Hae Rosiesta

Jaa

B12-vitamiinin puutos yleistyy iän myötä

Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta on B12-vitamiinin puutos. Miksi? Ja miten vajeelta voisi välttyä?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta

Miksi ikä nostaa B12-vitamiinin puutoksen riskiä? 

Yksi syy on siinä, että iän myötä erilaisten ravintoaineiden imeytyminen heikkenee luonnostaan. Tämän vitamiinin imeytymishäiriö on kuitenkin tavallisempaa niillä, joilla on käytössään protonipumpun estäjiä eli närästystä helpottavia happosalpaajalääkkeitä.

B12-vitamiini sitoutuu ruoassa proteiiniin, ja jotta vitamiinin saisi elimistössä hyötykäyttöön, on mahahappojen irrotettava se proteiinista. Protonipumpun estäjät vähentävät pitkässä käytössä mahahappoja, eikä B12-vitamiinia silloin imeydy tarpeeksi verenkiertoon.

Mahalaukussa voi olla myös tulehdus eli atrofinen gastriitti, joka tunnetaan nimellä hapoton maha. Sekin altistaa ikääntyneen B12-vitamiinin puutteelle.

Arviolta yksi kymmenestä suomalaisesta eläkeikäisestä potee B12-vitamiinin puutetta.

Mitkä muut syyt voivat niukentaa B12-vitamiinin imeytymistä?

Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksessa käytettävä metformiini on lääke, joka vähentää B12-vitamiinin imeytymistä ja altistaa tämän vitamiinin vajeelle. Monet vatsan alueen tai maha-suolikanavan leikkauksetkin voivat niukentaa B12:n imeytymistä – yksi esimerkki on lihavuusleikkaus.

Mitä iäkkäämmäksi ihminen tulee, sitä todennäköisempää myös on, että ruoka ei maistu samalla tapaa kuin nuorempana. Tämä voi johtaa yksipuoliseen ruokailuun, jolloin ikääntynyt syö niukasti ja lähinnä sitä, mikä maistuu parhaiten. Silloin voi kehittyä B12-vitamiinin puutos. Samoin käy, jos ikääntynyt käyttää runsaasti alkoholia.

Lue myös: 9 kysymystä B12-vitamiinin puutoksesta – tunnetko oireet?

Millaisia oireita B12-puutos aiheuttaa? Ja miten nopeasti oireet ilmaantuvat?

Vesiliukoisuudestaan huolimatta B12-vitamiini varastoituu osin maksaan – sen vuoksi vajeesta syntyvät oireet kehittyvät hiipien ja jopa vuosien viiveellä.

Tavallisimpia B12-vitamiinin puutosoireita on anemia. Anemia puolestaan voi ilmetä väsymyksenä, heikotuksena, hengästymisalttiutena sekä kalpeutena ja huulten sinerryksenä.

Muita tämän vitamiinin puutosoireita voivat olla erilaiset hermostolliset oireet, kuten käsien ja jalkojen pistely ja puutuminen sekä raajoissa tuntuva lihasheikkous.

Myös neurokognitiiviset oireet saattavat kieliä B12-vitamiinin puutteesta. Niihin kuuluvat hajamielisyys ja erilaiset muistihäiriöt, kuten vaikeus palauttaa asioita mieleen. Masennuskin voi joskus olla B12:n puutteen perua.

Vakavimpia B12-vitamiinin puutteen oireita ovat verisuonitukokset sekä vakavat neurologiset ja neuropsykiatriset ongelmat. Jälkimmäisissä on kyse esimerkiksi psykooseista sekä dementoivista sairauksista.

Lue myös: B12-vitamiinin mittaus paljastaa kärsitkö puutoksesta

Mistä B12:ta saa ravinnossa parhaiten? Millä päivittäinen tarve täyttyy?

B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta ja maitotuotteista. Onneksi päivittäisen B12-vitamiinin tarpeen saa helposti täyteen.

Riittävästi tätä vitamiinia kertyy, jos esimerkiksi juo lasillisen maitoa, piimää tai jotakin B12-vitamiinilla täydennettyä kasvimaitoa ja syö yhden kananmunan sekä pari juustosiivua.

Toinen esimerkki: 30 grammassa eli parissa ruokalusikallisessa maksamakkaraakin on riittävästi B12-vitamiinia päivittäiseen tarpeeseen. Tarvittaessa B12:ta voi ottaa ravintolisänä purkista.

Kenen ikääntyneen kannattaa mittauttaa B12-vitamiinin taso laboratoriossa? 

Etenkin henkilön, jolla on muistihäiriöitä tai joka syö kovin yksipuolisesti. Myös ikääntyneen, jolla on ollut pidempään käytössään happosalpaajavalmisteita tai diabeteslääke metformiini tai joka on ollut vatsan seudun leikkauksessa, voisi olla hyvä mittauttaa B12-arvo.

B12-vitamiinia mitataan elimistöstä verikokeella. Vitamiinin aktiivista muotoa elimistössä mittaava koe kertoo luotettavammin B12-vitamiinin pitoisuuden kuin niin sanottu kokonaispitoisuutta määrittävä koe.

Lue myös: Saatko riittävästi B12-vitamiinia? Testaa itsesi!

sekä: Voiko väsymyksen syynä olla puutteellinen ravinto?

MC-FI-01725

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta. Lähteenä myös duodecim.fi sekä huslab.fi.