Hae Rosiesta

Jaa

Miehen terveystarkastus auttaa löytämään sairaudet ajoissa – Nämä 10 terveyden mittaria keski-ikäisen miehen on syytä tarkistaa

Keski-iässä miehelle on ehtinyt kertyä joukko kansansairauksien riskitekijöitä. Kun ne löytyvät ajoissa, niihin voidaan puuttua elintavoilla. Riskitekijät eivät aina tunnu, mutta ne näkyvät mitattavina muutoksina.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti

1. Keskivartalolihavuus kertoo monesta riskistä.

Laaja vyötärönympärys on merkki sisäelimiin kertyneestä rasvasta. Se muuttaa elimistön aineenvaihduntaa haitallisesti ja altistaa metaboliselle oireyhtymälle.

Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut verenpaine, korkeat veren rasva-arvot ja heikko sokerinsietokyky. Se lisää merkittävästi valtimosairauksien, tyypin 2 diabeteksen, rasvamaksan, kihdin ja uniapnean riskiä.

2. Verenpaineen mittaus tekee vaarat näkyviksi.

Verenpaineen seuranta on tarpeen parin vuoden välein ja useamminkin, jos verenpaine on koholla. Normaali verenpaine on alle 130/85 mmHg.

Kohonnut verenpaine ei useinkaan tunnu. Se altistaa muun muassa eteisvärinälle, sepelvaltimotaudille, muistisairauksille, aivoinfarktille ja -verenvuodolle.

3. Kohonnut verensokeri varoittaa diabeteksesta.

Verensokerimittaus paljastaa esidiabeteksen, eli heikentyneen sokerinsietokyvyn. Sen eteneminen diabetekseksi voidaan pysäyttää elintavoilla.

Jos verensokeri on välillä 6–7, kyse on esidiabeteksesta, ja mies saa lähetteen sokerirasituskokeeseen.

Esidiabeteksen eteneminen diabeteksi voidaan pysäyttää elintavoilla.

4. Rasvatutkimukset kertovat sydänriskeistä.

Kohonnut kolesteroli on yksi sepelvaltimotaudin vaaratekijä. Valtimoiden seinämiin kertynyt kolesteroli edistää verisuonten kovettumista. Terveellä ihmisellä ihanteellinen kokonaiskolesteroli on 5,0 mmol/l.

HDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois verisuonten seinämistä. LDL-kolesteroli kuljettaa sitä verisuonten seinämiin. Miehellä hyvä HDL-lukema on yli 1,0 ja LDL alle 3,0.

Suurentunut triglyseridipitoisuus on valtimotautivaaran merkki. Tavoitearvo on alle 1,7 mmol/l.

Lue myös: Korkea kolesteroli ei oireile – omat arvot saa selville vain mittaamalla

5. Maksa-arvo kertoo maksan rasvoittumisesta.

Maksa-arvojen nousu kertoo maksan solujen vauriosta.  Tavallisin syy siihen on rasvamaksa.

Syy rasvamaksaan on useimmiten ylipainossa. Alkoholin suurkulutus rasvoittaa maksaa.

6. Vitamiinimittaukset paljastavat ruokavalion täydennystarpeet.

D-vitamiini– ja kalsiumtasot kertovat luun kunnosta. Ne kannattaa mitata, jos miehen ruokavaliossa ei ole kalaa eikä vitaminoituja maitotaloustuotteita.

B12-vitamiinin matala taso aiheuttaa anemiaa, mikä voi näkyä väsymyksenä. Se kannattaa mitata, jos mies noudattaa vegaaniruokavaliota. B12-vitamiinin taso laskee suoliston imeytymishäiriöissä, kuten keliakiassa.

Raudanpuute tuntuu väsymyksenä.

Hemoglobiini katsotaan, kun mies valittaa pitkään jatkunutta väsymystä. Alhainen hemoglobiini voi olla myös merkki tihuttavasta sisäisestä verenvuodosta ja viisissäkymmenissä yleistyvästä suolistosyövästä.

Ferritiini kertoo varastoraudan määrästä. Se paljastaa piilevän raudanpuutteen.  Ferritiini on syytä määrittää, jos on todettu anemia, tai on voimakasta väsymystä ja uupuneisuutta.

Kilpirauhaskokeet voivat selittää syyn vetämättömyyteen.

Kilpirauhasen toimintaa säätelevän hormonin ja tyroksiinin mittaus kuuluvat väsymyksen selvittelyyn. Voimakas väsymys on tyypillinen kilpirauhasen vajaatoiminnan oire. Muita tavallisia oireita ovat painonnousu, ummetus, palelu ja aloitekyvyttömyys.

Lue myös: Harkitsetko kilpirauhasarvojen mittausta? Tutustu kilpirauhastestiin

9. PSA paljastaa eturauhasen terveydentilan.

PSA on prostataspesifinen antigeeni, joka nousee eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja syövän yhteydessä.

PSA kannattaa katsoa, jos miehellä on eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun oireita: tihentynyt virtsaamistarve, heikentynyt virtsasuihku ja jälkitiputtelua.

10. Mieshormonin mittaus voi selittää miehen oudot oireet.

Testosteronin vähyys voi aiheuttaa keski-ikäiselle miehelle samanlaisia oireita, kuin naiselle tulee vaihdevuosissa. Niitä ovat esimerkiksi väsymys, lihasvoiman katoaminen, seksuaalinen haluttomuus, mielialan vaihtelut ja hikoilu.

Testosteronin vähyys heikentää elämänlaatua ja voi altistaa osteoporoosille.

Lue myös: Testosteronimittaus paljastaa mieshormonin puutoksen

MC-FI-00218

Miehen terveysvinkit antoi ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti Lääkärikeskus Aavasta.