät lisääntymisvuosien loppua.

Vaikka PMS-oireiden ja vaihdevuosien oireiden välillä voi olla joitakin yhtäläisyyksiä, ne ovat yleensä erillisiä ja esiintyvät eri vaiheissa naisen lisääntymisikää. On kuitenkin tärkeää huomata, että jokaisen naisen kokemus PMS:stä ja vaihdevuosista voi vaihdella merkittävästi. Jotkut naiset saattavat kokea voimakkaampia PMS-oireita, mutta se ei välttämättä tarkoita, että heillä olisi myöhemmässä vaiheessa voimakkaampia vaihdevuosioireita.

Lue myös: Jaana, 51, kärsi vaikeista vaihdevuosioireista: ”Olin ärtynyt koko ajan”

sekä: Vaikeat vaihdevuosioireet – vai sittenkin jotain muuta?

MC-FI-01779

Kysymyksiin vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi, FT Sara Veleva Aavasta