Millaisia oireita ikäihmisellä voi olla B12-vitamiinin puutteessa?
Tarvitsemme B12-vitamiinia punasolujen muodostumiseen ja hermoston toimintaan. Jos punasolujen muodostuminen häiriintyy, seurauksena voi olla megaloblastinen anemia, minkä tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, huimaus ja hemoglobiinin lasku. Hermosto-oireina voi olla väsymyksen lisäksi muun muassa muisti- ja tunto-oireita, kuten raajojen pistelyä, sekä lihasheikkoutta. Mikäli ikääntynyt kärsii tämänkaltaisista, usein epämääräisiltä tuntuvista oireista, B12-vitamiinipitoisuus voi olla syytä selvittää verikokeella.
Kuinka yleistä on, että ikääntyvä ei saa riittävästi B12-vitamiinia?
Terveyskirjaston mukaan yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Tämän lisäksi moni kärsinee vitamiinin puutteesta tietämättään. Puutostilalle on tyypillistä, että se kehittyy hitaasti vuosien kuluessa ja usein huomaamatta.
Mistä B12-vitamiinia saa?
Eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta, maitotuotteista, kananmunista ja etenkin sisäelimistä. B12-vitamiinia on lisätty usein kasvimaitoihin ja -jogurtteihin.
Mistä B12-vitamiinin puutos johtuu?
Ikääntyneillä B12-vitamiinin liian vähäisen saannin syynä ei useinkaan ole ruokavalio, vaan se, että vitamiinin imeytyminen heikkenee iän myötä. Imeytymisen vähäisyys liittyy mahahapon erityksen vähenemiseen.
Jos elimistössä on liian vähän B12-vitamiinia tai foolihappoa, seurauksena voi olla aminohappo homokysteiinin kertyminen kehoon. Tämä puolestaan lisää vanhemmalla iällä niin dementian kuin aivohalvausten riskiä. Riittävällä B12-vitamiinitasolla voi olla Alzheimerin taudin riskiä vähentävä vaikutus.
Lue myös: Näin ehkäiset osteoporoosia – tarkista ruokavaliosi ja liikuntatottumuksesi
Miten B12-vitamiinipuutoksen voi estää?
Amerikkalaisissa suosituksissa yli 50-vuotiaita suositellaan hankkimaan suurimman osan B12-vitamiinistaan ravintolisistä tai B12-vitamiinilla täydennetyistä tuotteista. Näin siksi, että niiden lisätty vitamiini on niin sanottua vapaata vitamiinia, joka imeytyy paremmin, kun ruoan proteiineihin sitoutunut vitamiini. Jos ikääntyneellä todetaan selkeä B12-vitamiinin puutos, se voidaan hoitaa pistämällä säännöllisesti suuri määrä B12-vitamiinia lihakseen.
Suomessa vastaavia suosituksia ei ole. Omaa B12-vitamiinipitoisuutta kannattaa kuitenkin seurata säännöllisesti ruokavaliosta riippumatta mittauksin, ja tarvittaessa käyttää B12-vitamiinivalmistetta. Mittaustuloksen eli transkobalamiiniin sitoutuneen aktiivisen B12-vitamiinipitoisuuen pitäisi olla vähintään 35 pmol/l.
Vegaaneille ja usein myös kasvissyöjille suositellaan B12-vitamiinin saannin turvaamista vitamiinilisänä iästä riippumatta.
Kuinka paljon B12-vitamiinia tarvitaan päivässä?
Saantisuositus on 2 µg päivässä, jos vitamiinia saadaan eri lähteistä pitkin päivää. Tämän takia on tärkeä muistaa säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio, vaikka ruokahalu ikääntymisen myötä vähenisi.
MC-FI-00363