Hae Rosiesta

Jaa

Naisen hormonihäiriöt vaikuttavat raskaaksi tulon todennäköisyyteen

Munasarjan toimintahäiriö on naisten lapsettomuuden tavallisin syy. Onneksi raskaaksi tulemista vaikeuttavat hormonihäiriöt ovat usein selvitettävissä ja hoidettavissa.

teksti Anneli Juutilainen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana lisääntymislääketieteen erikoislääkäri, LT Katriina Niemelä, Felicitas Mehiläinen Oulu

Miten yleistä on, että naisten lapsettomuus johtuu hormonitoiminnan häiriöistä, lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Katriina Niemelä? 

Munasarjan toimintahäiriö on lapsettomuuden tavallisin syy. Noin 30–40 prosenttia naisten lapsettomuusongelmista johtuu munasolujen kypsymishäiriöistä. Niiden taustalta voi löytyä useita erilaisia hormonaalisia poikkeavuuksia. Onneksi raskaaksi tulemista vaikeuttavat hormonihäiriöt ovat usein selvitettävissä ja hoidettavissa.

Muita naisen lapsettomuuden syitä ovat munanjohdinvauriot ja endometrioosi. Harvinaisempia ovat kohtuperäiset viat ja seksuaalihäiriöt. Aina syytä ei tutkimuksissa löydy.

Mikä aiheuttaa munasolujen kypsymishäiriöitä?

Taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä kuten esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), maidonerityshormonin eli prolaktiinin liikatuotanto sekä kilpirauhasen toimintahäiriö. Munasarjan toiminta voi häiriintyä myös yli- ja alipainosta sekä liiallisesta liikunnasta. Joskus taustalla voi olla munasarjan toiminnan ennenaikainen hiipuminen alle 40-vuotiaana.

Lue myös: Pauliinan ennenaikaiset vaihdevuodet: ”Vaihdevuoteni alkoivat alle nelikymppisenä”

Miten lapsettomuutta aiheuttava hormonihäiriö voi oireilla?

Kuukautiskierron häiriöt ovat näkyvin merkki. Kierrot ovat joko hyvin lyhyitä tai poikkeuksellisen pitkiä eli yli 37 vuorokautta – tai sitten kuukautiskiertoa ei ole ollenkaan. Silloin munarakkulan kehitys on häiriintynyt ja munasolu ei irtoa.

Munasarjan monirakkulaoireyhtymään liittyy androgeenin eli mieshormonien liikatuotanto, joka aiheuttaa aknea ja karvoituksen liikakasvua. Myös ylipaino liittyy oireyhtymään vahvasti.

Maidonerityshormonin liikatuotannosta kärsivä voi kuukautishäiriöiden ja lapsettomuuden lisäksi kokea maidoneritystä rinnassa, kaksoiskuvia ja päänsärkyä.

Kilpirauhasen toimintahäiriö jaetaan liika- ja vajaatoimintaan, joista jälkimmäinen on yleisempi. Siihen liittyy kuukautishäiriöiden lisäksi väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista.

Lue myös: Väsymystä, painonnousua, hedelmättömyyttä ja muita outoja oireita – voisiko syyllinen olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

Miten lapsettomuutta aiheuttavia hormonihäiriöitä voidaan selvittää ja milloin tutkimuksiin kannattaa hakeutua?

Lapsettomuuden taustalla olevia hormonaalisia tekijöitä voidaan määrittää verikokeiden avulla.

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aiemmin, jos kuukautiskierrossa on häiriöitä tai nainen on yli 35-vuotias. Vuotta ei kannata missään nimessä myöskään odottaa, jos raskautta yrittävän naisen tiedossa on hedelmällisyyttä heikentävä tekijä.

Mikä on AMH-testi ja mitä sillä mitataan?

Anti-Müller-hormoni eli AMH on hormoni, joka erittyy varhaisista munarakkuloista. AMH-testi kertoo munasarjojen toiminnallisesta kunnosta eli siitä, kuinka paljon munasarjassa on vielä jäljellä pieniä munasoluja. Verikokeella tehtävä testi kertoo siis munasolujen reservistä eli munarakkuloiden määrästä, mutta ei niiden laadusta.

AMH-hormoni on korkeimmillaan 20–25-vuoden iässä, kun nainen on hedelmällisimmillään. Iän myötä se laskee.

Testi antaa hoitavalle lääkärille osviittaa naisen hedelmällisyydestä sekä arvokasta lisätietoa gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa tehtyyn tutkimukseen.

Miten hormonituotannon häiriöitä voidaan hoitaa?

Hyvin usein lääkityksellä. Maidonerityksen liikatoimintaan on olemassa hyvä ja toimiva lääkitys kuten myös kilpirauhassairauksiin. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä laihdutus on ensisijainen hoitomuoto.

Munasolun kypsymistä voidaan tehostaa erilaisilla hormonaalisilla lääkeaineilla. Hoito toteutetaan yleisimmin tabletteina suun kautta tai pistoksina ihon alle. Munarakkuloiden kasvua seurataan ultraäänitutkimuksilla.

Voiko nainen itse huolehtia hormonitasapainon ”ylläpitämisestä”?

Liiallinen liikunnan harrastaminen, alipainoisuus ja vähäinen ravitsemus voivat aiheuttaa häiriöitä munasarjojen toimintaan. Liikunnan vähentäminen ja painon nostaminen yleensä helpottavat tilannetta. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä vaan voi kestää pitkäänkin.

Lue myös: Miten maksimoida raskaaksi tulon todennäköisyys? Lue gynekologin vinkit

Miten nainen voi pitää huolta omasta hedelmällisyydestään?

Omaan hedelmällisyyteensä voi vaikuttaa valitettavan vähän. Kultainen keskitie kaikilla elämän osa-alueilla on yleensä paras, eikä siihen vaadita ”hokkuspokkus”-temppuja.

Normaalipainon ylläpitäminen ja terveet elämäntavat kuten tupakoimattomuus ovat tärkeimmät seikat, joita kannattaa vaalia. Myös riittävä unen saanti, lepo keholle ja mielelle ja kohtuullinen määrä liikuntaa auttavat pitämään hedelmällisyyttä hyvänä.

Lue myös: 10 myyttiä naisen hedelmällisyydestä: Vaikuttavatko rauta-arvot tai imetys raskaaksi tulemiseen?

Sekä: Lapsettomuus on saanut Hannan tuntemaan riittämättömyyttä: ”Ajattelin olevani viallinen, ja etten ole tarpeeksi nainen”

MC-FI-01113

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Katriina Niemelä, jolla on myös lisääntymislääketieteen erityistutkinto. Hän työskentelee lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläinen Oulussa.