Voiko väsymyksen syynä olla puutteellinen ravinto, ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen?
Voi olla, ja tämä on näkynyt paljon vastaanotolla koronapandemian aikana. Korona-aika on rasittanut, minkä myötä jaksaminen on heikentynyt ja ravitsemus huonontunut.
Varsinkin etätöissä syödään usein vähän mitä sattuu ja ruokailu painottuu usein iltapäivään, mikä näkyy helposti väsymyksenä ja voimattomuutena. Kun säännöllinen ruokailurytmi puuttuu, verensokeri laskee ja tulee huono olo, eikä elimistö välttämättä saa riittävästi tarvittavia ravintoaineita.
Mitkä vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeimmät jaksamisen kannalta?
B12-vitamiini, folaatti ja rauta ovat tärkeitä. Toki myös esimerkiksi D-vitamiinin puutos voi vaikuttaa jaksamiseen.
Muistia ja hermostoa tukevan B12-vitamiinin puutokselle ovat alttiina varsinkin ikääntyneet, kasvissyöjät ja vegaanit. Folaatti eli foolihappo taas on tärkeä erityisesti hedelmällisessä iässä oleville raskautta yrittäville tai raskaana oleville naisille.
Varastorauta eli ferritiini on jaksamiselle ja suorituskyvylle keskeinen kivennäisaine. Sitä saadaan erityisesti punaisesta lihasta, ja sen riittävässä saannissa on usein haasteita erityisesti kasvissyöjillä ja naisurheilijoilla.
Jos on syönyt eilen huonosti, voiko se vaikuttaa tämän päivän jaksamiseen?
Energianpuutos voi näkyä nopeastikin, sillä verensokerin laskun myötä ensimmäisenä tulee nälkäkiukku. Kiukkuisuuden lisäksi huono ravitsemus voi ilmetä päivän aikana esimerkiksi keskittymisvaikeuksina. Ja jos pitää tehdä jotain fyysisempää, vaikuttavaa paljon, jos ei ole edellisenä päivänä syönyt kunnolla.
Ei ole kuitenkaan väliä, mihin aikaan päivästä syö, kunhan syö säännöllisesti ja mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi jos on vuorotyössä, on vähän pakkokin syödä yöllä tai hyvin myöhään.
Voiko puutteellisesta ravinnosta aiheutuvasta uupumuksesta muodostua itseään ruokkiva kierre?
Tämä on todella yleistä – oli sitten kyseessä nuori tai aikuinen. Kun arki on raskasta, ei ravitsemukseen jaksa enää panostaa. Tästä seuraa uupumus, jolloin on vielä vähemmän voimia keskittyä siihen, mitä syö.
Kierrettä lähdetään ravitsemusterapiassa korjaamaan pienin muutoksin riippuen potilaan taustoista ja siitä, miten kauan heikko ravitsemus on jatkunut ja kuinka pahaksi tilanne on päässyt.
Lue myös: Liika treenaaminen, raudanpuute ja kilpirauhasen vajaatoiminta ajoivat Jasminin ylikuormitustilaan
Mistä oireista puutostilat voi tunnistaa ja milloin rauta- tai vitamiinitasot kannattaa mitata?
Jos on pidempään ollut keskittymisvaikeuksia tai väsymystä, joka ei mene levolla ohi, tai jos tuntuu, että liikunnasta palautuminen takkuilee, voi laboratoriotestaus olla paikallaan. Muita merkkejä ovat univaikeudet, jatkuva sairastelu, kalpeus ja hiustenlähtö. Pitkäaikainen energiavaje voi aiheuttaa myös masennuksen oireita.
Naisille energianpuute voi aiheuttaa voi tulla kuukautiskierron häiriöitä. Folaatin puutos taas voi ilmetä muun muassa väsymyksenä, ärtymyksenä ja suun limakalvon oireina.
Välillä voi olla vaikea erottaa, mistä puutoksesta on kyse. Esimerkiksi B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa megaloblastista anemiaa, jonka oireet ovat samankaltaisia kuin raudanpuutteessa. Tämän takia mahdollisia puutostiloja on hyvä selvittää laboratoriokokeilla, joiden tulosten pohjalta rauta- tai vitamiinivarastoja voidaan tarvittaessa täydentää ravintolisillä.
Lue myös: Väsyttää, tykyttää ja hengästyttää – voisiko syynä olla raudanpuute?
Mistä ruoka-aineista tai -rutiineista jokaisen kannattaa pitää kiinni, jotta ravitsemus tukisi jaksamista mahdollisimman hyvin?
No se säännöllisyys. Muutoin on vaikea arvioida, saako elintärkeitä ravintoaineita riittävästi, ja esimerkiksi B12-vitamiini imeytyy huonosti isoina määrinä nautittuna.
Jos on sekaruokavalio, on tärkeää syödä riittävästi maitotuotteita ja lihaa. Jos taas on kasvisvoittoinen tai puhtaasti on vegaaniruokavalio, tulee huolehtia, että saa riittävästi B12-vitamiinia. Raudan saannin kannalta olisi hyvä syödä päivittäin täysviljatuotteita sekä lihaa tai esimerkiksi palkokasveja. Jos lautasella on päivittäin vihreitä kasviksia ja marjoja, folaatti tulee siinä sivussa.
Selvitä raudanpuutteen oireet alla olevalta videolta!
Voiko sinulla olla puutetta B12-vitamiinista? Tee Rosie.fin suuntaa antava testi!
Lue myös: Tukevatko vitamiinit vastustuskykyä?
MC-FI-01213